Manilla foto's & tips

'239078' door Bluebird '239078' door Bluebird

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Smokey Mountains

Bluebird

Dit is Smokey Mountains. Cultuurshock voor rijke westerlingen die op de Filipijnen op vakantie zijn. De vuilnisbelt van Manila waar kinderen leven en wonen. Je kunt je in een land als Nederland bijna niet voorstellen dat kinderen wonen en opgroeien op een vuilnisbelt. Samen met hun ouders zorgen ze er voor dat afval gescheiden wordt en hergebruikt. Ook wordt er door de kinderen houtskool gemaakt van allerhande hout wat ze verzamelen en kunnen gebruiken; dit is de rook die je op de achtergrond ziet. Ontzettend giftig om dag in en dag uit in te ademen maar enige bron van inkomsten. Aan de kleding en sieraden van het meisje te zien maken ze er het beste van.

'198361' door Bluebird '198361' door Bluebird

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Pray For The Better

Bluebird

Deze foto behoeft uitleg. Lang nagedacht of ik hem online zou zetten want het is geen doorsnee reisfoto. Maar als je gaat reizen kom je nl. niet alleen geluk en zaligheid tegen! Vaak door de mooie foto's krijgen we een heel romantisch beeld over het reizen. Maar tussen geluk en zaligheid ligt ook een groot grijs gebied. Armoede, ziektes; kortom omstandigheden waarvan je van te voren goed geinformeerd moet zijn als je naar een bepaald land gaat! Deze foto laat zien dat mensen het niet altijd goed hebben, maar wel hoop blijven houden in hun God.

'264879' door miek122 '264879' door miek122

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

De slums van Manilla

miek122

We waren met een groep school-drop-outs ,van de vuilnisbelt, in een trainingscenter waar ze les kregen in wiskunde, engels, ondernemerschap en waar gewerkt werd aan hun zelfvertrouwen. Dit alles zodat ze klaar waren voor het opzetten van een eigen kleine onderneming. Dit was het uitzicht door het raam.. Ik vond het zo indrukwekkend.

'235644' door Bluebird '235644' door Bluebird

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Money For Nothing

Bluebird

Elke vrijdag in de wijk Quiapo rond de Quiapo kerk komen alle katholiek gelovigen naar deze buurt om de kerkdienst bij te wonen. De omwonenden maken dankbaar gebruik van de gelegenheid om geld te verdienen. Zo zitten er tarotkaartlezers, fruitverkopers en souvernirverkopers. Er komen praktisch geen 'blanken' in deze buurt. Deze man wilde trots laten zien hoe goed deze dag voor hem verlopen was!

'460731' door deborahvanharten '460731' door deborahvanharten

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Metro Manila

deborahvanharten

Een wandeling door Metro Manila, een onbegaand gebied voor de gemiddelde toerist, kan fantastische momenten met zich meebrengen. Deze kinderen kwam ik tegen terwijl ik met een Filipijns meisje rondliep in een van de slechtere wijken van Manilla.

'449460' door reysigers '449460' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Bewaard gebleven

reysigers

De Intramuros is een van de best bewaarde oude coloniale steden ter wereld. Binnen de Intramuros vindt je oude kerkers, kerken, galleries, theaters en oude regeringsgebouwen. Alhoewel ik niet z'n gelovig mens ben, kan ik genieten van deze rijk versierde kerken en het werk waarderen.

'195926' door Bluebird '195926' door Bluebird

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Watervreugde

Bluebird

Als we in Nederland regenseizoen zouden hebben, zou dat hoogstwaarschijnlijk betekenen dat we binnen zitten met de verwarming en een trui aan, gooische vrouwen op de dvd en van binnen naar buiten kijken hoe de regen op het keukenraam tikt. In Manilla betekent dat buiten blijven, want de temperatuur is nog steeds 35 graden. Wanneer ik tussen de buien door een steeg in loop zie ik wat kinderen de grootste pret hebben met..... je raad het al; water!

