Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sichuan en Chongqing image

Bedankt voor de moeite!

Sichuan en Chongqing
China
Fransvdg

Bedankt voor de moeite!

China is groot , dat weet je zodra je de atlas goed gaat bekijken. Maar wat groot betekent ontdekte ik pas echt toen ik zelf door China ging reizen. Ver, verder, verst.......uren kun je er in een bus of trein zitten.

Ik heb bijzondere herinneringen aan een treinrit van Xian naar Chengdu. In het begin was alles nog mooi......ik zoog de nieuwe indrukken op. Maar na verloop van tijd was ik zo ver dat ik nauwelijks nog naar buiten keek. Rijd maar door, ik wil snel op de plaats van bestemming zijn!

Ja, het nieuwtje is er dan af. Je leest wat, je snoept wat, je puzzelt wat, je dut in, je begint een praatje met reisgenoten, je glimlacht naar een Chinees waar je niet mee kunt praten of je wandelt wat heen en weer. Of je haalt een biertje, drie wagons verderop in het restauratierijtuig. Zo kom je de middag en de avond wel door.

Om nog weer eens de zinnen te verzetten verzon ik na verloop van uren een nieuwe reden om wat te bewegen. "Zal ik de lege bierflesjes terug gaan brengen naar het restauratierijtuig?" Dat vond men prima. Zo schommelde ik met zes lege flesjes door smalle gangpaden, stapte ik over bagage en mensen heen om na een minuut of vijf bij de mevrouw van het restaurant aan te komen. Ik glimlachte haar vriendelijk toe. Meer lukte niet want mijn Chinese taalkennis is ronduit belazerd. Met een beleefde buiging gaf ik haar de lege flesjes. Of ze hier aan statiegeld deden wist ik niet maar dat zou ik nu wel snel ontdekken.
De mevrouw glimlachte vriendelijk terug, nam de flesjes aan, draaide een raam open en zwiepte ze achter elkaar aan naar buiten toe..........

Grijnzend en voorzien van een mooi verhaal kwam ik na het nodige geschommel en geschud weer in de coupé bij mijn reisgenoten terug. Hilariteit alom natuurlijk toen ik vertelde wat er gebeurd was...........En bedankt voor de moeite!