Terracotta Leger

'492488' door channeke '492488' door channeke

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Robots!

channeke

Ben je in China en je hebt de mogelijkheid, is een bezoek aan het Terracotta Leger in Xi'an een tip. Het is er heeeeeel erg druk maar wel prachtig om te zien. Dit 'leger' is ontdekt in maart 1974. Een aantal boeren zijn een put aan het graven waren en vinden een terracottasoldaat, de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw. Zij graven verder en met deze opgravingen komen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn. Een heel leger dat de keizer vergezelde in zijn onsterfelijkheid. (bron Wikipedia) Het is er mooi om te zien. Toch ziet de formatie er net uit als een stel robots. Armen stijf naar voren en benen strak :-)

'527625' door Dianadm '527625' door Dianadm

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

De gekleurde strijder

Dianadm

In 2008 organiseerde het Drents Museum in Assen een tentoonstelling over het wereldberoemde Terracotta leger uit de Chinese stad Xian. De tentoonstelling was prachtig en was voor ons de aanleiding om een rondreis door China te gaan maken. Ondanks dat het overbekend is, is het enorme leger heel indrukwekkend om te zien. De duizenden levensgrote strijders uit de Qin-dynastie zijn één van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen vijftig jaar. Meer dan 2000 jaar bewaakten de strijders het graf van de eerste keizer van China, Qin Shi Huang. Ieder beeld verschilt qua uniform, gezichtsuitdrukking en lengte. Elke soldaat is uniek, maar één ding hebben deze mannen gemeen: ze zijn gemaakt van klei. Oorspronkelijk waren de beelden beschilderd met felle kleuren, maar bij het opgravingsproces zijn die kleuren grotendeels verloren gegaan. Met de huidige technieken is het nog niet mogelijk om dit tegen te gaan, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Dit is de reden dat tot op de dag van vandaag nog niet alle grafkamers zijn geopend. Wat er nu te zien is in het museum is slechts een klein gedeelte van het oorspronkelijke leger. De beelden staan in 3 hallen, waarvan de Pit 1 de grootste is. De hallen verdienen geen schoonheidsprijs, maar zijn nodig om de beelden te beschermen tegen weersinvloeden. In een hoekje van Pit 3 waren deze gekleurde strijders te zien, nog half begraven in de grond. Mooi om te zien, maar eerlijk gezegd vind ik de ‘opgebleekte’ krijgers mooier. Het is vrij makkelijk om het Terracottaleger te bezoeken. De opgravingen liggen op ongeveer 30 kilometer ten oosten van de stad, vanaf het treinstation gaan zeer regelmatig bussen (bus 306). Vanaf de parkeerplaats van het station rijden groene minibusjes speciaal voor toeristen op en neer naar het museum. De prijs van de reguliere bus en deze busjes is ongeveer gelijk.

'521014' door sgtravel '521014' door sgtravel

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Fietsen op de muur

sgtravel

Vele mensen gaan naar Xi'an voor het terracotta leger, en terecht maar meestal zien ze niets van de stad zelf. één van de mooiste bezienswaardigheden is de stadsmuur, welke een totale lengte heeft van 14 kilometer. Binnen de stadsmuur bevind zich het oude centrum waar tot in tegenstelling op vele plekken in China geen hoge gebouwen geplaatst mogen worden, alle torens op de achtergrond bevinden zich dan ook in de "nieuwe"stad. Op de muur kun je een fiets huren om zo het hele bouwwerk te verkennen, wat bij mooi weer erg leuk is om te doen.

'488049' door NNancyJanssen '488049' door NNancyJanssen

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Onthoofd..

NNancyJanssen

In 1974 werd het Terracotta leger ontdekt door een boer die bezig was een waterput te slaan. Het leger is onderdeel van het grafcomplex van de Eerste Keizer, de daadwerkelijke grafplaats ligt op 1,5 kilometer van het Terracottaleger op een heuvel...dit even om de omvang van het complex en zijn 'graf' aan te geven. Het is een indrukwekkende verzameling beelden van krijgers, paarden en wagens, die allemaal anders zijn. Elk beeld van een krijger heeft een ander gezicht, sommige zijn het hoofd verloren...dat dan weer wel. In de winkel waar je souvenirs kunt kopen en ook levensgrote beelden, kun je een boek laten signeren door de boer die het leger heeft ontdekt. Ik was er net in de week dat de Chinezen zelf vakantie hebben, in oktober. Reken op een kleine half miljoen Chinezen per dag (!) die allemaal een blik willen werpen op het leger. Ik heb letterlijk mijn ellebogen moeten gebruiken om een paar foto's te kunnen maken. Het was een geduw en getrek van jewelste. Bewegen lukte niet, je werd met de massa meegevoerd leek het wel. Ook weer een ervaring zullen we maar zeggen. Hoe dan ook, ben je in China dan is het zeker een aanrader het leger te bezoeken in Xi'an. Met als tip om niet in de vakantietijd van de Chinezen te gaan ;-) Regelmatig is er ook in Nederland een deel van de beelden te bewonderen.

