Shanghai

Taxi simpel en betaalbaar

Met de taxi in Chinese steden is goed te doen, simpel en goed betaalbaar. Probeer spitsuren te vermijden, want dan kan het moeilijk zijn om in grotere steden een taxi te krijgen. Een aantal tips om makkelijk van A naar B naar C te komen, want Engels (of een andere taal) wordt nauwelijks gesproken zelfs niet in Shanghai. Neem je Hotel kaartje mee, want daar staat altijd de naam en adres in het Chinees op. Vraag de hotelreceptie of ze de naam en adres van de bezienswaardigheden die je wil zien, restaurants, treinstation of hotel in je volgende bestemming op te schrijven op aparte papiertjes. De Taxichauffeur iets aanwijzen op een kaart heb ik ervaren werkt niet echt.

In Shanghai zijn de licht-blauwe, oranje, witte en donker-blauwe taxi’s de betere en nemen je meestal mee. Ja-há, soms willen ze je gewoon niet mee nemen, het waarom blijft me een raadsel.
De genoemde taxi’s (kleur) behoren tot de grotere taxibedrijven in Shanghai. Wil je een taxi voor een dagdeel of lange afstand gebruiken, ga er van uit dat ze ongeveer 400 RMB (€40) per dag moeten afdragen aan het taxibedrijf daar boven is hun daginkomen – dat is vaak rondom de 500-600 RMB per dag. Ik heb nooit hoeven vragen of ze de meter aanzetten, dat gebeurde automatisch. Instapprijs in Shanghai is 12 RMB en elders vanaf 7 RMB. In Shanghai ben ik nooit boven de ritprijs van 30 RMB gekomen (€ 3). Wel moet je soms 1RMB extra betalen voor het voorrijden bij een vd betere hotels, of een bedrag voor (tol vermoed ik) over snelwegen – bv 30 RMB om naar Pudong International Airport te komen. Je krijgt ook een meter afrekenbilletje, hou die even - altijd handig, mocht je iets vergeten zijn in de taxi of iets te klagen hebben. Ik heb het zelf niet nodig gehad.

Kom je aan op een vliegveld ook in Shanghai, laat je niet leuren om special taxiservice aan te nemen bij een van de Info balies of een ‘taxi-chauffeur’; buiten staan taxi’s die gewoon goedkoper op de meter rijden. Bij treinstations, moet je soms wat verder van het station weg lopen en op straat een aan houden, die rijdt ook gewoon op de meter en niet voor een afgesproken hogere prijs van de ‘wachtende’ chauffeurs binnen of net buiten het station.


0
7

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
1796
Geplaatst op
02 May 2010
Land
Bestemming
Categorie
Vervoer
Laat kaart zien
 

7 reactie(s) bij "Taxi simpel en betaalbaar"

 • profile image comment

  De chauffeurs van bordeaux rode taxi's in Shanghai zijn niet in dienst bij een bedrijf, maar zelf eigenaar. Ze rijden of niet op de meter of rekenen je veel teveel. Deze tip kregen wij van een lokale gids. Wij hebben alle kleuren behalve de bordeauxrode genomen en dat ging prima. Startarief inderdaad 12 RMB.

  Door Ing • geplaatst op 2010-10-18 12:43:18
 • profile image comment

  heel bruikbaar

  Door geervannesmeed • geplaatst op 2010-05-23 12:06:26
 • profile image comment

  Zeer goede uitgebreide en bruikbare tip!

  Door Bowral • geplaatst op 2010-05-05 13:09:55
 • profile image comment

  Prima tip goed beschreven!

  Door gorke • geplaatst op 2010-05-03 11:44:25
 • profile image comment

  Prima en bruikbare tip

  Door Leeu • geplaatst op 2010-05-02 18:45:07
 • profile image comment

  uitstekende en uitgebreide tip!

  Door Jelle51 • geplaatst op 2010-05-02 13:16:02
 • profile image comment

  Prima en heel bruikbare tip!

  Door Lione Kolsteren • geplaatst op 2010-05-02 13:02:13

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.