Yunnan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Limi Yi uit Wumulong

Yunnan,
China


Wumulong is een klein afgelegen dorp, verscholen in een diepe vallei, omringd door hoge bergen. Het is het leefgebied van de unieke Limi Yi. Het isolement heeft er toe bijgedragen dat deze etnisch groep nog aan veel van hun tradities vasthouden. Het meest bijzondere is de klederdracht van de vrouwen.

Het is een lange bijzondere reis die je moet maken om er te komen. Vanaf Lincang gaan we de bergen in. De chauffeur stuurt het busje geraffineerd langs de afgronden. De uitzichten zijn mooi maar stoppen op de smalle bergweg is niet mogelijk. Na een aantal uren bereiken we Wumulong. Het verschil met de stad Lingcang is groot. Het is een afgelegen dorp waar we worden aangestaard of we van een andere planeet komen. We overnachten in het meest sobere hotel tot nu toe, maar de lakens zijn schoon en het eten in het naastgelegen restaurant is prima. We komen tenslotte voor de markt.

Als we wakker worden zitten de in zwarte kostuums geklede Yi al naast de ingang van het hotel. De Limi Yi staan ook wel bekend als de zwarte stam. We gaan de markt op en het is echt de topper van de reis tot dusver. Overal zitten de Limi Yi, die met hun tuinbouwproducten naar de markt zijn gekomen. Opvallend zijn de zakken met aardappelen. Rode en witte. Aanvankelijk kijken ze vol verbazing naar ons. Het is leuk om met ze contact te maken, ook al verstaan we elkaar totaal niet.Het ijs is dan snel gebroken en staan ze je toe dat je fotografeert. Daarna heb je echt samen plezier als ze zichzelf op het scherm terug zien. Er komen hier bijna geen westerse toeristen. De straatbeelden zijn fantastisch in het licht van de vroege morgen. Behalve de Limi Yi zijn er ook de gewone Chinese handelaren met hun producten, zoals de slagers, de verkopers van gereedschappen, de bakkers. Aan het eind van de markt gaan ze met hun niet verkochte spullen in vrachtauto’s en driewielers weer naar hun dorpjes in de bergen.