'509836' door Jenny '509836' door Jenny

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Strijdwagen...Terraco

Jenny

Nabij Xian kun je het wereldberoemde Terracottaleger bezoeken. Stel je er geen mooie passende accommodatie bij voor, over de ruim 6.000 in 1974 opgegraven soldatenbeelden en toebehoren zijn drie enorm lelijke "fabriekshallen" geplaatst. Functioneel, maar zeker niet aantrekkelijk. Nabij de grafheuvel van Qin Shi Huangdi (de 1e keizer van China) zijn rond 1980 twee prachtige bronzen strijdwagens, op halve grootte, opgegraven. Het zijn de oudsten ooit in China gevonden. De eerste strijdwagen (foto) werd in stukjes gevonden en was pas in 1983 geheel gerestaureerd. De grijzige paarden, oorspronkelijk wit geschilderd, zijn ingespannen met een tuig, ingelegd met goud en zilver. De tweede strijdwagen was in zoveel stukjes gebroken dat de restauratie maar liefst 7 jaar kostte! Het maken van de foto was ook geen "makkie". De strijdwagen staat in een glazen vitrine en iedereen duwt en trekt om er een blik op te werpen. Ook gebruiken mensen te pas en te onpas hun flitser, ook niet ideaal. Hoe dan ook, het was, in meerdere opzichten, weer een belevenis!

'553257' door sgtravel '553257' door sgtravel

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Bewakers in Xi'an

sgtravel

Vele mensen gaan naar Xi'an voor het terracotta leger en terecht, maar meestal zien ze niets van de stad zelf. één van de mooiste bezienswaardigheden is de stadsmuur, welke een totale lengte heeft van 14 kilometer. Binnen de stadsmuur bevind zich het oude centrum waar tot in tegenstelling op vele plekken in China geen hoge gebouwen geplaatst mogen worden, alle torens bevinden zich dan ook in de "nieuwe"stad. Op de muur kun je een fiets huren om zo het hele bouwwerk te verkennen, tevens worden er bij de south gate shows gegeven. Zo is er s'ochtends een openings- ceremonie en in de avond de sluiting. tussendoor zijn er verschillende optredens, op de foto zijn de poortwachters te zien die vroeger de vijand buiten moesten houden!

'446841' door kruytflo '446841' door kruytflo

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Terracotta leger,...X

kruytflo

Het terracotta leger is zo indrukwekkend. Niet overslaan. Meestal wordt je door een taxichauffeur eerst langs een beeldenfabriek gebracht om je zover te krijgen geld uit te geven. Als je eenmaal gearriveerd ben is het handig een gids te nemen als je geïnteresseerd bent in de achtergronden en geschiedenis. Zeer leerzaam al moet je goed je best doen de Chinezen te verstaan. Hun tempo ligt hoog dus als je langer ergens wil verblijven zal je dat zelf aan moeten geven. Is de gids eenmaal rond dan kan je niet meer terug.

'519524' door reizendebeer '519524' door reizendebeer

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Terracotta

reizendebeer

Wie Xi'an bezoekt bezoekt het terracotta leger, het is een indrukwekkende vorst van honderden van terracotta gemaakte soldaten, die het graf van Qin Shi Huangdi moeten bewaken, die ooit de eerste keizer van China was. ook paarden voertuigen en wapens werden hiervoor in de kleinste detail nagemaakt.

'515567' door travelbag '515567' door travelbag

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Het leger van Xian

travelbag

Iets buiten Xian vind je het terracotta leger. Een grote archeologische vondst. Men vond er 9099 terra cotta figuren. Ze waren meegegeven als grafgiften aan de 1e keizer van China. Een deel van het leger vind je in overdekte hallen. Hier zijn ze goed beschermd tegen de elementen. Om te zien is het iets minder, maar wel heel bijzonder. het zijn er zo veel. (is een scan)

'440311' door koenenhe '440311' door koenenhe

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Het leger van Xian

koenenhe

Wij kennen de beelden van het terracottaleger na restauratie. Hier zie je hoe ze gevonden worden. Het vergt veel geduld om de stukken goed uit de klei lost te maken en daarna weer te assembleren tot een geheel.

