Cebu

'511329' door RobHoekstra '511329' door RobHoekstra

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Bootjes op Malapascua

RobHoekstra

Malapascua is een klein eilandje helemaal in het noordwesten van het grote eiland Cebu. Malapascua is op zichzelf al een redelijk paradijsje maar verder de zee op liggen een paar echte onbewoonde pareltjes. Deze bootjes zijn typerend voor de Filipijnen, je ziet ze overal op de eilanden.

'524257' door nelle '524257' door nelle

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Vliegende vis tijdens

nelle

Tijdens onze boottrip naar het tropische Kalamangan Island zagen we deze vliegende vis. Doordat er geen golven stonden is het spoor van de vis prachtig te volgen..

'557157' door EliseBucket '557157' door EliseBucket

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Osmena peak met zicht

EliseBucket

Als je in Cebu bent mag je zeker de Osmena peak niet missen. Neem een brommertaxi en rijd langs prachtige heuvellandschappen voor je aan de bergtop aankomt. Na nog een korte klim ben je eindelijk aan de top en word je beloond met dit adembenemend uitzicht.

'568707' door RobHoekstra '568707' door RobHoekstra

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Visayas Robinson...ei

RobHoekstra

Helemaal in jet noorden van Cebu ligt Malapascua eiland. Een prachtig eilandje maar wel bewoond en drukbezocht. Op een flink stukje varen van Malapascua ligt een onbewoond picture perfect eiland genaamd Calanggaman. Dit eilandje met aan beide uiteinden een mooie zandbank is zo’n plek die eigenlijk op een uurtje vliegen van hier zou moeten liggen.

'855480' door Dragonfly '855480' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Eb op Malapascua

Dragonfly

Het is de moeite om het eiland Malapascua over te lopen als het eb is. Grote velden van zeewier worden zichtbaar en de bevolking van de eilanden worden 'wakker' en doen wat bij vloed niet kan. Bootjes repareren, proviand van de bootjes afhalen of mosselen en schelpdieren zoeken. Tijdens onze wandeling naar het kleine vissersdorpje, trokken we veel belangstelling van de bevolking. Dat deel van het eiland wordt nog nauwelijks door toeristen bezocht. Er werd ons koffie aangeboden en een broodje en we moesten even gaan zitten voor een praatje. De ondergaande zon zorgde er voor dat we enorm veel foto's maakten in het stadje dat aan de zee ligt, waardoor we uiteindelijk in donker weer terug moesten lopen naar de andere kant van het eiland. We werden begeleid door enkele kinderen, die ons de weg terug wezen.

'846593' door Dragonfly '846593' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Malapascua

Dragonfly

Malapascua is een schitterend bounty eiland, die omringd door kokospalmen langs het strand, rond gelopen kan worden in enkele uurtjes. Naast het feit, dat het een geweldige duikbestemming is waar je grote, maar ook kleine vissen en prachtige koralen en sponzen kunt bewonderen, is het eiland zelf ook goed vertoeven. Te bereiken vanaf het vissersplaatsje Maya op Cebu, maar ook met de boot vanaf Cebustad. Het heeft kleine dorpjes met golfplaten huisjes en er valt veel te zien, al is het wel arm. Wat prachtig is om te zien, is het grote verschil tussen eb en vloed. Bij eb, tegen de avond kan je zeker 100 meter lopen en komen bootjes droog te liggen. Malapascua is nog betrekkelijk ongerept en kent weinig toerisme. Daar komt helaas wel rap verandering in, dus als je er heen wilt; zeker niet te lang wachten!

'1090306' door Dragonfly '1090306' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Met de scooter over..

Dragonfly

De Filipijnen hebben mijn hart gestolen en het ligt zeker in de bedoeling om nog eens terug te gaan. Zeker het eiland Bohol en Panglao zijn geweldig om te ontdekken en nog niet overspoeld door toeristen. Bohol heeft een prachtig landschap met natuurlijk de Chocolat hills als trekpleister. Het loont zeker ook de moeite om een scooter te huren en kris kras het eiland over te trekken. Je ziet dan veel meer dan dat je meegat met een georganiseerde excursie. Alhoewel dat natuurlijk ook leuk kan zijn. Wij zijn meestal meer in voor het avontuur en het zelf ontdekken. Je maakt gemakkelijk contact met de bevolking en komt buiten de gebaande paden.

'859411' door Dragonfly '859411' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Een etentje op de...L

Dragonfly

De Loboc rivier is erg toeristisch maar daarom niet minder mooi. Je kunt een tochtje maken op een grote boot, waarbij de mogelijkheid bestaat om Chinees te gaan tafelen. Het eten is goed, niet hoogstaand. Het tochtje is, als je het niet erg vindt om met heel veel Koreanen en Chinezen te eten erg leuk. De rivier is prachtig groen en heeft een paar mooie loopbruggen. Je kunt ook net als wij deden de grote drukte vermijden en gewoon een dagje aan de rivier doorbrengen in een heel groene en frisse omgeving. Het water is heerlijk koel en veel minder warm dan de zee.

