Terracotta Leger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Onthoofd..

Terracotta Leger,
China


In 1974 werd het Terracotta leger ontdekt door een boer die bezig was een waterput te slaan. Het leger is onderdeel van het grafcomplex van de Eerste Keizer, de daadwerkelijke grafplaats ligt op 1,5 kilometer van het Terracottaleger op een heuvel...dit even om de omvang van het complex en zijn 'graf' aan te geven.

Het is een indrukwekkende verzameling beelden van krijgers, paarden en wagens, die allemaal anders zijn. Elk beeld van een krijger heeft een ander gezicht, sommige zijn het hoofd verloren...dat dan weer wel.

In de winkel waar je souvenirs kunt kopen en ook levensgrote beelden, kun je een boek laten signeren door de boer die het leger heeft ontdekt.

Ik was er net in de week dat de Chinezen zelf vakantie hebben, in oktober. Reken op een kleine half miljoen Chinezen per dag (!) die allemaal een blik willen werpen op het leger. Ik heb letterlijk mijn ellebogen moeten gebruiken om een paar foto's te kunnen maken. Het was een geduw en getrek van jewelste. Bewegen lukte niet, je werd met de massa meegevoerd leek het wel. Ook weer een ervaring zullen we maar zeggen.
Hoe dan ook, ben je in China dan is het zeker een aanrader het leger te bezoeken in Xi'an. Met als tip om niet in de vakantietijd van de Chinezen te gaan ;-) Regelmatig is er ook in Nederland een deel van de beelden te bewonderen.