Xinjiang

'499720' door jamievanommering '499720' door jamievanommering

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Een bijzonder...tempe

jamievanommering

Midden in de Singing Sand Dunes (vlakbij Dunhuang in de provincie Xinjiang in het Noord-Westen van China) ligt dit bijzondere tempeltje. Het is leuk om de zandduinen rondom de tempel op te klimmen voor een uitzicht over deze kleine oase; de tempel ligt aan een mooi heldergroen watertje. Jammer dat je deze plek moet delen met duizenden losgeslagen Chinese toeristen... Maar klim je een hoge zandduin op? Dan vind je een oase van rust, want uiteraard, Chinese toeristen zijn te lui om wat verder te lopen! (Wij beklommen het hoogste puntje op deze foto, daar heb je wel een goede conditie voor nodig!)

'417431' door enroute2 '417431' door enroute2

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Volwassen

enroute2

De foto van deze kinderen in Kashgar heb ik 22 jaar geleden gemaakt, en inmiddels zijn het volwassen mensen geworden. Wat zal er van ze geworden zijn? Misschien speelt nu hun eigen kroost in de straten van deze oude stad. (scan van dia)

'426441' door Fietser '426441' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Meisje en yurt

Fietser

West Europa staat is voor ons synoniem met lux. West China is juist het tegen over gestelde. Dit is voor de Chinezen het achter gebleven gebied waar veel minderheden wonen. Zo kwam ik deze nomaden (waarschijnlijk Kirgiezen) tegen met hun yurt langs de Karakoram highway op de een hoogte van +/- 4000 m.

'460635' door Fietser '460635' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Bergmeer

Fietser

Dit meer lag in de omgeving van het Karkul meer aan de Karakorum Highway. Ze hebben het wel eens over global warning, geloof daar zeker, maar als je hier staat en je ziet misschien wel 100 gletsjers dan is dat moeilijk te geloven. Hoe zou het hier 50 of 100 jaar geleden eruit hebben gezien. Kan er helemaal bij weg dromen.

'452181' door enroute2 '452181' door enroute2

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Volkeren langs de...Z

enroute2

Wie langs de noordelijke zijderoute reist, treft diverse volkeren en (vaak gemengde) mensenrassen op zijn pad. Op de wekelijkse zondagmarkt in noord-westelijk Kashgar komen ze van heinde en verre samen, de Oeigoeren, Kazakken en Tadzjieken, om hun waren in te kopen en te verhandelen. Ik was er in 1991 en de mensen leken in mijn ogen zo uit de middeleeuwen te stammen. Ik vond ze heel bijzonder om te zien en had bewondering voor hun ongedwongenheid. Ik hoop dat deze mensen met hun Chinese nationaliteit hun authentieke cultuur kunnen behouden. (scan van dia)

'361750' door jeaninejordaan '361750' door jeaninejordaan

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Ze heeft een...perzik

jeaninejordaan

Deze foto maakte ik in Urumiqi de hoofdstad van Xinjiang dat in het noord westen van China ligt.Urumuqi is bekend vanwege het feit dat deze plaats in de wereld het verst weg ligt van de zee !Het is een Chinese stad de meeste mensen spreken nauwlijks Mandarijn maar overwegend Uyghur een Turks aanverwante taal. Deze vrouw fotografeerde ik nadat ik haar moeder op de foto had gezet en haar de foto liet zien .Toen wou zij ook wel gefotografeerd worden.Daarna hadden we een soort van conversatie in het Mandarijn en door de tekeningen die ik maakte om dingen te verduidelijken.

'361983' door jeaninejordaan '361983' door jeaninejordaan

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Xinjiang

jeaninejordaan

We logeerden bij deze vrouw in haar yurt een pracht plek aan een meer.We hadden knallende koppijn vanwege de hoogte.We sliepen als prinsessen op de ert we lagen op een stapel prachtige gekleurde dekentjes.Zal binnenkort foto's van de omgeving plaatsen.

'522173' door Fietser '522173' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Verlegen

Fietser

Deze 3 kinderen waren met hun moeder die bezig was een ton te vullen met water uit een beekje. De kinderen hadden volgens mij nog niet eerder een westerling gezien. Heerlijk verlegen.

'447226' door gerardvandorp '447226' door gerardvandorp

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Drooghuis

gerardvandorp

Turpan ligt ongeveer 150 meter onder de zeespiegel, dus zomers behoorlijk heet. Daar worden druiven, druiven en druiven geteeld. Boven op de huizen zie veel van deze drooghuizen, waar ze de druiven ophangen. In het oude gedeelte van Turpan, mag je na even aan te kloppen bij een huis, naar binnen. En word je uitgenodigd voor thee, brood en druiven, heerlijk. En natuurlijk foto's maken.

'453630' door jamievanommering '453630' door jamievanommering

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Karakol Lake

jamievanommering

Karakol Lake aan de Karakorum Highway is een prachtig meer omringt door gekleurde heuvels en hoge, besneeuwde bergentoppen. Het is een beeld waar je niet direct aan denkt als je China noemt, maar China is zo veel meer dan alleen eeuwenoude tempels, rode lampionnetjes en miljoenensteden.

'352789' door Fietser '352789' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Een Yurt

Fietser

In het uiterste westen van China leven nog veel nomaden, Oeigoeren, Kirgiezen Tadjieken. Van deze yurt is weet ik niet, maar ze zijn niet helemaal verstoken van de moderne dingen gezien het zonnepaneel. Misschien wel om hun mobieltje op te laden. Ook in deze contreien lijkt het wel of het een levens behoefte is. Op de achtergrond zie hun Yak kudde met een verdwaalde kameel er tussen. De eigenaar hoedt zijn beesten boel met een motor. Op de voorgrond zie nog de sporen. Er zat weinig gang in de motor, slechte verbranding op 4000m hoogte.

