Yunnan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

55 Chinese minderheden - etnische lappendeken

Yunnan,
China


Als je naar China gaat, is het eigenlijk verplichte kost om je eens te verdiepen in alle bevolkingsgroepen.

China kent 56 nationaliteiten. De grootste groep is Han-Chinees, deze maken zo'n 92% uit van de totale bevolking.

De overige 8% bestaat uit minderheden, dat zijn 55 nationaliteiten die 60% van het grondgebied bewonen.
Met name de moeilijker begaanbare gebieden worden bewoond door minderheden (zuidwesten, westen, noordwesten en noordoosten).

Alhoewel de minderheden schijnbaar een armoedig en zwaar bestaan hebben, leven ze vaak wel in gebieden die rijk zijn aan grondstoffen, zowel voor industrie als voor voedsel. De laatste jaren worden grote inspanningen gedaan voor wegenaanleg, openbaar vervoer, electriciteitsvoorziening, telecommunicatie en voor verbetering van de economische toestand en het onderwijspeil van de bevolking in deze gebieden.

Naar schatting zou door deze minderheden 494 niet-Chinese talen gesproken worden.
Mandarijn (standaard-Chinees), afgeleid van het dialect dat men in Beijing spreekt, wordt door grote delen van de Han-Chinezen gesproken.

Toen de Volksrepubliek in 1949 werd uitgeroepen, heetten minderheden (minorities) opeens ”kostbare stenen”.
Hun sociale status steeg maar de overheid wilde hen nog wel controleren.

Elke minderheid heeft zijn eigen gebruiken en leefgewoonten, afhankelijk van historie en het gebied waarin ze leven. De een is gespecialiseerd in hout, de ander in water en weer een ander in paarden. Je ziet kleurrijke klederdacht en ambachtelijke gebruiken. Muziek speelt vaak een grote rol.

Het is ons opgevallen dat de Han-Chinezen vaak westers gekleed zijn en voorzien zijn van allerlei elektronische apparatuur (ze willen jou als westerling ook maar altegraag met zichzelf op de foto zetten) en behoorlijk luidruchtig kunnen zijn.

Minderheidsgroepen daarentegen zijn gewoon zichzelf, dwz hard werken en bescheidenheid.
Er wordt in de minderheidsgroepen goed voor de kleine kinderen gezorgd. Vaak moeten opa en oma die taak vervullen. We hebben uit directe bron vernomen dat op het platteland danwel bij de minderheden het 1-kind-beleid niet zo strikt geldt.

Regelmatig is er in een dorpje een feest op het dorpsplein met speciale klederdracht, gezangen en een hoop lol. Jong tot oud is er te vinden. Men loopt doorgaans al rond in gekleurde kleding (veel rood en blauw en natuurlijk de petjes), maar de echte versieringen zijn voor speciale gelegenheden.

Onderweg zie je veel veel veel handwerk. Stenen worden gespleten, grote houtblokken worden op een karretje geladen, rijstterrassen worden met hele groepen handmatig aangeplant, metaal wordt handmatig gesmeed.
Wij hebben onze ogen uitgekeken en ons geen moment ongemakkelijk of bedreigd gevoeld.
Zeer vriendelijke mensen en een lachje kan er vaak wel af.

De NAXI leefden duizenden jaren geleden in het noordwesten van China, in de provincies Qinghai, Gansu en Sichuan. Door invallers uit Centraal-Azië werden ze verdreven naar het zuiden van China (omgeving Lijiang).
De Naxi behoren tot de weinige volken in de wereld waar de resten van een matriarchale structuur nog duidelijk aanwezig zijn. De vrouwen voeren zowel de zware als de belangrijke taken uit en domineren daardoor het gezinsleven. De mannen zijn traditioneel tuinman, zorgen voor de kinderen, maken muziek en hebben vaak een passie voor paarden.

De DONG staan bekend als uitstekende landbouwers. Ze kweken ook vis en één van de beste rijstsoorten van het land is hun glutineuze Xianghe. Dit volk verwierf ook faam als bruggenbouwers. In hun woongebied staan ook prachtige trommeltorens en beschilderde houten paviljoenen.

De boeddhistische BAI behoorden tot de eersten die de astronomie, de meteorologie en de geneeskunde bestudeerden. Ze bezitten een rijke traditie inzake schilderkunst en literatuur.
Ze leven hoofdzakelijk van viskweek en graanverbouwing.

De DAI-stam woont in de provincie Yunnan, in het autonome gewest Xishuangbanna en bestaat uit drie groepen: de Water Dai, de Droge Dai en de Bloemgordel Dai, die van elkaar worden onderscheiden door kleding, tradities en sociale omstandigheden. Sinds lang hebben de Dai een eigen, geschreven taal, een Sino-Tibetaanse taal van de Zhuang-Dong-tak. De Dai zijn zeer religieus en hangen het Theravada- of Hinayana-boeddhisme aan, dat ca. 1000 jaar geleden uit Myanmar (Birma) werd verspreid.

Nog een paar groepen:
UYGUREN of OEJGOEREN
KAZAKKEN
KIRGIEZEN
HUI of HOEI (ook wel DUNGAN)
SIBU
TADZJIEKEN
RUSSEN
YI
MIAO
MANTSJOES
MONGOLEN
TIBETANEN
NAXI
DONG
BOUYEI
DAI
LAHU’S
OROGEN
DA’UR
QIANG
XIBE
EWENKI
WA
NU
MONBA
BUYI
BAI

Van de 56 minderheden zijn ook kleipoppetjes tezamen in een doos te koop
[url="http://www.paulnoll.com/China/Minorities/China-minority-figures.html" target="_blank"]Poppetjes[/url]

Voor een meer uitgebreid overzicht:
[url="http://www.paulnoll.com/China/Minorities/China-Nationalities.html" target="_blank"]http://www.paulnoll.com/China/Minorities/China-Nationalities.html[/url]
[url="http://www.1world2travel.com/article.php?articleID=3958" target="_blank"]http://www.1world2travel.com/article.php?articleID=3958[/url]
[url="http://www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/china_ethnolinguistic_83.jpg" target="_blank"]Kaartje[/url]
[url="http://img398.imageshack.us/img398/235/china9ok.jpg" target="_blank"]Kaartje[/url]
[url="http://www.chinatravel.com/focus/chinese-ethnic-groups/" target="_blank"]Kaartje[/url]
[url="http://www.nytimes.com/interactive/2009/07/10/world/20090711-xinjiang.html" target="_blank"]Kaartje+info[/url]

[url="http://news.wenxuecity.com/messages/200911/news-big5-952715.html" target="_blank"]Foto's[/url]
[url="http://www.youtube.com/watch?v=_42QgSKukUQ" target="_blank"]Filmpje[/url]