Yunnan

'525849' door Bowral '525849' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De rijstterrassen van

Bowral

Dit is het derde natuurwonder van mijn miniserie ‘bijzondere landschappen in Yunnan’. Na ‘de rode aarde’ en ‘het karstgebergte’ nu aandacht voor de meest spectaculaire rijstterrassen van China. Veel van de terrassen zijn al meer dan duizend jaar geleden aangelegd door de Hani. Ze staan dan ook terecht op de Unesco werelderfgoedlijst. De best toegankelijke rijstterrassen zijn gesitueerd in de omgeving van de plaatsen Yuanyang (Xinjie) en Honghe. Vanuit Kunming rijd je richting zuiden in ongeveer zes uur naar Yuanyang. De grootste, mooiste en bekendste terrassen zijn die van Duoyishi en Laohuzui. Duoyishi (24 km van Xinjie) laat zich van zijn mooiste kant zien bij zonsopgang. Overnachten doe je in Jacky’s Guesthouse of Sunny Guesthouse. Beide liggen midden tussen de terrassen. Laohuzui (23 km van Xinjie) is vooral fantastisch bij zonsondergang. Qua vormen en lijnenspel vond ik dit de mooiste terrassen. De foto is hier gemaakt. Natuurlijk zijn er nog veel meer rijstterrassen (zoals Qingkou, Bada en Longshuba) in de omgeving. De plaats Honghe ligt zo’ 80 km ten westen van Xinjie. Noemenswaardige terrassen daar in de buurt zijn die van Baohua en Yiayin. Op de rijstterrassen kan een keer per jaar worden geoogst. Toen ik hier bijna twintig jaar geleden was, was dat in de zomer als de terrassen op hun groenst zijn. Maar ik wilde ze ook per se zien als ze onder water staan. Dat is in de periode december tot april. Als je de terrassen ‘onder water’ wilt zien, verblijf dan minimaal een week in deze omgeving. Ongeveer 180 dagen in het jaar zijn ze door dichte mist slecht of zelfs helemaal niet zichtbaar! Helaas weet je nooit van te voren wat de weersomstandigheden zijn, dus neem ruim de tijd. Ook voor dit natuurwonder geldt dat het inmiddels is ontdekt door de Chinese toerist. Buitenlanders zie je er, net als twintig jaar geleden, maar heel erg weinig. Met de komst van zoveel binnenlandse toeristen heeft ook de commercie zijn intrede gedaan. Om de rijstterrassen te mogen zien en te beleven, moet je een bedrag van 100 Yuan (circa 14 euro) betalen. Daar is geen ontkomen aan, want zodra je als niet-bewoner in deze streek wilt rondreizen, is het dokken geblazen. Ook al zou je rijstterrassen helemaal niet willen bezoeken … Dit laatste kan ik me trouwens absoluut niet voorstellen … ;-)

'525690' door Bowral '525690' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Het karstgebergte van

Bowral

Achttien jaar geleden was ik voor het eerst in Puzhehei, een slaperig dorpje zo’n 200 kilometer ten zuidoosten van Kunming. Ik had hierover een reportage gelezen in een in Hongkong uitgegeven Chinees reismagazine. Nu gaat het niet zo zeer om het dorp zelf, maar meer om de omgeving. In een sprookjesachtig landschap zijn temidden van diverse meren en riviertjes ruim 300 karstpieken ‘gedrapeerd’. Zomers bloeien er prachtige lotusbloemen in de wateren. De streek wordt bewoond door minderheden als de Yi, Miao en de Yao. Begin deze maand was ik er weer. Vooraf stelde ik me de vraag of er veel veranderd zou zijn. Het antwoord laat zich raden: ja en nee. Ja, omdat er in die achttien jaar tijd ontzettend veel hotels zijn gebouwd. Gelukkig ziet de lokale overheid erop toe dat het allemaal kleinschalige en traditioneel gebouwde hotels zijn. Toen ik er voor het eerst was, waren er slechts een paar, zeer primitieve guesthouses. Al die hotels worden voornamelijk bezocht door Chinese toeristen. Ik vond het bijzonder opmerkelijk dat in een relatief korte tijd een sociale middenklasse (rijdend in Audi’s en BMW’s en behangen met camera’s waarvan ik alleen maar kan dromen …) in China is opgestaan. Nee, omdat je er, net als 1998, zo goed als geen buitenlandse toeristen ziet. Zelfs in de laatste editie van de Lonely Planet wordt nog steeds met geen woord gerept over Puzhehei. En het allerbelangrijkste dat onveranderd is gebleven, is het fenomenale landschap. Na de beklimming van een karstberg rond zonsondergang heb je een onbetaalbaar uitzicht. Kortom, naast de ‘rode aarde’ (waarvan ik gisteren een foto plaatste) is het landschap rond Puzhehei een tweede reden om eens een bezoek te brengen aan dit onbekende stukje Yunnan.

