Wááát! ’s Werelds mooiste eiland dicht voor toeristen image

Wááát! ’s Werelds mooiste eiland dicht voor toeristen

Deze ‘parel van de Filipijnen’ is zó drukbezocht dat de riolen het niet meer aankunnen. Het gevolg: er hangt een enorme strontlucht boven het bounty-eiland. Dit paradijsje gaat daarom per direct op slot!


Aanschouw: het 'mooiste' eiland van de wereld (Foto: BANITAtour, Pixabay)

Afgelopen week doken er berichten op in de media waarin stond dat het Thaise eiland uit de filmklassieker The Beach gaat sluiten. Maar na nader onderzoek bleek daar niets van waar te zijn. Een eiland dat binnenkort wél off-limits wordt voor toeristen, is het Filipijnse Boracay, dat vorig jaar door Condé Nast Traveler werd uitgeroepen tot het beste eiland ter wereld. Dit idyllische eilandje is slechts zes kilometer lang en twee kilometer breed. En toch ontving het afgelopen jaar bijna twee miljoen bezoekers. Waar eerst alleen bamboehutjes stonden, staan nu hotels, resorts, bars, winkels en zelfs een winkelcentrum met een McDonalds en een Starbucks. Het eiland, dat pas tien jaar geleden werd ‘ontdekt’ door reisjournalisten, dreigt hierdoor ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Het grootste probleem: de riolering op Boracay is er niet tegen bestand. Veel hotels en resorts dumpen hun afvalwater daarom direct in zee.  Voor de Filipijnse president Rodrigo Duterte is de maat nu vol; “De zee stinkt naar stront en zolang de zee naar stront stinkt zal het eiland gesloten blijven.” Vanaf 26 april is geen enkele binnen- of buitenlandse toerist meer welkom op het eiland. Heb jij in de komende maanden een verblijf op Boracay geboekt? Dan zal je zelf je boeking moeten annuleren. Vliegmaatschappij Cebu Pacific heeft al aangekondigd de komende zes maanden niet op het eiland te vliegen.

Waar moet je dan wél heen, volgens Columbus?

Columbus-alternatief 1: Caramoan-archipel
Witte poederstranden, jungle, glinsterende binnenmeren en een smaragdgroene zee - de afgelegen Caramoan-archipel voor de kust van het Filipijnse hoofdeiland Luzon is een ware ontdekking. Je vindt er amper reizigers, behalve bij tijd en wijle de ploeg van de Amerikaanse versie van Expeditie Robinson. Ook een tijdje Crusoe op een onbewoond eiland spelen? Zo treed jij in hun voetsporen!

Columbus-alternatief 2: Noord-Palawan
De Tao Experience is eilandhoppen 2.0: een vijfdaagse zeiltocht door het geïsoleerde eilandenrijk in het noorden van de Filipijnse provincie Palawan. Je blijft logeren op onbewoonde eilandjes en bij de lokale vissers, die je een-op-een leert kennen.