Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Shanghai image

Voor even een prinses; avontuur in een kledingatelier

Shanghai
China
Yves

Voor even een prinses; avontuur in een kledingatelier

Ik weet al niet meer hoe, maar ik had op één of andere manier vernomen dat het leuk was om in China een qi pao – ofwel een traditionele Chinese jurk – op maat te laten maken.
En dus gaan we in Shanghai op jacht, totdat we uitkomen bij een buurtje vol met kledingateliers. Stuk voor stuk smalle ruimtes waar jurken en jasjes aan de wanden tentoongesteld hangen. Tamelijk chique, met houten vloeren, netgeschilderde muren en schaars ingericht. Geen prototype Aziatische chaos dus. We kiezen er één waar de leukste jurken hangen, in vrolijke kleurtjes, met lichtroze muren. Achterin hangt een passpiegel. Een klein dametje beheert dit atelier, en ze slaat ons – één blonde vrouw in het gezelschap van twee mannen, dat ziet ze vast niet vaak – geïnteresseerd gade.
Een qi pao is een lange jurk met een diepe split aan de zijkanten en een kenmerkend hoog kraagje, gemaakt van pure zijde. Alhoewel ik de komende tijd geen gala’s in het vooruitzicht heb en het sowieso niet tot mijn standaard vrijetijdsbesteding hoort om naar een gala te gaan, wil ik een qi pao die voor galajurk door kan gaan. Dat houdt in dat alle rode exemplaren met gouden draken – hoe Chinees ook – afvallen. Ik kom na enige tijd twijfelen uit op een zwart exemplaar, afgezet met een roze randje en verder effen, op een geborduurde bloem na die de voorkant siert. Heel Chinees, maar toch ‘galaproof’. De verkoopster/kledingmaakster haalt de jurk met een haak van de muur, het passen kan beginnen. Maar waar dan? Een pashokje is hier een onbekend begrip. Dat dacht ik althans, want net wanneer ik bedacht heb de jurk midden in de winkel te gaan passen en mijn spijkerbroek daarbij maar moet zien te negeren, gebaart het vrouwtje dat ik mee kan komen. Ze spreekt geen woord Engels, maar lacht de hele tijd en brabbelt mij in het Chinees wat woorden toe die ik onmogelijk kan begrijpen.
De passpiegel zwaait opeens open en blijkt zich op een deur te bevinden. Daarachter mag ik plaatsnemen, de rest blijft buiten. Ik bevind mij in een multifunctioneel hok van krap één bij twee meter. Voornamelijk voorraad stof en wat etenswaren, zie ik snel. Het lijkt alsof ze hier zo’n beetje leeft, en dit is China, dus dat zal ook wel.
Ik ontdoe mij van mijn spijkerbroek, wandelschoenen en dikke wollen trui die mij behoeden voor de vrieskou buiten, en hijs mij heel voorzichtig voor het eerst van mijn leven in een 100% zijden jurk. De stof voelt aangenaam zacht, maar ik blijk het kledingstuk niet helemaal te snappen. Gelukkig is daar de eigenaresse weer, die mij met veel gelach en een duidelijk gevoel voor routine leert hoe het werkt. Mijn reisgenoten wachten ondertussen verwachtingsvol in de andere ruimte, een wat vreemde verschijning tussen al die glanzende feestjurken. Ik wil al gaan showen, maar de eigenaresse (die mij nu haast met enige vertedering lijkt te bekijken) gebaart dat ik moet wachten en rommelt wat tussen de bezittingen in het hokje. Om vervolgens met een paar schoentjes op de proppen te komen dat bijna perfect past – qua maat én bij de jurk: zwarte muiltjes met een hakje en een bloemenborduursel.
Het voelt als mijn eerste modeshow als ik hierop naar buiten paradeer, de bewonderende blikken en complimenten van de mannen in ontvangst nemend. De eigenaresse heeft mij inmiddels geadopteerd tot een soort troetelobject en staat er stralend naast. Er mag even gekeken worden, dan is het tijd voor vakwerk. Deskundig paradeert ze in het rond met een meetlint en noteert al mijn maten op een kladblok. Ik begin me haast een soort prinsesje te voelen en dat is eigenlijk wel heel leuk. :)
Wanneer ik helemaal doorgemeten ben en het tijd is voor het financiële aspect laat ik die taak dan ook graag aan de mannen over! De eigenaresse verwacht om één of andere reden niet anders en heeft zich al tot hen gericht. Met behulp van een kladblok en een rekenmachine worden bedragen over en weer gecommuniceerd, om uiteindelijk uit te komen op een (omgerekend) bedrag van €120,-. Geen geld voor een handgemaakte perfect passende jurk die van pure zijde is. De volgende dag kunnen we ‘m komen ophalen. Ik kleed mij om en ga de kou weer in.
Toch flink wat euro’s armer, maar een bijzondere ervaring rijker!

Foto's

f6154.jpg
f6154.jpg
Yves