Op deze 5 duikspots haal je voor een prikkie je PADI-brevet image
Vellah

Op deze 5 duikspots haal je voor een prikkie je PADI-brevet

Elk jaar slagen meer dan 500.000 mensen voor hun PADI-duikcursus. En dat op zo’n duizend totaal verschillende duikspots. Ben jij klaar om de onderwaterwereld te ontdekken, maar zit jij al bijna aan je vakantielimiet? Haal dan je PADI-brevet in een van deze vijf goedkope duikhotspots.

De Professional Association of Diving Instructors (PADI) is het bekendste duikprogramma en de PADI Open Water Diver-cursus is met afstand de populairste duikcursus. Een cursus neemt doorgaans drie á vier dagen in beslag en omvat een theorie- en examengedeelte, een zwembadduik en meerdere duiken op open water. Als je de licentie eenmaal behaald hebt, kun je overal duiken tot achttien meter diepte.


Goedkoop of duurkoop?

Hoe zou jij reageren als je deze knapperd tegen het lijf zwemt? (Foto: Reisreporter Dragonfly)

Voordat je een paar honderd euro lapt voor een duikcursus, is het zaak dat je je inleest. Belangrijk om vooraf te weten: hoeveel mensen zitten er in je groep, hoeveel dagen neemt de cursus in beslag en wat is er inbegrepen? Als je bijvoorbeeld je eigen materiaal moet meenemen, kom je misschien duurder uit. Ook niet onbelangrijk: hoe duur is het om op je duikbestemming te komen en wat kost het om er een aantal nachten te overnachten? Over het algemeen geldt dat land-based activiteiten goedkoper zijn dan openwateractiviteiten. In dit artikel richten wij ons op de goedkóópste duikplekken om je PADI-certificaat te halen. Ideaal voor als je snel je brevet wilt halen en vervolgens op eigen houtje de duurdere en mooiere plekken wilt gaan ontdekken.


1. € 210 – Sharm el Sheikh, Egypte

Wist je dat duikscholen in Sharm el Sheikh hun prijzen hebben laten zakken? (Foto: Reisreporter ISchuurman)

De Egyptische badplaats Sharm el Sheikh aan de Rode Zee staat natuurlijk al langer te boek als bekende duikspot. Door de benarde omstandigheden in de rest van het land laten toeristen het momenteel echter afweten. Duikcentra hebben daarom hun prijzen voor een Open Water-cursus laten zakken. Ga nú – de overheid merkt Sharm el Sheikh aan als relatief veilig – en je bent hoogstwaarschijnlijk de enige in het water.


2. € 240 – Ko Tao, Thailand

Het Thaise eiland Ko Tao, voor de oostkust van Thailand, staat normaal gesproken met stip op nummer één van goedkoopste duikspots, ware het niet dat ze in Egypte hun prijzen hebben laten zakken. Er komen dan ook veel budgetduikers af op de meer dan zestig duikscholen op het eiland. De duikomstandigheden zijn er ideaal, maar het koraal heeft er zwaar te lijden. 


3. € 250 – Utila, Honduras

Het Hondurese eilandje Utila is het kleinste en goedkoopste van de idyllische Bay Islands. Vanwege de vele budgetaccommodaties heeft het de reputatie van een backpackparadijs. De riffen zijn er gelukkig nog kerngezond. Hoewel er in de rest van het land veiligheidsrisico’s gelden, merkt de overheid de Bay Islands aan als relatief veilig.

Columbus-aanrader: Meer geld te besteden? Wijk dan uit naar het eilandje Saba, dat behoort tot de beste duikspots ter wereld.

4. € 300 – Central Visayas, Filippijnen

Het kustplaatsje Dauin op Negros-eiland is een van de goedkoopste plekken om te leren duiken in de Filipijnen. Je betaalt extra voor een boottochtje, maar dan krijg je ook wat; de riffen bij het voor de kust gelegen Apo-eiland zijn beschermd en bulken van het koraal en onderwaterleven.

Columbus-aanrader: Meer geld te besteden? Dan móét je naar Palawan-eiland. Hoewel het eiland sinds kort in trek is onder backpackers, staat het duiktoerisme er nog redelijk in de kinderschoenen.

5. € 310 – Bali, Indonesië

Duiken in Indonesië is niet goedkoop. Het Balinese plaatsje Amed vormt een uitzondering op die regel. De riffen aan de oostkust van Bali kenmerken zich door zwart, vulkanisch zand, goede zichtbaarheid en indrukwekkend zeeleven.

Columbus-aanrader: Meer geld te besteden? Dan is de Raja Ampat-archipel een absolute must. In het gebied komt maar liefst 70% van alle bekende koraal- en vissoorten voor. 

Als je écht bijzonder wilt duiken, raden we Pacifische eilanden als Palau, Fiji en Frans-Polynesië aan. In Tonga kun je zelfs duiken met walvissen!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!