Shanghai reisblogs

The whore or the pearl of the Orient

Mireille bereidt zich voor Gepost op 20 jan 1013 reacties

Of misschien toch Paris of the East? Mijn volgende reisbestemming is gepland, en de voorpret kan beginnen! Jawel ik ga naar China en het begint en eindigt in Shanghai. Iets mysterieus, iets fantastisch, iets kosmopoliet – de vele bijnamen van de stad spreken tot de verbeelding en nieuwsgierigheid.

De stad kreeg de bijnaam ‘Whore of the Orient’ door de grootschalige corruptie, prostitutie en opium handel / gebruik. In de 19e eeuw werd Shanghai Engels na de eerste Opium oorlog (1842) – handig voor de Britten die vrijelijk opium konden importeren en ‘Opium dens’ door Chinezen en buitenlanders bezocht werden. Niet alleen de Engelsen hadden interesse in Shanghai, ook de Amerikanen, Fransen, Russen en Japanners; ieder weer met hun eigen wijken (Concessies) en uiteindelijk was Shanghai in de jaren 30 een van de grotere buitenlandse steden met een overvloedige-mengelmoes populatie. Natuurlijk heeft de stad ook haar eigen rijke Chinese geschiedenis. Shanghai is nu een prachtige mix van westers en oosters, een welvarende stad waar authentiek en super modern allemaal te vinden is.

In 2006 begon mijn rondreis door China in Shanghai, met gejetlagd lijf was het bezoek kort - daarom sjeesde we een aantal hoogtepunten langs. Het smaakte naar meer maar de 14uur durende treinreis naar Beijing wachte niet. Nu krijg ik een tweede kans om deze stad wat beter te ontdekken. Toen kwam ik aan 30 april 2006 nu 4 jaar later 2010 vertrek ik na 3 heerlijke weken China uit Shanghai op dezelfde datum. Hoezo Shanghai? Ik ga samen met mijn zus. Zij is uitgenodigd om te spreken op een groot medisch congres en ik mag mee! Gezellig en leuk om weer eens als zussen samen op pad te gaan. De eerste week zijn we samen en logeren we deftig in een hotel met uitzicht op de Bund. De nette kleren gaan mee want 5**** vraagt toch wel voor een netter pakkie en af en toe mag grote zus vast mee met haar zusje als zij uitgenodigd wordt door de farmaceut of collegae voor een hapje of drankje. Na een week vliegt mijn zus terug naar Nederland en ga ik zelf nog twee weken op pad in mijn reiskloffie. Mijn plan is om zo snel mogelijk de stad uit te gaan naar de omliggende provincie, steden en platteland, bv in de planning: Nanjing, Putuoshan, Zhu Jia Jiao, Xitang.

Inmiddels heb ik van verschillende RRers waarvan ik wist dat ze in Shanghai zijn geweest al fantastische informatie en tips gekregen met enthousiaste verhalen. Columbus en de RR site wordt gretig afgespeurd en regelmatig zit ik met mijn neus in de Lonley Planet en op Internet te surfen. Alle tips en ideetjes zijn welkom. Vragen die zo bij me opkomen: Is iemand ooit met een privé chauffeur op pad geweest, zijn lange afstandsbussen goed, hotelletjes, paleisjes …… kom maaaaaar :-)

Mireille Positie 334 (1403 p.) Lid sinds 14-09-2007 Foto's en tips: 1178 Blogs: 34 Fans: 14

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
The Bund
blogfoto nr. 2
Hai!
blogfoto nr. 3
Vreemde hapjes
blogfoto nr. 4
Bund s'nachts
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Zimbabwean Roadtrip
4 14
Gepost op 13 juni
Zimbabwe
(On)gedierte en andere tropenhorrors 3
4 32
Gepost op 25 februari
Nederland Utrecht
(On)gedierte en andere tropenhorrors 2
2 16
Gepost op 21 februari
Nederland Utrecht

Reacties bij deze blog

marjolijn

Door: marjolijn • Geplaatst op

Een mooi vooruitzicht! Ik ben een jaar of 10 geleden in China geweest, ook Sjanghai, wil ook beslist nog wel eens terug. Veel (foto)plezier.

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Wat een heerlijk vooruitzicht Mireille! Veel plezier met je voorbereidingen en nu alvast een hele goede en fijne reis gewenst. Alleen op pad werkt heel goed voor een fotograaf, is mijn ervaring, je hoeft met niemand rekening te houden en kunt zo lang doen als je zelf wilt over het maken van je foto's en zoeken van goede standpunten. Ik hoop dat je geniet en veel mooie foot's kunt maken!

riknikele

Door: riknikele • Geplaatst op

geweldig vooruitzicht! ik wil ook wel een zus die congressen op tropische oorden en wereldsteden geeft! ;-)

yuri

Door: yuri • Geplaatst op

leuke blog, kijk ook eens op www.chinaonline.nl ! En google eens op Suzhou, het venetie van china, op anderhalf uur van shanghai, ben ik vorige week ook geweest...

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

Heb gelijk je blog opgezocht....Klinkt fantastisch; een sjieke start en daarna de rugzak op! Leuk. Succes met je inlezen en plannen maken. gr. Marijke

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.