Yunnan

Yunnan is een provincie in het zuiden van Yunnan, grenzend aan Vietnam, Laos en Myanmar. Kunming is de hoofdstad van deze provincie. Culturele bezienswaardigheden zijn de Three Pagodas of Chongsheng Temple in Dali en de Yuantong Temple in Kunming. Ook qua natuur is Yunnan een aantrekkelijk gebied. Onder andere het Pudacuo National Park en het Laojunshan National Park bevinden zich in Yunnan.

Informatie over Yunnan

Beste foto's & tips van Yunnan

'525849' door Bowral '525849' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De rijstterrassen van

Bowral

Dit is het derde natuurwonder van mijn miniserie ‘bijzondere landschappen in Yunnan’. Na ‘de rode aarde’ en ‘het karstgebergte’ nu aandacht voor de meest spectaculaire rijstterrassen van China. Veel van de terrassen zijn al meer dan duizend jaar geleden aangelegd door de Hani. Ze staan dan ook terecht op de Unesco werelderfgoedlijst. De best toegankelijke rijstterrassen zijn gesitueerd in de omgeving van de plaatsen Yuanyang (Xinjie) en Honghe. Vanuit Kunming rijd je richting zuiden in ongeveer zes uur naar Yuanyang. De grootste, mooiste en bekendste terrassen zijn die van Duoyishi en Laohuzui. Duoyishi (24 km van Xinjie) laat zich van zijn mooiste kant zien bij zonsopgang. Overnachten doe je in Jacky’s Guesthouse of Sunny Guesthouse. Beide liggen midden tussen de terrassen. Laohuzui (23 km van Xinjie) is vooral fantastisch bij zonsondergang. Qua vormen en lijnenspel vond ik dit de mooiste terrassen. De foto is hier gemaakt. Natuurlijk zijn er nog veel meer rijstterrassen (zoals Qingkou, Bada en Longshuba) in de omgeving. De plaats Honghe ligt zo’ 80 km ten westen van Xinjie. Noemenswaardige terrassen daar in de buurt zijn die van Baohua en Yiayin. Op de rijstterrassen kan een keer per jaar worden geoogst. Toen ik hier bijna twintig jaar geleden was, was dat in de zomer als de terrassen op hun groenst zijn. Maar ik wilde ze ook per se zien als ze onder water staan. Dat is in de periode december tot april. Als je de terrassen ‘onder water’ wilt zien, verblijf dan minimaal een week in deze omgeving. Ongeveer 180 dagen in het jaar zijn ze door dichte mist slecht of zelfs helemaal niet zichtbaar! Helaas weet je nooit van te voren wat de weersomstandigheden zijn, dus neem ruim de tijd. Ook voor dit natuurwonder geldt dat het inmiddels is ontdekt door de Chinese toerist. Buitenlanders zie je er, net als twintig jaar geleden, maar heel erg weinig. Met de komst van zoveel binnenlandse toeristen heeft ook de commercie zijn intrede gedaan. Om de rijstterrassen te mogen zien en te beleven, moet je een bedrag van 100 Yuan (circa 14 euro) betalen. Daar is geen ontkomen aan, want zodra je als niet-bewoner in deze streek wilt rondreizen, is het dokken geblazen. Ook al zou je rijstterrassen helemaal niet willen bezoeken … Dit laatste kan ik me trouwens absoluut niet voorstellen … ;-)

'525690' door Bowral '525690' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Het karstgebergte van

Bowral

Achttien jaar geleden was ik voor het eerst in Puzhehei, een slaperig dorpje zo’n 200 kilometer ten zuidoosten van Kunming. Ik had hierover een reportage gelezen in een in Hongkong uitgegeven Chinees reismagazine. Nu gaat het niet zo zeer om het dorp zelf, maar meer om de omgeving. In een sprookjesachtig landschap zijn temidden van diverse meren en riviertjes ruim 300 karstpieken ‘gedrapeerd’. Zomers bloeien er prachtige lotusbloemen in de wateren. De streek wordt bewoond door minderheden als de Yi, Miao en de Yao. Begin deze maand was ik er weer. Vooraf stelde ik me de vraag of er veel veranderd zou zijn. Het antwoord laat zich raden: ja en nee. Ja, omdat er in die achttien jaar tijd ontzettend veel hotels zijn gebouwd. Gelukkig ziet de lokale overheid erop toe dat het allemaal kleinschalige en traditioneel gebouwde hotels zijn. Toen ik er voor het eerst was, waren er slechts een paar, zeer primitieve guesthouses. Al die hotels worden voornamelijk bezocht door Chinese toeristen. Ik vond het bijzonder opmerkelijk dat in een relatief korte tijd een sociale middenklasse (rijdend in Audi’s en BMW’s en behangen met camera’s waarvan ik alleen maar kan dromen …) in China is opgestaan. Nee, omdat je er, net als 1998, zo goed als geen buitenlandse toeristen ziet. Zelfs in de laatste editie van de Lonely Planet wordt nog steeds met geen woord gerept over Puzhehei. En het allerbelangrijkste dat onveranderd is gebleven, is het fenomenale landschap. Na de beklimming van een karstberg rond zonsondergang heb je een onbetaalbaar uitzicht. Kortom, naast de ‘rode aarde’ (waarvan ik gisteren een foto plaatste) is het landschap rond Puzhehei een tweede reden om eens een bezoek te brengen aan dit onbekende stukje Yunnan.

'535551' door Bowral '535551' door Bowral

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Rijstterrassen in de.

Bowral

De rijstterrassen van Duoyishu in het zuiden van Yunnan zijn in onze wintermaanden op hun mooist. Ze staan dan onderwater. Als je de terrassen in deze periode wilt bezoeken, moet je wel rekening houden met de mist. Het is dan bijna elke dag raak. Deze opname heb ik rond een uur of zeven ’s ochtends gemaakt. Het was prachtig onbewolkt weer, maar toen zag je al in het dal de mist opkomen. Binnen tien minuten was er geen rijstterras meer te zien. Het blauw rechtsonder is het laatste stukje lucht dat zich liet weerspiegelen in het water.

Laat kaart zien

Laatste Yunnan artikelen

Dit is waarom de Chinese provincie Yunnan op je bucketlist hoort

Met de woeste rivierdalen van de Salween, de Mekong en de Yangzi die zich een weg banen langs de bergpieken van het Tibetaans plateau en de mysterieuze bergvolkeren die zich in dit diverse landschap hebben genesteld, mag Yunnan met recht tot de spannendste provincies van China worden gerekend. De Ne...

Met de woeste rivierdalen van de Salween, de Mekong en de Yangzi die zich een weg banen langs de bergpieken van het Tibetaans plateau en de mysterieuz...