Yunnan reisblogs

angst voor de moderne tijd.

A.Verleg was er (tot 01 jul 2000) Gepost op 13 apr 101 reacties

Mijn eerste bezoek aan China was in 2000 en bij het zien van foto's van Lijiang komen weer dingen boven.
Het was toen daar een beetje het begin van de "moderne tijd", het computertijdperk, het email-tijdperk. Er waren in deze toeristische stad toen al een paar internet cafeetjes. We hebben toen een hele reeks e-mails verstuurd vanuit een erg leuk cafeetje, gerund door een leuke ferme jonge dame.
De dag na het versturen van de mails, zaten we op een terras, bij de ingang van het dorp, te genieten van ons ontbijtje. Plots sprong iedereen aan de kant, er kwam een heel stel geüniformeerde mannen ferm de straat in gestapt, met allerlei mappen onder de oksels. De heren met de grootste petten hadden natuurlijk niets anders bij zich dan stokjes. We hadden geen idee wat er aan de hand was.
Diezelfde avond gingen we weer naar de dame van het internet café.
Ze was als de dood zo bang. Alle internet cafés hadden die dag een bezoek gehad van de petten en iedereen had een waarschuwing gekregen dat, als ze door zouden gaan met hun café, dat ze dan zouden worden gearresteerd. De dame van ons café stond te rillen als een rietje en wilde niet meer hier blijven, ze wilde weg, ver weg, naar het buitenland. Ze was het helemaal zat, de bemoeienis van de staat.
Ze zei dat dit werd gedaan omdat de mensen, de baas, van het postkantoor, door de internet cafés in de stad geen extra inkomsten had. Hij was de baas, dus werd besloten, met medewerking van het stadhuis, dat alle internetcafés moesten sluiten, zodat de baas weer meer inkomsten zou hebben.
Toen was er dus al behoorlijke censuur, ten behoeve van de bankrekening van de "notabelen" en ten koste van de ondernemende burgers.

A.Verleg Positie 145 (6707 p.) Lid sinds 28-11-2007 Foto's en tips: 4736 Blogs: 24 Fans: 10
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Gapen naar de sterren
4 13
Gepost op 14 februari
Chili El Norte Chico
gezellig en zeer smerig
1 8
Gepost op 11 februari
Tibet Samye
akelig bezoek
0 3
Gepost op 01 februari
Namibië Centraal Namibie

Reacties bij deze blog

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Mooi verhaal. Het toezicht op en de controle van de staat op internet is er nog steeds, zie het akkefietje met Google laatst. Het vrije marktprincipe zal inmiddels wat beter toegepast worden. Zoals jij het beschrijft, zo gaat het helaas nog vaak denk ik, ook wel in andere landen, al zal het in China wel minder worden.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.