Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Shanghai image

Shanghai

Shanghai
China
Obiwan

Maartthema: Achter de wolken schijnt geen zon (5.52)

De rondreis door China was normaal gesproken tegen de klok in maar aangezien er een total eclips zat aan te komen werd de reis eenmalig in tegengestelde richting gedaan. Shanghai was de aankomst-luchthaven vanwaar er dan direct zou worden doorgereisd naar Xitang.
Wij waren er echter al een aantal dagen (zie Blog Mexicaanse griep) en kwamen met de Maglev met maar liefst 431 km/uur op de luchthaven afgedenderd om bij de groep die net geland was aan te sluiten.

Xitang is een zogeheten waterstadje, beroemd geworden door de filmopnames van MI 3 en de middenlijn van de eclips loopt precies over het stadje. Totale duisternis en maar liefst 5.52 minuten. Alsof het belangrijk is bedenk ik mij nu hoelang het duurt. 2, 3 of 4 minuten, wat boeit het.
Het plotselinge donker en licht worden boeit natuurlijk wel. Er zijn mensen speciaal afgereisd om dit fenomeen te bewonderen. We hebben in Shanghai al een paar dagen een strak blauwe lucht gehad maar nu ziet het er beroerd uit. Nog een kwartier. Het is zwaar bewolkt en niet erg hoopvol.
Je wil nu toch juist een onbewolkte lucht hebben. De mensen nemen stelling op foto 1. De camera’s met statieven worden opgesteld met de zoeker omhoog op foto 2. Nog 10 minuten.
Het begint zelfs te regenen. Een aantal vluchten weg en een deel blijft zitten onder poncho of paraplu op foto 3. Dan ineens begint er iemand af te tellen en razendsnel wordt het aardedonker zoals te zien op foto 4. We hebben wel eens een halfbakken eclips gehad in Nederland in 1999 volgens mij, maar dit is werkelijk ongelooflijk ook al is het bewolkt.
De minuten tikken voorbij en ineens zie je het gewoon weer licht worden. Binnen een minuut is het weer daglicht en of de regen erop gewacht heeft stort het nu neer. Met badkuipen tegelijk.
Je wilde toch naar een waterstadje?
Een aantal mensen hebben het alweer over de volgende eclips, in de States. Ach, als ik er toevallig ben misschien en als hij over Death Valley heengaat.
Leuk om eens mee te maken en we hebben NRC next er ook nog mee gehaald met een leuk artikel.
http://www.nrcnext.nl/blog/2009/07/22/achter-de-wolken-geen-zonneschijn/