Yunnan reisblogs

Het Chinese gevecht

Calijn was er (tot 01 jul 1998) Gepost op 30 mrt 092 reacties

Lijiang is een bijzonder dorpje in het westen van China, in de provincie Yunnan. Ik was er beland na vele uren in de bus, vanuit Laos via Kunming en Dali. Het is een idyllisch stadje van prachtige Chinese houten huisjes, met kasseien straatjes en snel stromende beekjes aan de voet van de Jaden Draak berg. Hier wonen de Naxi, een bergvolk met een matriachale samenleving.

Vanuit dit dorpje wilde ik doorreizen naar Chengdu en de adviesroute is dan om terug te reizen naar Kunming (ongeveer 8 uur) en vanuit daar met de trein naar Chengdu. Maar ik wilde niet via dezelfde route terug, ik wilde vooruit! Ik had gehoord van een bus die via de 'Eerste bocht in de Yangzi rivier' naar een stad zou reizen waar ik de trein naar Chengdu zou kunnen nemen. Het lukte mij niet om dit te regelen en teleurgesteld keerde ik terug naar mijn guesthouse. Daar stuitte ik op twee Engelse meiden die dezelfde plannen hadden als ik. We kregen een briljant idee, we zouden die aardige jongen van de receptie, die een beetje Engels spreekt, vragen op te schrijven wat we wilden en met dat briefje naar het busstation gaan.

En zo gebeurde het dat we voor de tweede keer die dag bij het busstation probeerden een kaartje te krijgen. Dit keer las de chagrijnige dame van het loket aandachtig het briefje, begon te lachen, vertelde haar collega's uitgebreid wat er op het briefje stond en schreef een volkomen onleesbaar buskaartje voor ons uit. Maar het was wel duidelijk dat de volgende ochtend om 6 uur onze bus zou vertrekken.

We verschenen iets voor 6 uur op het busstation. Daar was het rustig. Een paar dozen verraadden enige menselijke aanwezigheid, maar behalve een slapende man op een bankje, de dame achter het loket en een oud vrouwtje, was er niemand te bekennen. Stipt 6 uur verscheen een oude bus en hoe het kwam weet ik niet precies, maar ineens waren er 50 mensen met een berg bagage te dringen om als eerste de bus in te mogen. We keken elkaar aan en wisten meteen wat ons te doen stond: meeknokken om zo snel mogelijk de bus in te komen en een goed plekje te bemachtigen. Anders zouden we misschien wel de hele reis moeten staan.... Dat zagen we niet zitten en we gooiden ons vol in de strijd.

Een klein en teer oud dametje met een tandeloze grijns deelde een paar pittige elleboogstoten uit en een grote woeste ongeschoren Chinees lieten we ook met rust. Maar verder was het een korte strijd. Heel tevreden zaten wij na 5 minuten op een prachtig bankje met z'n drieën, onze backpacks veilig onder ons, terwijl de meeste anderen zich nog de bus in knokten. Tot slot bleven er drie vrouwen staan en wij wezen ze op het bankje voor ons. Niet het prettigste bankje, want vlak achter de motor en weinig beenruimte, maar ten minste een zitplaats. Maar ze knikten hopeloos 'nee'. Na een paar minuten werd de chauffeur erbij gehaald en hij vroeg ons om ons kaartje. Bij het overhandigen verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht en hij lichtte eerst alle omstanders in. Uit de menigte klonk een geruststellend geluid.

De buschauffeur toonde ons een klein plaatje boven ieder bankje. En toen de nummers op ons kaartje; wij hadden stoel 1,2, en 3! Wij moesten dus op dat onmogelijke bankje achter de motor zitten. Balen, want met een reis van 11 uur over een slechte weg voor boeg, niet aantrekkelijk. Maar daar dachten die drie vrouwen natuurlijk net zo over! Dus verhuisden wij met bagage naar dat andere bankje en konden we vertrekken.

"Wacht eens even", riep ik uit. "Als iedereen vaste plaatsen heeft, waarom hebben we dan met z'n allen zo gevochten om die bus in te komen?" Rare mensen, zijn die Chinezen toch!

Calijn Positie 14267 (0 p.) Lid sinds 09-05-2008 Foto's en tips: 89 Blogs: 3 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Damespraat, Yunnan 1998
blogfoto nr. 2
Straatje in Lijiang, 1998
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Sneeuw en shoppen in Stockholm
0 3
Gepost op 22 februari
Zweden Stockholm
Istanbul, stad van onbegrensde mogelijkheden
0 4
Gepost op 24 december
Turkije Istanbul

Reacties bij deze blog

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Oh jee dit klinkt erg bekend :-( en dan uren met je knieen rond je oren moeten zitten en je voeten die verschrikkelijk warm worden door die hard ronkende moter er onder. Leuk geschreven!

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Heel leuk verhaal, Calijn! Goed en vlot geschreven. Waar heb je dat ooit geleerd ... ;-) ?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.