Sichuan en Chongqing reisblogs

Hoge nood in China

Joanna was er (tot 16 jul 2006) Gepost op 02 aug 126 reacties

Een nieuwe bestemming, altijd leuk! Dus huppekee, een vlucht naar Chengdu. Cheng wat? Chengdu, daar waar de panda’s wonen. Of in de buurt dan. Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan –ja, van de hete pepers- en ligt in het zuidwesten van China, niet ver van Tibet. Er wonen zo’n 5 miljoen mensen. En ik had er nog nooit van gehoord!

Afijn, we hadden een paar dagen daar en gingen met een stel een paar dagen op pad. Met twee jeeps togen we naar de Kham regio, waar een Tibetaanse minderheid woont. Na een bezoek aan de panda’s in het Woolong reservaat reden we verder en kwamen hoger en hoger. De rit was werkelijk schitterend, langs een rivier, bergen en dalen, kleine dorpjes. Over een pas van meer dan 4700 meter hoogte waar we kennismaakten met yaks, de lokale koe. En jak, wat is die melk daarvan, eh, bijzonder….We kregen in Danba op ons eerste overnachtingsadres namelijk thee met yakmelk. Die avond werd er gedanst op lokale muziek.

Ons tweede overnachtingsadres in Tagong lag op zo’n 3700 meter hoogte. Dan voel je het wel als je op de eerste verdieping slaapt en ‘even’ snel wat wil pakken boven. Het was in een klein dorpje met een grote tempel middel op de vlakte. In de avond hebben we genoten van de pikdonkere hemel waar de sterren straalden. Magisch.

Die nacht zou ik een wat minder magisch moment hebben. Ik had namelijk hoge nood. En ging dus naar het toilet. In de gang. Zonder licht. Maar ik had een zaklamp. Én een rol wc papier! Dus geen nood. Het toilet was een hokje waar een gat in de vloer zat die een verdieping lager uitkwam. Ik had wel door dat gat gepast. De deur moest open, half over dat gat, waar een plank op lag. Als de deur dicht was kon je de plank eraf pakken en je ‘installeren’. Zo gezegd zo gedaan. Daar gaat ie dan. Plof! Al hangend zie ik daar mijn rol wc papier in dat gat verdwijnen. Allang blij dat ik niet mee ging de diepte in. Dus missie onderbroken, naar de kamer op zoek naar ander papier. Gelukkig vond ik al snel de rol van mijn collega en werd het toch nog een geslaagde missie. Terug op de kamer kwamen we niet meer bij om die hachelijke toiletavonturen hier.

Onderweg waren we al eens gestopt om onze behoefte te doen, maar je kan beter langs de weg gaan zitten dan gebruik te maken van een chinees-langs-de-weg-toilet. Jak!

En zo kwam het dat ik de volgende dag in een varkensstal zat…..Op de terugreis gingen we ergens lunchen. Het toilet was in een gebouwtje achter het restaurant. Ik maak de deur open en wat zie ik: een stal, waar in een hoek achter een muurtje een paar varkens liggen. Nou ja zeg, het moet niet gekker worden! Maar ja, we zijn in China en ik pas me aan, dus ik sluit de deur en maak gebruik van het gat in de grond wat doorgaat als toilet. Ik kijk uit op het varkensvoer.
Lachend kom ik het restaurant weer binnen en vertel over de varkens. Een collega gaat meteen kijken en neemt haar fototoestel mee. Even later komt ze terug met een verbaasd gezicht: geen varken gezien! Wel foto’s van een prachtig schoon toilet! Wat???? Ben ik nou gek en totaal onaangepast??? Ben ik zover gezonken dat ik maar gewoon ergens ga zitten waar de deur dicht kan? Ik heb geen ander toilet gezien! Dus wij met z’n allen naar het schuurtje. Blijken het twee schuurtjes te zijn en zat ik op het ‘oude’ toilet. Want de collega’s geven toe: dit wás een toilet!

We stoppen nog even in het plaatsje Kangding, waar ook een prachtige tempel staat. Dit was werkelijk een schitterende trip met prachtig natuurschoon, mensen in mooie klederdrachten en schitterende tempels. Echt een aanrader!

Joanna Positie 140 (7228 p.) Lid sinds 09-06-2008 Foto's en tips: 619 Blogs: 18 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
onderweg
blogfoto nr. 2
yak!
blogfoto nr. 3
tempel in Tagong
blogfoto nr. 4
gezellig bij de varkens...
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kiev, I'll be back!
8 8
Gepost op 08 juni
Oekraïne Kiev
Een kattencafé in Hongkong, Ahmeow!
2 17
Gepost op 24 januari
China Hongkong
Een vonk in Teheran
0 5
Gepost op 05 oktober
Iran Teheran

Reacties bij deze blog

nadine30040

Door: nadine30040 • Geplaatst op

Toch blijven dit de leukste herinneringen ! In de steden zijn de toiletten al fel verbeterd tov 20 jaar geleden, maar op het platteland, kan je idd soms beter achter een boompje gaan !

Miller

Door: Miller • Geplaatst op

hahahaha......dat is een goeie!!

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Ja, over Chinese 'toiletten' kun je een boek schrijven ...

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Wat een leuke beschrijving van kleine avonturen in een vreemd land.
Hoop niet dat je nu bij elk toilet bezoek thuis een trauma in schiet.

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Heel herkenbaar verhaal, prachtig beschreven. Maar...toen ik vroeger bij mijn oma naar de wc wilde, moest ik ook eerst een paar koeien en varkens aan de kant duwen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.