Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sichuan en Chongqing image

De weg naar Larung Gar

Sichuan en Chongqing
China
Argonath

De weg naar Larung Gar

Gezien de vele overweldigende reacties op mijn top-foto van Larung Gar wil ik jullie graag er wat meer over informeren middels deze blog over hoe er te geraken.

Weggestopt in de verlaten Bergen ligt de magische plek genaamd Larung Gar. Slechts enkelen hebben er van gehoord en nog minder mensen zijn er ook daadwerkelijk geweest. Sterker nog, het staat zover wij weten niet eens in een reisgids. Deze plek breekt echter een bijzonder record. Het is namelijk het grootste religieuze instituut in de wereld.

Meer dan tienduizend kleine, rode, houten huisjes zijn dicht tegen elkaar aangeplakt in een bergachtig gebied. In deze huisjes leven zowel mannelijke als vrouwelijke monniken. Ze zijn in Larung Gar neergestreken om het Boeddhisme te leren in één van de universiteiten in het dorp. Om deze plek te bereiken moet je drie dagen reizen, vanuit de eerste serieuze stad Chengdu. Het ligt in een afgelegen regio waar Boeddhisten nog relatief ongestoord hun geloof kunnen beleven. In andere regio’s in bijvoorbeeld Tibet wordt het Boeddhisme de kop ingedrukt. De Chinese regering heeft namelijk de laatste jaren massaal Han-Chinezen naar het gebied gestuurd om daar de boel te veranderen.

Verwacht vooral geen makkelijk tripje naar Larung Gar, want de wegen ernaartoe zitten vol obstakels en kuilen. Vanuit Chengdu kun je het beste eerste je bus tickets regelen naar Garze (Onder de Chinezen beter bekend als ‘Ganzi’). Dit ticket kost je ongeveer ¥ 245,- (Juli 2014). Dit klinkt als een enorm bedrag voor backpackers, maar de rit er naar toe neemt zo’n 2 dagen in beslag.

Op de eerste dag ga je met de bus van Chengdu naar Kangding, waar je een overnachtingsplekje zal moeten zoeken. Wij hebben het aan de overkant van het bus station gevonden voor ongeveer ¥ 200,-. Daarvoor krijg je een luxe kamer met douche en Wi-Fi. We hebben voor deze enigszins dure optie gekozen omdat we de volgende ochtend alweer om 5:30 zouden vertrekken. De exacte vertrektijd van je bus is echter afhankelijk van de chauffeur zijn intenties. Het kan dus verschillen van onze tijden. De rit van Chengdu naar Kangding duurt zo’n 11 uur in totaal.

De volgende dag rij je van Kangding naar Garze en duurt ongeveer even lang als de rit van de eerste dag. Echter voelt deze dag nog heftiger aan, omdat de wegen naar Garze in mindere conditie zijn en je soms ineens stil staat voor wegwerkzaamheden en dergelijke. Wanneer je in Garze aankomt kun je twee dingen doen. Je kunt doorrijden naar Serthar (‘Seda’ voor de Chinese medemens), maar dit adviseren wij niet, want de weg is één van de ruigste ritten tijdens onze reis in China. Zoek daarom een leuk hotel uit in Garze om weer even op adem te komen.

Van Garze naar Serthar is niet erg lang in kilometers (slechts 150 kilometer). Maar zoals ik al zei, onderschat het niet want het is een hele ruige rit, waarin je veel hoogtekilometers maakt. De rit duurt dan ook 4 tot 5 uur. Mensen met hoogtevrees kunnen dan ook beter thuis blijven of een slaapmasker meenemen en deze niet af doen. Er gaan geen grote bussen naar Serthar, dus je zult een minibus moeten charteren. Deze zijn makkelijk te verkrijgen bij de plek waar je de dag ervoor bent afgezet. Zo’n zes tot acht mensen passen in een minibus en de rit naar Serthar kost circa ¥ 70,- per persoon. Afdingen is niet echt mogelijk, maar het is altijd het proberen waard.

Van Serthar naar Larung is het makkelijkste gedeelte van de rit en duurt slechts een klein uurtje. Tegen die tijd ben je vast ook wel gewend aan de hobbelige wegen, dus dat komt mooi uit. Van waar je bent afgezet in Serthar kun je naar de weg lopen, waar vele busjes de weg naar je eindbestemming zullen afleggen. Je zou het ook aan de chauffeur van je vorige rit kunnen vragen om door te rijden naar Larung Gar. In ieder geval kost de rit naar Larung Gar slechts ¥ 7,-.

Je hebt eindelijk je bestemming bereikt! Na drie volle dagen reizen ben je dan in Larung Gar, waar je er ineens achter komt dat je helemaal onder aan het dorpje bent afgezet en dat het enige hotel van het dorp helemaal op de top ligt. Wat je ook doet, ga je vooral niet overhaasten want je bent inmiddels op 4 kilometer hoogte. Drink veel water en neem je rust wanneer je lichaam er om vraagt. Na de wandeling kun je dan eindelijk genieten van het uitzicht en je storten in het monniken leven van Larung Gar. Je zou ook naar de “Sky Burial” kunnen gaan. Dit is een bijzonder spektakel waar honderden gieren (geen grapje!) komen eten van dode monniken. Het is een enigszins vreemde gewaarwording van dood, religie en toerisme.

Eén ding is zeker, deze trip zul je je leven lang niet meer vergeten en is écht ‘off the beaten paths’.

Foto's

0a330.jpg
0a330.jpg
Argonath
5e4c3.jpg
5e4c3.jpg
Argonath