'857340' door Dragonfly '857340' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Tarsiers op de...Fili

Dragonfly

De Filipijnse Tarsier, ook wel Filipijns Spookdiertje genoemd, is inheems in de Filipijnen en behoort met zijn 8 tot 16 centimeter tot de kleinste primaten ter wereld. Dit kleine spookdiertje kenmerkt zich door de grote ogen die buiten proportioneel zijn ten opzichte van het kleine lichaam. De Filipijnse Tarsier is een bedreigd diersoort en zou zonder het werk van de Philippine Tarsier Foundation en de daarbij behorende Tarsier Sanctuary wellicht bijna zijn uitgestorven. De Tarsier Sanctuary is te bezoeken tegen een kleine entree. Tijdens een bezoek aan de centrum wordt in een video de geschiedenis van dit bijzondere diertje getoond, maar ook het werk van de Philippine Tarsier Foundation. Een korte wandeling door het 140 hectare grote bos brengt je oog in oog met de Tarsier. Aanbeveling Langs de wegen in Bohol zijn diverse ‘Captive Tarsier Displays’, waar Tarsiers in klein afgezette tuinen of kooien worden getoond aan het publiek. Alhoewel bewoners een vergunning hiervoor hebben, leven deze Tarsiers in volledige gevangenschap en is de levensduur aanzienlijk kort. Als je de Tarsiers van dichtbij wilt zien, breng dan alleen een bezoek aan de Tarsier Sanctuary. Uit undiscoverd (bron)

'1093459' door Dragonfly '1093459' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Het eiland Bohol met.

Dragonfly

Al heel lang heb ik een fascinate voor ijzeren bruggen. Tijdens een scootertocht over het eiland Bohol in de Filipijnen nam ik voor het eerst mijn nieuwe groothoeklens mee. We hadden verschillende malen dreigende wolkenluchten die ons bleven achtervolgen, maar we bleven het droog houden gelukkig. Het eiland is nog ongerept en er is weinig tourisme, behalve op de voor de hand liggende locaties.

'850303' door Dragonfly '850303' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Tarsiers op Bohol

Dragonfly

Op het eiland Bohol komt het kleine spookdiertje voor. Dit kleine nachtbrakertje zwermt s'nachts in grote getallen uit hun schuilplaats, op zoek naar insecten. Op Bohol hebben ze een klein 'reservaat', alwaar je deze diertjes kunt aanschouwen. Om te zien zijn ze echt schattig. Ik zag ze ooit echt in het wild in de jungle van Sulawesi. Op het eiland Bohol sta je met 10 man het kleine diertje in een boom te aanschouwen en dat doet toch wel erg onnatuurlijk aan. Als je het diertje echt in zijn natuurlijke habitat wil zien zonder 10 man om je heen, ga dan naar Tangkoko, Sulawesi op expeditie en loop daar met gids de jungle in onder leiding van expert Bobby Lambaihang. Je ziet dan ook de zwarte makaken en andere grote insecten. Als je op Bohol bent neem deze tarsier dan mee op je route naar Chocolat hills, want ze zijn zeker wel de moeite van het bekijken waard.

'1073503' door Dragonfly '1073503' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Spookdiertje

Dragonfly

Het Filipijns spookdier is een klein zoogdier van ongeveer 15 centimeter groot en daarmee ongeveer zo groot als een gemiddelde mensenhand. Het gemiddelde gewicht van mannetjes is 134 gram en van vrouwtjes 117 gram. Zoals alle spookdiertjes, heeft het Filipijns spookdier een ronde kop die door een speciale aanpassing van de nek 180 graden gedraaid kan worden. Hierdoor kan het Filipijns spookdier, ondanks het feit dat de ogen niet bewogen kunnen worden, toch goed om zich heen kijken. De grote membraanachtige oren zijn erg bewegelijk en lijken nooit stil te staan, zodat elk geluid opgevangen wordt.[4] De unieke grote ogen van de soort staan niet in verhouding tot de kop en de romp en staan zelfs vermeld in het Guinness Book of Records als de grootste ogen van een zoogdier ter wereld. Het Filipijns spookdier is een nachtdier. De grote ogen zorgen voor perfect zicht in het donker van de nacht. Het Filipijns spookdier heeft een dikke, zijdeachtige, grijze tot donkerbruine vacht. De dunne staart is ongeveer twee keer zo lang als het lichaam en is haarloos, met uitzondering van een plukje haar aan het einde. De staart wordt gebruikt voor het evenwicht. De handen en voeten hebben twee tenen speciaal voor de verzorging. De achterste ledematen zijn verlengd waardoor maximaal drie meter grote sprongen van boom tot boom kunnen worden gemaakt. Op de uiteinden van de vingers zitten ronde kussentjes, zodat het dier goed in bomen kan klimmen. Alle vingers hebben afgeplatte nagels, met uitzondering van de tweede en de derde vinger, die worden gebruikt voor de lichaamsverzorging. Dit diertje is te zien op het eiland Bohol. wiki