'416569' door Fietser '416569' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Is dit genieten!!!

Fietser

We komen van een pas van meer dan 4000 m waar we meer dan een uur hadden gezeten om van het fabelachtige uitzicht te kunnen genieten. De afdaling schoot ook niet erg op, je bleef genieten. Helaas is het in deze regio nu ook onrustig. Van de week hoorde ik dat bij onlusten hier 22 mensen waren gedood.

'521227' door Fietser '521227' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Te laat

Fietser

Door dit fabelachtige uitzicht kwamen we in het schemer donker aan bij het Kara Kul meer waar we sliepen. We stonden hier bovenop een pas op ongeveer 4300 m hoogte en hebben hier een 1 1/2 uur gezeten om van het schitterende uitzicht te genieten. We keken uit op het Muztagh Ata gletsjer park waar we midden in zaten. Waar we ook keken zagen we gletsjers. Je vraagt je dan af: hoe zo "global Warning". Waarschijnlijk waren de gletsjers 50 jaar misschien wel 10 km langer. De Muztag Ata zelf is 7509 m hoog en geldt als een gemakkelijk te beklimmen berg voor zover als dat mogelijk is op deze hoogte. Om optimaal te kunnen genieten van de foto deze wel openen.

'483407' door Fietser '483407' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Karakorum gebergte

Fietser

De Karakorum highway in China is hier geasfalteert. Een verademing na Pakistan. Er is weer tijd om om om je heen te kijken en te genieten van het immens mooie landschap.

'417216' door enroute2 '417216' door enroute2

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Trotse opa

enroute2

Deze lieve opa is trots op zijn kleinzoon en laat dat ook graag zien. Een foto in een oude woonwijk van Kashgar, waar je je nog in de middeleeuwen waant. Althans, in 1991 toen ik daar was en je op een dag hooguit twee Han Chinezen tegenkwam. Wellicht heeft deze stad inmiddels dezelfde ontwikkelingen doorgemaakt als Lhasa in Tibet. Hopelijk hebben deze mensen hun cultuur mogen behouden. (scan van dia)

'384411' door ceesie '384411' door ceesie

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Zandduinen

ceesie

Aan de Chinese kant van de Karakoram Highway liggen enkele grote vlakten. Door de droogte en de harde wind zijn hier en daar behoorlijk grote zandduinen ontstaan. Wel een apart gezicht zo rond de 4000 meter.

'362924' door jeaninejordaan '362924' door jeaninejordaan

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Op een bankje

jeaninejordaan

Even genieten van een momentje rust.Deze mannen zaten heerlijk te keuvelen en te kletsen met iedereendie voorbij kwam. Ze vonden het best dat ik een foto van ze maakten.Toen ik ze de foto liet zien waren ze aangenaam verrast.

'417156' door enroute2 '417156' door enroute2

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Kebab!

enroute2

Deze jongen in een straatje in Kashgar wakkert het vuur onder de kebab aan om het vlees te garen en lekker warm te houden. Hij is niet verlegen en prijst zijn spiezen met luide stem aan. (scan van dia)

'383570' door Fietser '383570' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Yurts en bergen

Fietser

Het westen van China, in dit geval langs de Karakoram Highway leven nog de oorspronkelijke bewoners. Oeigoeren en Kirgizen. Vraag me af of ze ook zo genieten van het uitzicht zoals ik het heb gedaan.

'421163' door Fietser '421163' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Genieten van het...ui

Fietser

Wanneer je vanuit Pakistan China binnen komt v.a. de Khunjarab pas 4800 m,op de Karakoram Highway daal je af naar 3500 m en daarna stijg je weer naar ruim 4000 m. Op deze pas hebben we ruim een uur gezeten om van het fabelachtige uitzicht te genieten. De wolken partijen geven in mijn beleving een prachtige meerwaarde. Rechts zie je nog een van de kolossale vrachtwagens, ze waren mintens 20 m lang.

'432113' door Fietser '432113' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Uitzicht

Fietser

Ik zit hier al bijna een uur te genieten van een fabelachtig uitzicht op ruim 4000 m hoogte. Waar ik ook kijk, overal zie imposante bergen met gletsjers. Je vraagt je bijna af, hoezo global warming? Het uitzicht was ook mede door de schitterende intens blauwe lucht zo mooi.

'435309' door Fietser '435309' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Jongen met pet

Fietser

Deze jongen was ons erg behulpzaam. We hadden een lekke band op de karakoram highway in China op 4000 m hoogte. Hij woonde naast de weg en kwam natuurlijk even kijken wat er gebeurde en haalde gelijk een fiets pomp op uit de yurt waar hij woonde.

'416715' door Fietser '416715' door Fietser

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Graf tombes

Fietser

Toen ik deze gebouwen voor de eerste keer zag begreep ik totaal niet wat voor een gebouwen dit waren. Later begreep ik dat dit graf tombes waren van Oeigoeren of Kirgiezen. Dit zijn moslims, maar een mildere vorm dan dat de arabieren of de mensen uit het midden oosten hebben. Eigenlijk hebben we er niets van gemerkt, we konden overal een biertje kopen.

'330468' door Fransvdg '330468' door Fransvdg

ChinaXinjiang

ChinaXinjiang

Chinese moskee

Fransvdg

Xianjiang is het gebied van de Oeigoeren. Zij zijn moslim en Chinees staatsburger tegen wil en dank. Deze fraaie moskee zag ik in Turpan, een van de heetste en laagstgelegen plekjes van heel China.