Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pleindansen met de hond in Whuzen

Shanghai,
China


We zijn beland in Whuzen in de provincie Zhejiang. Dit gebied achter Shanghai is éen grote lagune met eilanden, meren en kanalen waarlangs handelssteden ontstonden, zoals het bekende Suzhou, maar ook Tongli en Wuzhen.
Het oudste gedeelte van Wuzhen is meer dan 1300 jaar oud en is een echte waterstad, vergelijkbaar met Venetië. Hier doen de waterwegen dienst als straten, met markten langs de oevers.
We logeren net buiten het centrum van de oude stad in een gezellig guesthouse, traditioneel rond een binnenplaats gebouwd. Logeren in het oude centrum is erg duur en bovendien is het er druk met Chinese toeristen uit de omgeving.
We vermaken ons prima op een van de pleinen van het stadje. Als je daar 's avonds tussen 6 en 9 naartoe gaat, kan je nog meedoen (of kijken) naar het pleindansen, waar vooral vrouwen bezig zijn.
Het dansen is heel simpel: éen dame heeft de leiding, zet muziek op en doet de pasjes voor.
Het geluid klinkt zeer beschaafd, slecht 60db. Deze maatregel is in 2015 genomen, omdat de boomboxen steeds harder stonden. Er mag ook maar een uur achter elkaar gedanst worden en er zijn 12 soorten dans voorgeschreven, die de vrouwen bij fitnessscholen gratis kunnen oefenen.
In Whuzen verloopt alles keurig, zelfs de hond doet braaf mee.