'535551' door Bowral '535551' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Rijstterrassen in de.

Bowral

De rijstterrassen van Duoyishu in het zuiden van Yunnan zijn in onze wintermaanden op hun mooist. Ze staan dan onderwater. Als je de terrassen in deze periode wilt bezoeken, moet je wel rekening houden met de mist. Het is dan bijna elke dag raak. Deze opname heb ik rond een uur of zeven ’s ochtends gemaakt. Het was prachtig onbewolkt weer, maar toen zag je al in het dal de mist opkomen. Binnen tien minuten was er geen rijstterras meer te zien. Het blauw rechtsonder is het laatste stukje lucht dat zich liet weerspiegelen in het water.

'188840' door Riennavaplus '188840' door Riennavaplus

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Dongba Sjamaan

Riennavaplus

In Lijiang werd onze aandacht getrokken door een Dongba priester-shaman ( Dongba zijn een van de weinige Naxi 's die het opvallende pictogrammenschrift kunnen lezen & schrijven en een bemiddelende rol spelen met de spirituele wereld, een soort medicijnman). .. Voorbeeld Dongba writing .. Hij schuifelde een beetje rond terwijl 1 van zijn leerlingen aan ons uitlegde hoe het originele Dongba papier wordt gemaakt. Door onze interesse (enthousiasme) werden we uitgenodigd om binnen in zijn leslokaal te komen (normaal gesproken verboden gebied voor toeristen). Op deze foto tekent hij in origineel Dongba pictogramschrift een persoonlijke tekst voor mij (Ryanne), later voor Michael een andere persoonlijke boodschap. We zijn hier erg trots op :-)))

'553899' door Bowral '553899' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Glas-in-loodraam

Bowral

Toegegeven, de rijstterrassen van Ping ‘An zijn prachtig, maar wil je ze nog iets spectaculairder zien, reis dan even 1.200 km verder naar het westen voor de rijstterrassen van Laohuzui in de provincie Yunnan. Laohuzui ligt zo’n 23 km van het dorpje Xinjie. De vormen en lijnen van de terrassen vormen een waar grafisch spektakel. De mooiste periode om deze terrassen te bezoeken is in de maanden december tot en met maart. Dan staan ze onder water en lijkt het net een groot glas-in-loodraam.

'195671' door Riennavaplus '195671' door Riennavaplus

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Naxi Cowboy...

Riennavaplus

Het land van de Naxi is het land van de paarden. De Naxi geloven dat alles in de natuur een ziel bezit, ook de hemel, aarde, zon, maan, bergen, rivieren, wolken en wind. Ze aanbidden de natuur, de geesten en de voorouders. Groot openen, bijv rechtermuisknop - open link in new window. De Naxi waren nomaden van Tibetaanse afkomst. Zij spreken nog altijd hun Tibeto-Birmaanse taal en de Donga-geschriften situeren hun oorspronkelijk woongebied bij het Manasarovar meer in de Kailasbergen in westelijk Tibet. In Lijiang wonen er iets meer dan 250.000 Naxi. ------------- P.S. Vandaag kregen wij van de redactie de vraag, of wij terug geplaatst wilden worden in de wedstrijd. Onze punten zijn een tijdje geleden in overleg teruggezet vanwege het ons insziens "soms te aanwezige wedstrijdelement en de daarbij behorende strijd". Omdat dit onze laatste kans is ( de regels worden nl. veranderd)..... hebben wij besloten om toch onze punten terug te laten zetten en weer mee te doen in de loop der volkeren. Hopelijk heeft iedereen hier begrip voor :-))

'221758' door biancavanderwerf '221758' door biancavanderwerf

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Naxi-chief

biancavanderwerf

Deze imposante Naxi man stond gelukkig helemaal klaar om gefotografeert te worden. Ongelooflijk de details van zijn robe en versierselen!!! De Naxi zijn zeer trots en hebben een eigen schrift, echt zo prachtig... Was er erg van onder de indruk! Supergeweldig 2010 allemaal!!!

'264829' door Mathilde '264829' door Mathilde

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Gebied van de Rode...

Mathilde

We waren in het gebied van Dongchuan, ten noorden van Kunming. Dit gebied wordt ook wel de “rode aarde” genoemd. Het is nog niet bij toeristen bekend, maar het landschap is waanzinnig mooi. Omdat er verschillende gewassen in terrasbouw worden verbouwd, krijg je een mooi lijnen- en kleurenspel om het dorpje heen. De gewassen die hier op de akkers groeien zijn afgestemd op het klimaat en de hoogte (2500 m). ' Kleine stukjes land op de heuvels worden met verschillende gewasen als koolzaad, gerst en mais bepland en het geheel maakt het tot een abstract schilderij van vlakken, lijnen en kleuren! ’s Morgens waren we er met dikke mist, dus een teleurstelling. Maar aan het eind van de dag kwam de zon af en toe door en zijn we snel terug gegaan naar dit prachtige gebied. .

