Shanghai reisblogs

China - Xi'an & Shanghai: Over moslims en teveel Chinezen

Puckske was er(tot 11 nov 2010) Gepost op 04 nov 104 reacties

Vertrokken vanuit Beijing komen we, na een nacht in de trein, s’ochtends vroeg in Xi’an aan. Uiteindelijk vinden we een guesthouse in het oude centrum van Xi’an, vlak bij de mooie Bell Tower. De Bell Tower luidt ieder ochtend de nieuwe dag in en s’avond sluit de Drum Tower, 200m verderop, de dag af. Althans zo ging het vroeger, ik heb hem nog niet gehoord. Eeuwen geleden was Xi’an het einde van de zijderoute, daarvn zijn nog steeds restanten te zien. Zo heeft de stad een grote moslim gemeenschap, die zelfs hun eigen wijk hebben (Muslim Quarter). Erg mooi is de lokale markt waar je je even in het Midden-Oosten waant.
s’Middags gaan we verder de stad in en bezoeken we een tempel van 1000 jaar oud, the Little Goose Pagoda. De tempel treffen we aan in een prachtig park, dat tevens als museum dienst doet. Na de pagoda zijn we al aardig moe en we sluiten de dag vroeg af.

De volgende dag gaan we naar het bekende Terracota Leger. Het is een aardig eindje uit de stad en we proberen het met de openbare bus, wat in China relatief goedkoop is. Bij aankomst zien we op het kaartje dat er in totaal 3 hallen zijn. We beginnen met de kleinste hal, dan wordt iedere volgende hal steeds indrukwekkender. Goed idee van Puck en daarom beginnen we met hal 3. Deze is al aardig goed opgegraven en ziet er mooi uit. Als we aankomen in hal 2 word de schaal waarop dit vroeger gemaakt is duidelijker. Helaas is er in deze hal nog niet erg veel opgegraven. Het zal nog wel vele jaren duren voordat alles klaar is. Als we teslotte aankomen in de eerste hal word de schaal pas echt duidelijk. Dit moet echt een immens werk zijn geweest. Ieder beeld afzonderlijk is ook nog eens anders van uiterlijk en levensecht gecreëerd.

Na het Terracota Leger pakken we de bus terug en lopen we door naar het Folk House van Xi’an. Dit is een oud stukje stad van een paar gebouwen groot. Het is echter erg goed opgeknapt, dus krijg je meteen een aardig beeld van hoe het er zo’n 500 jaar geleden uitzag. We worden uitgenodigd om wat thee te proeven op traditionele wijze. Daarna werden we getrakteerd op een ouderwets chinees schaduwspel. Het was mooi gemaakt en uitgevoerd maar we hebben er weinig van kunnen volgen.

De laatste dag in Xi’an gaan we naar het Tang Paradise Theme Park, wat een soort pretpark voor de chinezen zou moeten zijn. We zijn benieuwd wat ze hier onder verstaan. Het ziet er erg mooi uit maar een echt pretpark is het niet, het is meer een park waarin chinezen even kunnen ontsnappen uit de drukte van de stad. Het park heeft veel tuinen, gras en mooie gebouwen. Er worden verder veel shows gegeven om de mensen te vermaken. We zien hier tot onze verbazing ook dat er een hanengevecht wordt gehouden. De hanen zijn al bijna kaal gepikt door elkaar en de chinezen vinden het prachtig, vooral de dames staan flink aan te moedigen!? Wij vinden het vreselijk om te zien. Ook zien we er het nut totaal niet van in en vinden het niet passen in de anders zo gemoedelijke sfeer van het park. Ze blijven ons verbazen die chinezen…
s’Avonds gaat onze trein alweer richting Shanghai. Deze keer hebben we zitplaatsen genomen, omdat de bedden op waren. Er zal niet veel van slapen tercht komen, maar goed, de prijs is er ook wel naar.

Na een lange treinreis komen we aan in Shanghai. s’Middag gaan we een stuk wandelen en “The Bund” verkennen. The Bund is het oude stukje centrum, waar nog koloniale gebouwen staan, uit de tijd dat de europeanen hier grote invloed hadden. Het is weer eens wat anders en even waan je jezelf in Europa. Aan de overkant van de rivier zien we de skyline van Shanghai met de bekende TV toren met de 3 poten en 2 grote bollen. De skyline ziet er machtig uit. Zeker in het donker, blijkt later.

Vandaag is het plan om de World Expo te bezoeken. Als we uit het metrostation komen staat het reusachtige chineese paviljoen voor ons. Dit belooft wat. We zien dat de Expo geweldig groot is opgezet. Maar we zien ook dat het aardig druk is (lees: heel veel chinezen). Als we binnenkomen lopen we eerst door het Azië/Australië-gebied. We wagen ons in de rij bij Australië. Na een dik uur wachten kunnen we naar binnen en zien een indrukwekkende show, het wachten zeker waard. Hierna gaan we op zoek naar het Nederlandse Paviljoen. Het ziet er wat anders uit dan de anderen. Veel opener van opzet en je ziet meteen wat er te doen is. We kunnen er zelf kroketen en stroopwafels halen! Na de kroket met friet gaan we verder en horen we via de omroeper dat het erg druk is op de Expo en er zijn wachtrijen tot zelfs 5 uur. Als laatste attractie besluiten we China nog te bezoeken. De rij voor het immense gebouw loopt goed door net als bij nederland en we zijn vrij snel binnen. Alle 26 provincies van China hebben hier hun eigen stand.
Al met al is de Expo een mooie ervaring maar het was niet echt prettig, er waren te veel mensen. Ik geloof ergens gezien te hebben dat er die dag meer dan 720.000 mensen waren! Er is in Shanghai verder niet veel spectaculairs meer te doen en we besluiten de volgende dag door te reizen naar Tunxi, een klein plaatsje op het platteland.

Puckske Positie 27708 (0 p.) Lid sinds 14-07-2008 Foto's en tips: 10 Blogs: 8 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Terracotta Leger
blogfoto nr. 2
Chinees shadowplay
blogfoto nr. 3
Shanghai by night
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

China - Yangshuo: Over karstpieken en bamboobootjes
3 1
Gepost op 26 december
China Guangxi en Guizhou
China - Hong Kong: Over hoge gebouwen en kleine kastelen
4 2
Gepost op 22 december
China Hongkong

Reacties bij deze blog

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

idd voer je ook mij weer even terug. Vind het goed beschreven en mn de foto van het terracottaleger vind ik goed geslaagd. Het viel niet mee om er echt goede foto's te maken (mijn mijn camera tenminste)

dereizigers

Door: dereizigers • Geplaatst op

Mooie foto's bij je blog. Xi'an staat nog altijd op het verlanglijstje, lijkt me erg indrukwekkend. En wat de Expo betreft: 720.000 bezoekers, dat zijn er nogal wat. Dan ben je zeker niet alleen.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

China in een notendop, avontuurlijk en vooral een culturele ronde. Vermakelijk!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goed geschreven blog. Ik ben weer even helemaal terug. Mooie foto's erbij!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.