Yunnan reisblogs

Het geheim van Dr Ho

JVersteeg was er (tot 15 aug 2010) Gepost op 04 jan 1113 reacties

Het geheim van Dr Ho

Op de allereerste dag van onze China reis maakten we een fietstochtje van een minuut of 20 van Lijang naar het authentieke Naxi dorpje Baisha. Hoewel Baisha maar klein is, was ik vooral benieuwd naar de wereldberoemde inwoner uit dit dorpje: de 87-jarige Taoïstische arts Dr Ho.

Ik had dit indrukwekkende mannetje ooit op televisie gezien, bij een bezoek van Chris Zegers en was toen nieuwsgierig geworden naar zijn medisch onderzoek en zijn diagnoses van binnenwandelende bezoekers. Dr Ho pakte Chris zijn arm, voelde aan zijn pols, vervolgens aan de binnenkant van zijn elleboog en gebaarde Chris zijn tong uit te steken. Dr ho vertelde hem dat hij in redelijk gezonde staat verkeerde, maar dat hij er wel goed aan zou doen wat minder vaak, minder diep in het glaasje te kijken. Er werd gelachen en met een ietwat opgelaten gevoel vertelde Chris in de camera toch best onder de indruk te zijn van dit wijze mannetje.

Het duurde niet lang voordat ook wij het huisje van Dr Ho vonden. Bij de deur hing een bordje: ‘The Clinic of Chinese Herbs in Jade Dragon’. We werden omgeven door een 6-tal andere, ietwat luidruchtige Nederlanders, waarvan de meesten nog niet eerder over de dokter gehoord hadden en direct opmerkten dat het er allemaal nogal rommelig en onaantrekkelijk uitzag daar binnen.

We werden zeer welkom ontvangen door de vriendelijke vrouw van Dr Ho. Zij serveerde ons thee, in kleine traditionele kopjes, waarna haar zoon ons allerlei oude kranten artikelen aanreikte. Overal in de kleine, stoffige ruimte lagen zwart-wit foto’s van een ietwat schuchtere dokter, omgeven door allerlei beroemdheden die hem in de loop van de jaren in Baisha bezocht hadden.

Naarmate de tijd vorderde werd ik steeds wat nerveuzer om mijn arm en tong aan Dr Ho bloot te moeten stellen te midden van al deze vreemde mensen. Eerst was een ander Nederlands stel aan de beurt. De vrouw moest toch echt wat gewicht verliezen, anders zou zij binnen afzienbare tijd last van haar lever krijgen. Aangezien deze vrouw er redelijk gezet uitzag, werden de andere bezoekers direct sceptisch en begon men op de achtergrond een beetje te grinneken om deze, nogal simpel ogende diagnose. Haar man werd gevraagd of hij last had met slapen. Hij beaamde lachend dat het in Nederland immers 6 uur vroeger was. Vervolgens was het de beurt aan mijn vriend. Over het algemeen werd hij gezond verklaard. Wel werd geïnformeerd naar zijn keel. Hij had sinds de dag ervoor inderdaad wat last gehad. Ook hierop werd op de achtergrond weer laconiek gereageerd.

Toen was het mijn beurt.....
Dr Ho gebaarde mij naar het kleine krukje voor hem. Ik nam een beetje nerveus plaats, terwijl mijn vriend mij een knipoog gaf en met zijn kleine cameraatje nieuwsgierig begon te filmen. Mijn mouw werd opgestroopt en de dokter drukte zijn duim meteen ietwat stevig in mijn elleboogholte. Ineens keek hij op, vroeg mij mijn tong uit te steken en voelde met zijn andere hand aan mijn linker kaaklijn. “You have children?” Vroeg hij. Mijn vriend en ik lachten naar elkaar en ik zei wat nerveus; “No,... not yet”. Hij keek mij indringend aan….. en ging verder: “You have your period?” Opnieuw lachte ik en antwoordde ontkennend. Achterin de ruimte hoorde ik iemand fluisteren: “Ach joh, die man doet maar wat. Zijn diagnoses slaan nergens op.” Ik voelde dat ik inmiddels een beetje rood aanliep en mij ongemakkelijk begon te voelen. Dr Ho leek dit te merken, keek mij aan, lachte lichtjes en stelde vervolgens zijn laatste vraag: “You want Children?” Ik lachte en antwoordde bevestigend met “Yes… one day.” Hij knikte...

De volgende persoon was aan de beurt, maar toen ik opstond voelde ik de ogen van Dr Ho nog steeds op mij gericht. Vandaag, 5 maanden na dit speciale voorval, ben ik precies 6,5 maand zwanger van ons eerste kindje. De andere Nederlanders mochten hun mening hebben over het bezoek aan de kleine kliniek, maar mijn vriend, Dr Ho en ik wisten toen al veel beter; Met zijn drieen hadden we een mooi geheim.

JVersteeg Positie 982 (40 p.) Lid sinds 26-08-2008 Foto's en tips: 399 Blogs: 5 Fans: 25

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Dr Ho en zijn vrouw
blogfoto nr. 2
Veel Chinezen reizen stad en land af voor een bezoek aan Dr Ho
blogfoto nr. 3
Mijn vriend op consult
blogfoto nr. 4
Dr Ho voor zijn kliniek
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Interesting cultural differences.......
0 5
Gepost op 24 maart
Rusland Moskou
Terug van de Sahara Trek voor het goede doel
4 13
Gepost op 27 november
Marokko Atlas gebergte
Getting Prepared for the Sahara
1 17
Gepost op 27 oktober
Marokko Atlas gebergte

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Wat een geweldig verhaal.
Ik ben zelf in 2011 naar Peking (Beijing) geweest.
Ik heb daar stage gelopen in 5 verschillende ziekenhuizen.
En op de Universiteit daar, ben ik een opleiding gaan volgen in de tui-na massage.
In één woord "geweldig"

Wat lopen wij hier in Nederland achter met allerlei diagnose's
Ongelofelijk wat ik daar gezien en gevoeld heb.

Ik heb nu al 12 jaar een praktijk in de natuurkunde in Breda
En de Chinese aanvulling was het zeker waard.
Nu met 3 jaar de Chinflex (voetreflexmassage) op zak, heb ik een drukke praktijk.
Dus voor mij nog een droom om zo iemand als D'r Ho te mogen ontmoeten.

Met een warme groet,

Natuurgeneeskundige Praktijk Mariëtte

Door: • Geplaatst op

De Chinese medische wereld is toch een paar 10tallen nieuveas hoger dan de hollandse.
De hollandse waar ze vaak verkeerde diagnoses geven en daarmee vaak patienten hun leven verliezen terwijl ze geholpen hadden kunnen worden.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Met zijn vieren toch....?
Mooi!

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

Wat een fantastisch verhaal en gefeliciteerd. Ben er ook geweest en liep de deur uit met een stuk krant met kruiden..... maar had er eerlijk gezegd geen vertrouwen in en heb het weggegooid voor ik naar NL terug vloog....

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Dr Ho is heel goed. Hij heeft mij van mijn migraine afgeholpen. Gefeliciteerd hoor!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.