'554517' door MiekeDeHaas '554517' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Zicht op rijstterras.

MiekeDeHaas

Ik ben weer terug van een fantatsische rondreis door het zuiden van Yunnan. Een afwisselende reis met vele landschappen en diverse volkeren. De bijgevoegde foto is genomen vanaf het terras van ons guesthouse Jacky's. Je kijkt uit over de Duoyishu rijstterrassen. Je stapt werkelijk je kamer uit en dan is dit het uitzicht. Het was voor mij een paradijs van grote schoonheid. In Februari/maart staan de rijstterrassen onder water. Dat maakte het landschap toch wel heel speciaal.

'529595' door Dianadm '529595' door Dianadm

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Yangshuo van boven

Dianadm

Onze ballontocht boven het karstgebergte van Yangshuo liep ten einde. Voordat we gingen landen hadden we nog een mooi uitzicht over de rijstveldjes, waterbuffels en een enkele boer. Een soort Nederland van boven, maar dan anders.

'517104' door carla '517104' door carla

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Groene Karstgebergte

carla

"Je vindt hier nog echt een authentiek stukje China! Ook is de omgeving met zijn indrukwekkende groene karstbergen echt overweldigend mooi ". Met een fiets verkennen we de omliggende regio, met zijn immens groene en oneindige rijstvelden en altijd het fotogenieke karstgebergte op de achtergrond. Alsof we in een film terecht zijn gekomen, adembenemend mooi. Op de foto zie je een boerin met haar os teruglopen naar huis, het werk zit erop. Rechts op de foto zie je koffie struiken.

'525608' door Bowral '525608' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De rode aarde van...Y

Bowral

De provincie Yunnan in het zuidwesten van China is rijk aan schitterende landschappen. Een voor buitenlanders nog redelijk onbekende streek is het gebied van ‘de rode aarde’. De aarde is hier ‘echt’ dieprood. Het gebied ligt in Dongchuan county, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kunming. Op de foto zie je de vallei van Luoxiagou. Op de terrassen wordt geen rijst verbouwd, wel granen, aardappels en maïs. Het mooiste fotomoment is de tijd vlak voor zonsondergang. De kleuren worden dan nog intenser. We zijn hier een paar uur geweest zonder ook maar een buitenlandse toerist tegen te komen. De Chinezen (en dan met name fotografen) zelf hebben het gebied al wel ontdekt. Mijn advies: ben je van plan naar Yunnan te reizen, kijk dan verder dan de bekende en overbevolkte toeristische trekpleisters (Dali, Lijiang, Stenen Woud). Trek naar het zuiden (rijstterrassen) en oosten (karstgebergte) van de provincie. Daar vind je heel veel pareltjes van moeder natuur …

'198262' door Riennavaplus '198262' door Riennavaplus

ChinaYunnan

ChinaYunnan

In Memoriam Pauline..

Riennavaplus

GRAAG OP DEZE FOTO GEEN PUNTEN ALSJEBLIEFT!! Vandaag zagen we op Image Creative het droevige bericht dat onze mede RR "Pauline Dekker" is overleden tijdens haar reis door China & Nepal. Meer info Ter nagedachtenis aan Pauline Dekker en haar prachtige foto's. Pauline, we hopen dat je ergens bent waar de beelden net zo mooi zijn als de jouwe hier op aarde .......

'135147' door Esthers '135147' door Esthers

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Vliegen gordijn

Esthers

vliegengordijn bij huis in de omgeving van Dali

'184312' door Riennavaplus '184312' door Riennavaplus

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Boze vrouw...

Riennavaplus

In Baisha zat deze vrouw aan de kant van de weg tegen haar huisje aan. Ze keek heel erg boos. Toen we voor 2e keer op de fiets terug kwamen die week, herkende ze ons en ontdooide ze een beetje. Mochten zelfs een foto van haar maken... Als de stof op de borst in een soort knoop zit, betekent het dat de vrouw geen vrijgezel meer is.

'269557' door Mathilde '269557' door Mathilde

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Rijstvelden Yuanyang

Mathilde

In de omgeving van Yuanyang in het zuiden van Yunnan, niet ver van de grens van Vietnam, liggen de grootste rijstterrassen van Azie. We gingen bij zonsopkomst en bij zonsondergang naar de uitgestrekte velden toe in de hoop dat de zon door schittering bracht over de rijstvelden.