'431329' door koenenhe '431329' door koenenhe

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Leger van Qin Shi...H

koenenhe

Dit leger, dat toevallig door een boer is gevonden, is een heel indrukwekkend kunstwerk. Toen wij er waren (in Xi'an) was het er zo rustig, dat we overal vooraan sonden. Werkelijk elke figuur is uniek. Het moois zijn enkele paard-en-wagen figuren, die apart in een glazen kast staan. Wat je hier ziet is niet te vergelijken met een tentoonstelling van enkele beelden, zoals we ooi in Nederland hebben gehad. Hier onderga je de geschiedenis. He is trouwens nie he enige leger dat gevonden is. Er zijn er meer, maar die zijn kleiner, zowel in beeldgrootte als aantal.

'484877' door kruytflo '484877' door kruytflo

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Terracotta leger...ve

kruytflo

De foto is niet top maar geeft wel mooi weer hoe het terracotta leger verborgen was voor al die eeuwen. Bovenin zie je mooi de doorgezakte balken waar die de basis van de dakconstructie vormde. Onder de vloer zijn allemaal gangen met beelden heel of kapot doordat het geheel ingestort is. De trap geeft deels de menselijke maat weer.

'451389' door kruytflo '451389' door kruytflo

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

In het gelid voor...a

kruytflo

Het terracotta leger is in 1974 ontdekt door boeren die een put aan het graven waren. De grootste archeologische vondst van de 20ste eeuw. Je kijkt er je ogen uit. Zoveel beelden en zoveel gezichten en uitdrukkingen. Ze staan er in het gelid voor de eeuwigheid.

'453917' door afpmvannunen '453917' door afpmvannunen

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Meest verborgen schat

afpmvannunen

Wat een onvoorstelbare mooie plek. Het terracottaleger van de eerste keizer van China. Hij is er 37 jaar mee bezig geweest. Na zijn dood is het verwoest door de boeren van de omgeving. Pas in 1976 is het ontdekt dus eigenlijk nog maar kort geleden.

'521642' door carla '521642' door carla

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Terracottaleger

carla

De achtduizend levensgrote soldaten die allemaal een eigen, uniek gezicht hebben zijn zo bekend dat ze eigenlijk nauwelijks een introductie behoeven. Uitgerust met echte wapens zoals zwaarden, speren en kruisbogen, zijn de soldaten onderverdeeld in voetsoldaten, artillerie, officiers en generaals. Tijdens het graven van een waterput net ten noordoosten van Xi’an, haalden enkele stomverbaasde Chinese boeren in 1974 in plaats van water achtduizend terracottabeelden uit de grond. Dit Terracottaleger, hier meer dan tweeduizend jaar eerder geplaatst om de graftombe van de eerste keizer van China te beschermen, zou later de grootste archeologische vondst van de twintigste eeuw blijken. Tegenwoordig behoort het geheel terecht samen met de Chinese Muur en de Verboden Stad tot de grootste publiekstrekkers van China. Waanzinnig mooi.

'454005' door afpmvannunen '454005' door afpmvannunen

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Opstellen in rijen va

afpmvannunen

Op het park vind je 3 grote loodsen waar het terracotta leger te bezichtigen is. In loods twee kwamen we een mooie opgraving tegen van dit kruis. De terracottapoppen zijn zo opgesteld dat de koning het beste te beschermen was.

'568298' door sgtravel '568298' door sgtravel

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Het leger van...terra

sgtravel

Een kijk op het gigantische terracotta leger in Xi'an, welke bescherming moet bieden aan keizer Qin Shi Huangdi. de Keizer geloofde dat hij ook in het hiernamaals een zelfde leven zou hebben en daardoor ook een leger nodig had. naast zijn graftombe is dan ook een leger gemaakt uit terracotta ,bestaande uit wel 8.000 individuele mannen en paarden. Heden ten dagen kun je net buiten het centrum van de stad dit leger aanschouwen in 3 verschillende ruimtes. mijn tip is om te beginnen met de kleinste hallen, nummer 2 &3 en het topstuk hal 1 als laatste te bewaren. als je eerst naar de hangar van hal 1 gaat, zullen 2 & 3 misschien wat tegenvallen. Toen ik er was kon je ook een mooi boek kopen over deze opgravingen en laten signeren door één van de ontdekkers van het leger, een aanrader!!!