Video: Krabbenmigratie op Christmas Island image
Video: Krabbenmigratie op Christmas Island image Video: Krabbenmigratie op Christmas Island image
REDACTIE

Video: Krabbenmigratie op Christmas Island

Dat Christmas (kerstmis) Island ieder jaar rood kleurt heeft niets te maken met de feestdagen en de kerstman. Het fenomeen heeft het eiland te danken aan de 40 tot 50 miljoen rode krabben die massaal migreren.

Christmas Island behoort tot Australisch territorium. Het eilandje voor de kust van het Indonesische Java werd ontdekt op eerste kerstdag in 1643, vandaar de naam. Het is echter niet de natuurschoon of kleurrijke bevolking die Christmas Island bijzonder maakt. Dat zijn de 40 tot 50 miljoen rode krabben die ieder jaar migreren van de schuilplaatsen op het jungleplateau naar de kust. De tocht kan tot wel 18 dagen duren.

 

De reden voor deze verhuizing is het ‘broedseizoen’, aan het begin van het regenseizoen van Oktober tot December. The timing van de migratie heeft ook te maken met de maan. Vrouwtjes lossen hun eitjes namelijk alléén in de zee aan het begin van de vloedstand tijdens het laatste kwartaal van de maancyclus. In het filmpje is te zien hoe de rode diertjes zich een weg banen naar de zee. Dat doen ze onder andere via speciaal aangelegde krabbenbruggen terwijl ook de meeste wegen gesloten zijn. De migratie behoort tot de meest omslachtige en massale van de wereld. 

 

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.