'887611' door Dragonfly '887611' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Symbiose met een krab

Dragonfly

Anemonen die ritmisch bewegen met hun tentakelkrans in de stroming, lijken als bloemen die zachtjes wiegen in de zwoele zomerwind in een weide. Deze prachtige bloemdieren zijn echter bedrieglijke schoonheden die door de meeste zeedieren gemeden worden als de pest. Toch zijn er specialisten, en we vergeten even de anemoonvissen, die zo een anemoon als thuisbasis verkiezen of er een bondgenootschap mee sluiten. Meestal profiteren beide soorten hiervan, of slechts een partner, terwijl de andere er echter geen nadeel van ondervindt. Deze krab is er ook zo een. Als er stukjes vlees over blijven van de anemoon, eet de krab de restjes op. Daarnaast profiteert hij van de verdediging van de giftige netel cellen.

'848703' door Dragonfly '848703' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Eb rondom de eilanden

Dragonfly

Of je nu voor een duikvakantie gaat of zomaar voor de Filipijnen kiest, de eilanden rondom Cebu zijn prachtig. Er valt veel te zien en de atmosfeer is geweldig. Ook de mensen zijn erg vriendelijk, altijd in voor een praatje en uitermate behulpzaam hebben wij ontdekt. De eilanden hebben een groot verschil tussen eb en vloed., op sommige plaatsen kan je honderden meters 'over' het water lopen en zo zie je alles vanuit een geheel ander perspectief. Bootjes liggen ineens droog en grote stukken zeewier en schelpen komen hierdoor bloot te liggen. Eb wordt het altijd tegen de avond en dat levert prachtige beelden op voor fotografie. Wij raakten niet uitgekeken.

'1080697' door Dragonfly '1080697' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Vlinders op Bohol II

Dragonfly

Bohol heeft een vlindertuin, maar om vlinders in allerlei soorten en maten te zien, hoef je hier niet echt naar toe. Door het tropische klimaat kan je ook prima de natuur in ( wel oppassen voor de slangen) om vlinders en allerlei andere insecten te fotograferen. Deze fotografeerde ik in het binnenland , toen we met de scooter naar de Chocolat hills reden. Voor Chocolat hills rijd je naar het plaatsje Carmen. De hele omgeving vooral de stadjes zijn nog onontdekt en wat natuurschoon betreft een aanrader.

'846671' door Dragonfly '846671' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Spelende kinderen op.

Dragonfly

Aangezien we een duikvakantie hebben gedaan, hebben we weinig cultuur gezien tijdens onze vakantie,. Behalve dan de ritjes op de scooter richting Chocolat Hills, de vlindertuin en de tarsier, die laatste twee wil ik overigens iedereen af wil raden. Het zijn toeristen trekpleisters die niet veel voorstellen. Bij de tarsiers sta je letterlijk op de vierkante meter met 20 mensen naar een klein nachtdiertje te kijken,.... Onze fotografie werd dus beperkt tot het strand. Deze spelende kinderen fotografeerde ik velen keren, met toestemming van de ouders. Omdat we aan de andere 'verkeerde' kant van het eiland zaten wat betreft de zonsondergang hadden we s'avonds dit schouwspel, wat overigens minstens zo mooi was. Veel kleuren, zonder zon.

'1077914' door Dragonfly '1077914' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Mag Aso waterval

Dragonfly

Dit idyllisch uitziende plekje is de waterval van Mag Aso. De waterval is niet groot en is te bereiken middels enkele trappen en een pad tussen de bomen dat naar beneden slingert. Je betaalt een kleine fee voor het park. Er wordt veel gebruik gemaakt door de Filipijnse mensen door s 'middags te lunchen en een frisse duik te nemen.

'976029' door Dragonfly '976029' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Urban op de Filipijne

Dragonfly

Het eiland Bohol leent zich prima voor urban fotografie , in de grote stad, maar ook in de kleinere dorpjes. Dit houten huis dat in het midden van het eiland ergens stond, toen wij met onze scooter meerdere verkenningstochten deden, was ook onbewoond en verlaten. Natuurlijk voor ons een prima plek voor fotografie. Naast dit huis stond ook een bushokje alwaar een oude man zat. Hij vertelde dat er vroeger een arts in gewoond had. Ook deze foto is gemaakt met een groothoeklens. Deze lens had ik dit jaar voor het eerst mee op vakantie en heb ik vooral voor de urbanfotografie uitgeprobeerd.

