Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Afdingen met plastic zakjes

Shanghai,
China


De fakemarkets in Shanghai, China of eigenlijk heel Azie zijn beroemd en berucht tegelijk. Ralph Lauren, Gucci, Prada en LaCoste, ze zijn in alle kleuren verkrijgbaar en van een afstandje zou het zo voor een echte door kunnen gaan. Voor nu hou ik het even bij de fakemarket van Shanghai, maar wie weet geldt deze tip voor meerdere fake-markets.

Iedereen weet dat afdingen bij marktjes en kraampjes die prullaria en nep artikelen verkopen een verplichting is. Ze beginnen altijd met belachelijk startbedragen, dat weet je al voordat je eraan begint.
Hoe stugger jij doet, hoe lager ze gaan zitten. Zo laag zelfs, dat je met minder dan de helft van zijn startprijs kan gaan zitten.
Goed, in Shanghai werkt dit precies hetzelfde.
Jij wilt iets, hij geeft een prijs, jij zegt nee, hij zegt ja, jij zegt nee, hij zegt "what's your best price", gaat lager en lager zitten en als het echt niet werkt dan loop je de winkel uit en zegt hij "Ok,ok,ok". So far, so good.
Je hebt je artikel binnen voor de prijs die je wilde hebben, maar nu komt het.
Je krijgt je mooie Dolce en Gabbana shirtje in een zwart plastic zakje.
Gefeliciteerd, je hebt de kunst van het afdingen door. Je mag trots zijn op jezelf. Dit zwarte plastic zakje zou aangeven dat je een lastige klant bent, die niet met de eerste de beste prijs akkoord gaat. Mocht jij nog verder gaan winkelen, dan kunnen andere verkopers zien dat ze voorzichtig moeten zijn met absurde startbedragen, want jij bent immers de buitenlander met het zwarte plastic zakje.
Krijg je een rood plastic zakje, dan ben je heel makkelijk over te halen en moet je voortaan toch minstens een aantal tientjes lager gaan zitten.
Zo zullen overige verkopers de toeristen die nietsvermoedend verder lopen met een rood plastic zakje (hun kledingkast uitbreiding bijelkaar schooiend) sneller toespringen. Jij bent makkelijk en niet zo goed in het onderhandelen.

Ik had een jaartje in Shanghai gestudeerd, toen mij dit weetje aan het eind van mijn verblijf werd verteld. Ik moet zeggen, die 3 keer dat ik bij de fakemarket (in het metrostation van het Science & Technology Center) ben geweest na het horen van deze tip was mijn ervaring dat er geen woord van gelogen was.
Ik had na zo'n jaartje redelijk wat ervaring opgedaan, dus ik wist ongeveer wel wanneer ik op het minimale bedrag zat.

Probeer dus dat zwarte zakje te scoren!