Shanghai reisblogs

Maartthema: Achter de wolken schijnt geen zon (5.52)

Obiwan was er (tot 28 jul 2009) Gepost op 11 mrt 1210 reacties

De rondreis door China was normaal gesproken tegen de klok in maar aangezien er een total eclips zat aan te komen werd de reis eenmalig in tegengestelde richting gedaan. Shanghai was de aankomst-luchthaven vanwaar er dan direct zou worden doorgereisd naar Xitang.
Wij waren er echter al een aantal dagen (zie Blog Mexicaanse griep) en kwamen met de Maglev met maar liefst 431 km/uur op de luchthaven afgedenderd om bij de groep die net geland was aan te sluiten.

Xitang is een zogeheten waterstadje, beroemd geworden door de filmopnames van MI 3 en de middenlijn van de eclips loopt precies over het stadje. Totale duisternis en maar liefst 5.52 minuten. Alsof het belangrijk is bedenk ik mij nu hoelang het duurt. 2, 3 of 4 minuten, wat boeit het.
Het plotselinge donker en licht worden boeit natuurlijk wel. Er zijn mensen speciaal afgereisd om dit fenomeen te bewonderen. We hebben in Shanghai al een paar dagen een strak blauwe lucht gehad maar nu ziet het er beroerd uit. Nog een kwartier. Het is zwaar bewolkt en niet erg hoopvol.
Je wil nu toch juist een onbewolkte lucht hebben. De mensen nemen stelling op foto 1. De camera’s met statieven worden opgesteld met de zoeker omhoog op foto 2. Nog 10 minuten.
Het begint zelfs te regenen. Een aantal vluchten weg en een deel blijft zitten onder poncho of paraplu op foto 3. Dan ineens begint er iemand af te tellen en razendsnel wordt het aardedonker zoals te zien op foto 4. We hebben wel eens een halfbakken eclips gehad in Nederland in 1999 volgens mij, maar dit is werkelijk ongelooflijk ook al is het bewolkt.
De minuten tikken voorbij en ineens zie je het gewoon weer licht worden. Binnen een minuut is het weer daglicht en of de regen erop gewacht heeft stort het nu neer. Met badkuipen tegelijk.
Je wilde toch naar een waterstadje?
Een aantal mensen hebben het alweer over de volgende eclips, in de States. Ach, als ik er toevallig ben misschien en als hij over Death Valley heengaat.
Leuk om eens mee te maken en we hebben NRC next er ook nog mee gehaald met een leuk artikel.
http://www.nrcnext.nl/blog/2009/07/22/achter-de-wolken-geen-zonneschijn/

Obiwan Positie 272 (1956 p.) Lid sinds 01-11-2009 Foto's en tips: 661 Blogs: 12 Fans: 17

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
1
blogfoto nr. 2
2
blogfoto nr. 3
3
blogfoto nr. 4
4
blogfoto nr. 5
blogfoto nr. 6
blogfoto nr. 7
blogfoto nr. 8
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kamperen in China
8 8
Gepost op 22 januari
China Ningxia en Gansu
GGMAF - Charlie bit my finger
6 14
Gepost op 18 april
Nederland Zeeland
Maartthema de toerist gaat met de koters naar Peru
4 12
Gepost op 03 maart
Peru Arequipa en Lago Titicaca

Reacties bij deze blog

ivonne

Door: ivonne • Geplaatst op

Gaaf he zo'n eclips. Na een half bewolkte mislukte in Nederland ben ik er speciaal voor naar Egypte gereisd in 2007(En dan ook nog even drie weken er aan vastgeplakt, erg hoor...)
Leuk dat jullie ermee in de krant hebben gestaan, maar wij hadden Floortje Dessing en 30000 Japanners met telelens en statief. top that :) !

adelheid

Door: adelheid • Geplaatst op

Erg leuk verhaal, en dan al die hoopvolle mensen onder de paraplu's, prachtig!

PaulHoo

Door: PaulHoo • Geplaatst op

Hij is erg leuk Tom, erg levendig geschreven. Ik zou er ook zeker niet speciaal voor naartoe gaan. Beter een avond flink in de kroeg met goed glas, gaat het licht ook uit en bij het volgende morgen te snel opstaan wederom.... ;)

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Gelukkig komen 'mislukte' foto's en een teleurstellende ervaring toch nog van pas.

Gerrit-Gaspedaal

Door: Gerrit-Gaspedaal • Geplaatst op

Bijzondere gebeurtenis. Was je speciaal daarvoor daarheen gegaan of was het part of the package deal? Fijn dat je die foto's eindelijk hier kwijt kan he?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.