'131186' door woutervelthuis '131186' door woutervelthuis

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Kruisiging in de...FI

woutervelthuis

Tijdens een werkbezoek aan de Filipijnen had ik de kans om de jaarlijkse Heropvoering van de Kruisiging op Goede Vrijdag bij te wonen in Pampanga, nabij Manila. De temperatuur rees boven de 38'C terwijl enkele Katholieken zich vrijwillig lieten kruisigen om het lijden van Christus te ervaren. -- Zie ook mijn Reisreporter Tip. --

'268947' door miek122 '268947' door miek122

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Huilend kind voor zij

miek122

Moeder is werkzaam op de vuilnisbelt van Manilla en vader zit aan de poort te drinken. De kleine jongen lag te slapen op de vloer van het houten hutje en werd wakker door onze aanwezigheid. Hij huilt hier van de honger, of mogelijk voor liefde en aandacht.. Hij wil gewoon zijn moeder!

'416511' door reysigers '416511' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

San Agustin kerk

reysigers

De Intramuros is een van de best bewaarde oude coloniale steden ter wereld. Binnen de Intramuros vindt je oude kerkers, kerken, galleries, theaters en oude regeringsgebouwen. In het centrum van de Intramuros ligt de Manila Cathedral, deze is tijdelijk gesloten wegens werkzaamheden. Ook ligt hier de San Agustin kerk, een van de oudste stenen kerken in Metro Manila. De kerk is met drie andere kerken op de Filippijnen opgenomen op de UNESCO World Heritage List.

'448202' door Soraya '448202' door Soraya

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Jeepney

Soraya

Door heel de Filipijnen rijden 'jeepneys'. Dit zijn oude legervoertuigen die de Amerikanen hebben achtergelaten. Ze worden gebruikt als lokaal vervoer, naast de gewone bus, en het werkt vrij simpel. Althans, als je er aan gewend bent! Ze hebben een eindbestemming en ze rijden een bepaalde route... maar er zijn geen 'haltes' of iets dergelijks; je kunt dus overal in- en uitstappen, wat zijn voor- en nadelen kent. Als je bent ingestapt (aan de open achterzijde) betaal je de chauffeur en is het normaal dat je je geld geeft aan de passagier naast je, die je geld weer doorgeeft aan de volgende, tot het bij de chauffeur komt. Je wisselgeld krijg je op dezelfde manier terug. Sommige chauffeurs hebben een partner/bijrijder en als de jeepney vol zit (en geloof me, vol is dan ook vol) dan int de bijrijder het geld, door aan de buitenzijde van de jeepney te hangen en iedereen zijn ritje door het 'open raam' te laten betalen! :)

'226442' door visueel '226442' door visueel

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Traditionele dans

visueel

In het oude stadsgedeelte Intramuros kun je je prima een dag vermaken in musea, kleine straatjes en het park. Bij een kerk zagen we een groep dansers en een groep kinderen met muziekinstrumenten. Ze waren aan het repeteren voor een kerk. We hoorden dat ze een opvoering gaven vanwege een belangrijk bezoek van Tsjechische ministers. Na een uur kregen ze te horen dat de opvoering niet door kon gaan vanwege tijdgebrek. Erg sneu. Ik heb toen een van de dansers gevraagd of ze de dans voor de toeschouwers (tientallen) wilden opvoeren. Dat hebben ze toen gedaan en het was prachtig om te zien! Wat ik zelf zo leuk vind aan deze foto is de beweging en de blik van het middelste meisje in de camera.

'242183' door visueel '242183' door visueel

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Roxas Boulevard

visueel

Roxas Boulevard is een leuke plek om s' avonds te slenteren of even te zitten. Je ziet allerlei mensen voorbij komen en als je geluk hebt zie je een mooie zonsondergang.