'1037775' door RobHoekstra '1037775' door RobHoekstra

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Heerlijk eilandje...C

RobHoekstra

In het noorden van Cebu ligt Malapascua eiland wat op zichzelf al een heel mooi eiland is. Maar een echt onbewoond pareltje ligt op zo'n 90 minuten varen van Malapascua en heet Calanggaman eiland. Een stereotype bountyeiland met aan weerszijden een spierwitte zandbank. Toen ik er was in 2009 was het nog onbewoond en was er slechts een handvol bezoekers vanuit Malapascua op het eiland.

'861648' door Dragonfly '861648' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Vissers op Malapascua

Dragonfly

De vissers van Malapascua vissen voornamelijk voor hun eigen eiland. De gevangen vis wordt verkocht aan de plaatselijke bevolking. Deze eten dagelijks vis. Deze is dus super vers. De vis wordt gekoeld met ijs welke ligt opgeslagen in bulten houtzaagsel. Het is dan ook aan te raden, als je van vis houdt om als je naar een van de eilanden gaat vis te eten. De Filipino's zijn gek op vis en je ziet ze vaak tegen de avond op het strand een bbq maken om de vis op te grillen. Ook wij deden een paar keer mee nadat ze ons uitnodigden om mee te eten. De bevolking van Malapascua is erg vriendelijk.

'903637' door Dragonfly '903637' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Malapascua

Dragonfly

Een foto van het dorp uitzicht aan het strand van Malapascua. Aan de andere kant van het eiland, waar de zon's ondergang niet echt te zien is, zijn de stranden mooier en rustiger. Het stadje met zijn baai met vissersboten is ook prachtig om te zien. Wandel dus zeker een keer naar het dorp en zorg dat je met eb ook een keer gaat kijken! Wij hadden geluk dat eb precies was op het moment van de zonsondergang, waardoor het plaatje erg bijzonder werd. De duikscholen bevinden zich ook grotendeels aan de andere kant van het stadje. Malapascua is de plek om o.a. Vossenhaaien te spotten.

'874418' door Dragonfly '874418' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Duiken vanuit Panglao

Dragonfly

Op de foto een koraalduivel. Panglao Island is een van de populairste toeristische bestemmingen in de Filipijnen Dit schiereiland ten zuiden van Bohol kent iets minder faam als duikbestemming, maar biedt goede mogelijkheden tot diverse duiktrips naar naburige eilanden. Dit is echt de moeite waard. Er kan het gehele jaar goed worden gedoken bij Panglao Island. In de maanden december tot mei is het hoogseizoen en kan het erg druk zijn op de stranden. In de maanden december tot februari koelt het water af tot 26°C à 27°C, waar de overige maanden een gemiddelde watertemperatuur van 29°C hebben. Afhankelijk van de duikstek waar je gaat duiken, is het zicht gemiddeld tussen de 15 en 30 meter. Duiken bij Panglao Island Bekend om: macroleven, Balicasag Island, dolfijnen en walvissen Soort duiken: stromingsduiken, rifduiken en nachtduiken Zicht: 15-30 meter Level: Beginner tot gevorderd Aantal duikstekken: 17 Toegankelijk vanaf: duikscholen vanaf Panglao Island

'1082099' door Dragonfly '1082099' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Vissersdorp op...Mala

Dragonfly

Maak een wandeling over het eiland, door de kleine straatjes met golfplaten huisjes met zijn uiterst vriendelijke bevolking van oost naar west en kom uit in dit prachtige vissersdorpje met kleine bootjes en prachtig gekleurde huisjes. Groot is het niet, maar het eiland heeft absoluut mijn hart gestolen. Tijdens onze wandeling worden we vaak staande gehouden om even te praten. De bevolking spreekt goed Engels, met name de jongere generatie leert het op school als tweede taal en willen dat ook graag met je oefenen. Het eiland Malapascua is niet zo groot. Je loopt het in een dag in het rond.

'1076480' door Dragonfly '1076480' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Zonsondergang langs d

Dragonfly

De bewoners komen tevoorschijn als het eb wordt en lopen het water op. Opzoek naar mosselen en andere schelpdieren. Het is een prachtig gezicht om langs de waterkant te kijken naar dit schouwspel, terwijl de zon aan de westkant van het eiland Panglao ondergaat. Deze eilanden hebben een enorme indruk op ons gemaakt.