Yunnan reisblogs

reis langs de theeroute

wimvanginkel was er(tot 23 mei 2011) Gepost op 23 mei 113 reacties

Vanochtend aangekomen op de luchthaven van Dali vanuit Chengdu. In de steeds verder groeiende hoofdstad van Sichuan regende het, maar hier schijnt een heerlijk zonnetje. Gister genoten van lommerrijke theetuinen tussen het bamboe en van de heerlijke Sichuan keuken.
Terwijl Chengdu nog niet eens zo heel lang een nieuwe luchthaven heeft, is de immense nieuwe terminal ook alweer bijna klaar. De metro rijdt inmiddels ook en hoewel het steeds drukker wordt op straat, wordt het ook schoner. Er mogen alleen nog maar electrische brommers rijden, scheelt ook nog es een hoop herrie. En zelfs de politie patrouilleert met electrische golfkarretjes.

Ik ben hier om alternatieven voor het mooie, maar steeds toeristischer wordende traject Dali - lijiang te onderzoeken. Ik laat me daarbij leiden door de eeuwenoude theeroute. Eeuwenlang geleden werd er via deze 'zuidelijke' zijderoute thee verhandeld van de theeplantages in xishuangbanna, Zuid-Yunnan, via Dali en Lijiang richting Zhongdian en verder naar Lhasa en vandaar de Himalaya over naar India.

Na aankomst in Dali direct de bergen ingereden naar Weishan, een eeuwenoude stad (7e eeuw) en centrum van de in de bergen levende Yi bevolking. Ooit ook een belangrijke marktplaats, maar die Yi markt vind, door de modernisering, steeds minder plaats. Nog maar eens in de 10 dagen vindt er een kleine, maar wel kleurrijke Yi markt plaats. Maar ook zonder markt is Weishan een mooi oud handelsplaatsje, met oude Chinese handelshuizen.

Ik keer terug naar Dali. Het 'nieuwe' Dali (ook wel Xiaguan) is inmiddels een enorme moderne stad met futuristische gebouwen aan het Erhai meer. Een wereld van verschil met mijn bezoek hier 20 jaar geleden. En het 'oude' Dali is zo mogelijk nog meer veranderd. Ooit een sfeervol plaatsje van de lokale Bai bevolking en geliefd oord voor backpackers is het nu erg geliefd bij Chinese toeristen en die houden vooral van winkelen. Vandaar dat Dali nu vooral een enorme winkelstraat is geworden vol Chinese tourgroepen. Gelukkig blijft de omgeving schitterend, valt er van alles te ondernemen; van weekmarkten van de Bai bezoeken tot het bewonderen van vele tempels, boottochtjes op het meer, fietstochten door de rijstvelden en wandeltochten door de bergen.
En er zijn alternatieven om in Dali te slapen. Ik bezoek eerst het dorpje Zhoucheng, met een mooie markt vol Bai vrouwen met hun karakteristieke hoofddeksels. Maar mijn favoriet is het dorpje Xizhou, waar ik in een fantastisch sfeervol hotel overnacht. Zo'n hotel waar je dagenlang zou willen verblijven. Het is een oud familiehuis van een welgestelde Bai familie, opgetrokken rondom 4 binnenplaatsen. Er is nu een bijzonder aangenaam hotel van gemaakt, omringd door de witte huizen van Xizhou, rijstvelden, de bergen op de achtergrond en een fietstochtje weg van het Erhai meer.
Een heerlijk restaurant, een bibliotheek met een fantastische selectie boeken en een even goed gevulde bar! Een heerlijke afsluiter van deze dag.
Ik wil hier niet meer weg. Edoch morgen om 0700 op.

wimvanginkel Positie 33836 (0 p.) Lid sinds 15-03-2011 Foto's en tips: 25 Blogs: 28 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Van Deqin terug naar Lijiang
0 2
Gepost op 01 juni
China Yunnan
wandelen bij Kawa Karpo, Deqin
0 1
Gepost op 31 mei
China Yunnan
Door de Tigerleaping Gorge naar Zhongdian
0 0
Gepost op 30 mei
China Yunnan

Reacties bij deze blog

maranopreis

Door: maranopreis • Geplaatst op

Ja, China is in een sneltreinvaart aan het veranderen. Ook wel door toename van het westerse toerisme, maar vooral ook zoals je zelf al beschrijft door het Chinese toerisme. Stadjes als Lijiang en Dali zijn al volledig opgeslokt in de vaart der Chinese toeristenhorden. Maar ook plaatsen als de Tiger Leaping Gorge en Zhongdian zullen snel worden veroverd. Juist in de laatste van origine Tibetaanse plaats, worden door de HanChinezen steeds meer hotels gebouwd en verdwijnt het Tibetaanse karakter rap. Ik heb mijn mijmeringen vastgelegd in mijn blog "Help, daar komen de Chinezen" .

Wat leuk trouwens jouw baan, lijkt me geweldig.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Wij waren ook 15 jaar geleden in Dali. het lijkt me verschrikkelijk om dit nu zo te zien. Het alternatief klinkt goed.

AngelaenAnniek

Door: AngelaenAnniek • Geplaatst op

Ik ben nu twee keer in China geweest, met 8 jaar ertussen, in 2007 voor het laatst. Ik schrok toen al van de enorme "vooruitgang" die zich binnen acht jaar had voltrokken. Waar we in Being 8 jaar eerder nog rustig konden fietsen, waren er nu snelwegen dwars door de stad aangelegd, terwijl het "fietsen" een toeristische activiteit waren geworden in een klein deel van de stad: de fietsen stonden rijendik opgesteld voor de verhuur.
Ik schrik oom nu van je beschrijving van Dali, omdat het klinkt alsof het "weer" erger is geworden. Ik geef de touroperator waarvoor je lijkt te werken dan ook groot gelijk dat ze je er op uit sturen om alternatieven te zoeken voor Dali en Lijang, alhoewel idd destijds prachtig.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.