Yunnan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yunnan image

Dali, een verademing!

Yunnan
China
Janhermens

Dali, een verademing!

De reis op 19 okt. per bus naar Dali over een nogal hobbelige weg was erg vermoeiend. Halverwege was er een plaspauze. Over het herentoilet kan ik niets schrijven maar over de dames w.c.:
10 vrouwen naast elkaar op de hurken boven een open riool en tussen elke vrouw een muurtje van 60 cm. hoog waarbij de voorkant open is. Bij de heren zal het dus hetzelfde geweest zijn, maar die zijn dat gewend!
In de bus werd er vreselijk gehoest en gerocheld, raampjes moesten vaak open!

We zitten nu in 'Dali' in Jim's Tibetan Hotel (http://www.china-travel.nl/guesthouse.htm).
Na al dat vermoeiende gereis, komen we hier echt tot rust en slapen we heerlijk. Het hotel is prima, we hebben 2 kamers binnen onze kamer, een dubbelbed en twee enkele bedden. Buiten kun je heerlijk in het zonnetje zitten.
De oude stad is helemaal ommuurd met vier toegangspoorten. Er wonen in Dali veel moslims en de minderheden 'Bai' en 'Yi' die alleen maar hier voorkomen. Ze lopen in hun klederdracht door de oude stad. Ze vormen hier 45% van de bevolking. Er wonen trouwens veel katholieken en Christenen in deze omgeving, we hebben een katholieke kerk bezocht. Alles was afgesloten, maar we werden op z'n Chinees uitgenodigd naar binnen te gaan, de sloten gingen open dus!

Opvallend in China is dat peuters vanaf ongeveer een jaar rondlopen in broekjes met open kruis. Moeders tillen ze simpel op om ze te laten plassen. Een idee voor Nederland? Vaders zitten vaak met hun kind te oefenen en maken daarbij een 'plassend' geluid!

We hebben hier heerlijk gegeten in een eenvoudig, echt Chinees restaurantje. We werden bediend door de hele familie. Het toetje was erg apart: ijs met cake of een bananasplit op een bedje van....sla!
Voor een cappuchino werden de bonen eerst platgeslagen, daarna met de hand gerold. Het hele proces duurde minstens een kwartier, maar de koffie was verrukkelijk!

De schoolkinderen lopen hier in een matrozenuniform, er lopen veel dikkertjes tussen. De welvaart heeft duidelijk zijn gevolgen!

We hebben intussen ook veel sjaaltjes en omslagdoeken als souvenier gekocht. Ze kosten hier niks!
Dali is na het drukke Lijiang gewoon een oase van rust, ondanks dat ook hier veel Chinezen komen die ontdekt hebben dat het in Dali nog niet zo druk is. Maar dat zal snel gaan veranderen. Dali is wel ruimer van opzet, de straten breder.

Morgen hebben we weer een zware dag voor de boeg: busreis van 5 uur, vliegreis van dik een uur en aansluitend weer 2 uur in een auto. Met een beetje mazzel zijn we morgenavond om 21.00 uur in het volgende hotel.

Foto's

4cea5.jpg
4cea5.jpg
Janhermens
854da.jpg
854da.jpg
Janhermens
d20f4.jpg
d20f4.jpg
Janhermens