'546842' door Bowral '546842' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Mist in Duoyishu

Bowral

Duoyishu is een klein dorpje dat idyllisch midden in de rijstterrassen ligt. Door de ligging van de terrassen in een vallei zijn ze grote delen van het jaar gehuld in mist. Het lijkt alsof ik de foto heb omgezet in sepia, maar dat is niet zo. De kleuren zijn het gevolg van de zonsopkomst in combinatie met de binnentrekkende mist. Had ik de foto twee minuten later gemaakt, dan waren er geen huizen meer te zien. Binnen een kwartier was het heldere zicht in de vallei getransformeerd in een dikke grijze deken

'224099' door Riennavaplus '224099' door Riennavaplus

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Paradijsje

Riennavaplus

Een wandeling rondom Zhaoxing in Yunnan gaf ons een verscheidenheid aan uitzichten over rijstterrassen. Dit bruggetje in typisch Chinese bouwstijl ligt er idyllisch bij. Vaak zijn dit soort bruggen gemaakt zonder dat er een spijker aan te pas komt.

'398502' door johan ensing '398502' door johan ensing

ChinaYunnan

ChinaYunnan

After the fishing

johan ensing

Tijdens mijn 'fotoreis' naar China arriveerde ik om 08.00 uur op het vliegveld van Dali na een korte nacht slaap na 2 achtereenvolgende, lange vluchten. Met andere woorden, ik was uitgeput, omdat ik sinds mijn aankomst in China nog geen goede nacht slaap had doorgemaakt vanwege de doorgaans spijkerharde bedden met matrasjes met een dikte van 1 a 2 cm. Op weg naar het hotel passeerden we Erhai Lake met een aantal vissers op het water. Vanwege mijn vermoeidheid besloot ik hier later terug te keren. Tien minuten later realiseerde ik mij dat ik alleen de volgende ochtend nog een kans zou hebben omdat ik dan alweer zou vertrekken voor een 5 uur durende autorit naar Lijiang. Zou het licht net zo goed zijn, zouden de vissers wel binnen bereik zijn als ze er al waren? De volgende ochtend vertrokken we vroeg voor onze rit naar Lijiang en na 15 minuten spotte ik de vissers in fantastische lichtomstandigheden. De auto aan de kant en na een kort communicatiemoment kon ik aan de slag. Al vaker had ik geexpirimenteerd met het gebruik van mijn flitser in combinatie met daglicht, dit leek mij een ideale setting hiervoor. Thuis bleek dat vermoeden terecht.

'541889' door Bowral '541889' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Bloeiende koolzaad in

Bowral

Eind februari, begin maart staan in de wijde omgeving van de plaats Luoping (zo’n 220 km ten oosten van Kunming) honderden hectaren koolzaadvelden in volle bloei. Je ziet de velden in allerlei patronen. Ik heb de foto genomen bij het dorpje Niujie, een paar kilometer buiten Luoping. Het bijzondere aan de koolzaadvelden hier is, dat ze terrasvormig zijn ingericht. De boer kwam even kijken wat ik nou aan het doen was.

'291261' door Mathilde '291261' door Mathilde

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Huayao Yi

Mathilde

We waren in Shiping County in de Chinese provincie Yunnan, een prachtig bergachtig gebied waar de Huayao wonen, een subgroep van de Yi. Deze bijzondere bevolkingsgroep bestaat nog uit ongeveer 30.000 mensen. Ze dragen unieke en zeer kleurrijke kleding waarin symbolen van de maan, de sterren en wolken verwerkt zijn en ook bergen, water, planten en dieren. Het meest opvallend vond ik de bijzondere hoofddeksels die door de vrouwen worden gedragen, zoals te zien is bij deze vrouw.

'552826' door kruytflo '552826' door kruytflo

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Shilin het stenen wou

kruytflo

Shilin het stenen woud staat sinds 2007 op de Unesco wereld erfgoedlijst Het is een karst landschap wat door aardverschuivingen in de toenmalige koraalzee ontstond. Karst landschap bestaat uit kalkzandsteen formaties. Door omhoogstuwende krachten is het als gebergte gevormd. De erosie die er nu vat op kon krijgen is het geboetseerd tot het huidige grillige landschap.

'489510' door channeke '489510' door channeke

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Stenen en bloemen!

channeke

Nabij Kunming (120 kilometer) in de provincie Yunnan vind je het Stenen Woud. Het is eigenlijk een karstgebied van meer dan 400 vierkante kilometer. Je hebt zeer mooie uitkijkpunten over de rotsen en over deze prachtige bloemenvelden. Echt de moeite waard om te bezoeken! :-)

'570524' door Bowral '570524' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Mistige rijstterrasse

Bowral

In onze wintermaanden laten de rijstterrassen van Yuanyang zich van hun mooiste kant zien. Als glas-in-loodramen spiegelen ze in het zonlicht, maar ook bij mist creëren ze een sprookjesachtige sfeer