'120066' door Joanna '120066' door Joanna

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

In the streets of...M

Joanna

kinderen in de straten van de oude stad in Manila

'280333' door kokkeeri '280333' door kokkeeri

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Stilte voor de...volg

kokkeeri

Terwijl de bevolking van de Filipijnen bezorgd het resultaat van de volgende typhoon afwacht, volgende de onweersbuien elkaar in hoog tempo op. Tussen de buien door gaat de wind liggen en breekt de zon door. Is dit de gevreesde stilte voor de storm? Het levert in ieder geval mooie plaatjes op. En zoals het er nu uitziet valt de schade van typhoon Juan (of Megi) relatief mee.

'447433' door reysigers '447433' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Voor de deuropening..

reysigers

Er is veel armoede op de Manilla, veel straatkinderen. Mensen leven op straat en ik denk ook deze man die hier ligt te pitten in een deuropening van een verlaten pand.

'418353' door reysigers '418353' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Vanaf de boulevard

reysigers

Roxas Boulevard (voorheen bekend als Dewey Boulevard) is de boulevard in Metro Manilla op de Filippijnen . De boulevard, die langs de oevers van Baai van Manilla loopt, is bekend om zijn zonsondergangen.

'434689' door reysigers '434689' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Geen hoofd boven hun.

reysigers

In totaal wonen er in Groot- of Metro-Manilla 10 miljoen mensen. De tegenstellingen zijn er bijzonder groot: moderne zakelijke wijken met veel hoogbouw en villawijken met protserige huizen van miljardairs, maar ook eenvoudige vissersdorpjes en troosteloze sloppenwijken. Of mensen die niet eens een dak boven hun hoofd hebben, zoals deze mensen die aan de rand van een sjiek golfbaan proberen te overleven.

'442732' door reysigers '442732' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Goed bewaard gebleven

reysigers

De Intramuros is een van de best bewaarde oude coloniale steden ter wereld. Binnen de Intramuros vindt je oude kerkers, kerken, galleries, theaters en oude regeringsgebouwen. In het centrum van de Intramuros ligt de Manila Cathedral, deze is tijdelijk gesloten wegens werkzaamheden. Ook ligt hier de San Agustin kerk, een van de oudste stenen kerken in Metro Manila. De kerk is met drie andere kerken op de Filippijnen opgenomen op de UNESCO World Heritage List. (Even openen, aub)

'431405' door reysigers '431405' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Genieten

reysigers

Slenterend over de Roxas boulevard in Manilla. Genieten van de zonsondergang en je tenslotte neerzetten op een gezellig terrasje en genieten van een koud biertje. Wat wil ik nog meer.

'442035' door reysigers '442035' door reysigers

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Een kleurtje

reysigers

Misschien wat moeilijk te zien maar het zijn geveltjes in een wijk in Manilla. We kwamen hier per ongeluk terecht. Armoede, maar toch probeert iedereen er een kleurtje aan te geven. Zoals je ziet heeft iedereen zijn gevel een eigen kleurtje gegeven. Tegen de gevel hangt ook wat gekleurd zeil. Misschien om de zon of vervuiling tegen te houden.

'161400' door Joanna '161400' door Joanna

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Lachen!

Joanna

Altijd leuk, als er zo'n blanke dame met een fototoestel langs komt lopen. Dan ga je lekker gek doen, maakt zij foto's en die kijk je dan later terug. En da's lachen!

'341225' door 1976Ben '341225' door 1976Ben

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Kabels

1976Ben

Mooi beeld van urban jungle Manila. De chaos van kabels boven het drukke verkeer viel me eigenlijk pas achteraf op. Een ongelooflijke communicatie- & electriciteitskluwe.

'239447' door Bluebird '239447' door Bluebird

FilipijnenManilla

FilipijnenManilla

Home Sweet Home

Bluebird

Smokey Mountains, de vuilnisbelt van Manila waar heel wat mensen en kinderen werken en wonen als 'scavengers'; de mannen en vrouwen die de vuilnisbelt doorzoeken op nog bruikbare materialen. Na een dag hard werken in de hitte, rook en stank (de man zelf zal het niet meer ruiken) kan hij naar huis. Zijn huis is echter niet ver reizen aangezien dit op hetzelfde terein is. Lokaler kon ik het niet treffen.