Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wenshu tempel in Chengdu

Sichuan en Chongqing,
China


Middenin de Chinese stad Chengdu ligt een fraai boeddhistisch tempelcomplex. De tempels staan op het terrein van het eeuwenoude klooster Wenshu in een prachtig park. Dit is een plek die ik iedereen kan aanraden die in Chengdu even tot rust wil komen.
De tempel ligt vlakbij het metrostation Wenshu Temple. Niet ver van het metrostation leidt een prachtig bewerkte poort naar een levendig straatje met kleine, kleurige winkeltjes aan weerszijden.

In de straat, die tussen de rose muren van het klooster loopt, hangt een totaal andere sfeer dan in de moderne straten eromheen. Verkopers fietsen met hun handel in zoete bamboestokken langs de rommelige kiosk op de hoek.

Een brommer tuft voorbij, bestuurd door een man met slippers aan zijn voeten. Noch hij, noch het jongetje achterop draagt een helm. Aan de gouden streng met oranje lampionnen die elke lantaarnpaal siert, zie je dat je in de buurt van de tempel bent.

Halverwege de straat is de ingang naar het klooster. Via de uitnodigend openstaande poort kom je op een binnenplaats die is omsloten door tempels. In het midden staat een reusachtig vat waarin bezoekers hun wierookstokjes aansteken. Overal ruik je de geur van wierook en er hangt een rooksluier tussen de gebouwen. Ik ga zitten op de traptredes naar een van de tempels en laat me bedwelmen door de wierookgeur.

Er zijn veel Chinezen die hiernaartoe komen voor een gebed aan een van de vele goden en voorouders. Zij buigen daartoe in verschillende richtingen en hebben brandende wierookstokjes in hun handen. Het Chinese boeddhisme is een combinatie van boeddhisme en taoïsme. Voor de Chinese boeddhist is Boeddha niet alleen een leraar maar ook een god tot wie je kunt bidden om hulp en verlossing. De manier waarop Boeddha wordt afgebeeld, verschilt per geloofsrichting. Zo kan hij mager en tanig zijn door het vasten, of juist een sterke en gezonde Griekse god. In China is hij meestal heel dik en lacht of glimlacht hij. Na de Culturele Revolutie waarin talloze boeddhistische tempels zijn vernietigd, heeft het boeddhisme de afgelopen decennia weer veel aan populariteit gewonnen.
Ik sta op en loop van tempel naar tempel. Binnenin de schemerdonkere ruimtes staan enorme gouden beelden in glazen vitrines. In een hoek staat een rijkbewerkt altaar met bossen bloemen erop en ervoor een kussen van goudbrokaat om op te knielen voor een gebed.

bron internet