Stevige steward aan de grond  image
PatrickF

Stevige steward aan de grond

Een zwaarlijvige steward van Philippine Airlines mag nooit meer vliegen. Dat heeft het Filipijnse hooggerechtshof vandaag na een twintigjarige strijd besloten.

Ontslagen om gewicht
In het contract van de heer Yrasuegi uit 1989 stond dat hij moest afvallen om zijn werk te kunnen doen. Omdat de Filipijn – die bijna 100 kilo weegt – hier niet in slaagde werd hij ontslagen door zijn werkgever. Yrasuegi daagde de vliegmaatschappij voor de rechter omdat hij vond dat zijn gewicht niks met zijn werk had te maken. Hij verklaarde dat hij zo zwaar weegt omdat hij aan een ziekte lijdt waar hij geen controle over heeft. Het hooggerechtshof ontdekte echter dat Yrasuegi in de afgelopen jaren herhaaldelijk medische hulp heeft geweigerd en concludeerde dat het hem simpelweg aan de wilskracht ontbreekt om af te vallen.

Ideale steward
Volgens Philippine Airlines gaat de veiligheid van de passagier boven alles. Aan boord van een vliegtuig is de lengte en het gewicht van passagiers een belangrijke factor in geval van nood – gangpaden en nooduitgangen zijn maar smal. Volgens de Filipijnse vliegmaatschappij is de ideale lengte voor een man 1 meter 72 en het ideale gewicht 75,3 kilo.