Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Shanghai image
Shanghai image Shanghai image

Shanghai

Shanghai
China
Veer

Shanghai, China, Deel 1

'IF HAPPINESS IS YOUR MODE OF TRAVEL, IT WILL BE YOUR STATE ON ARRIVAL'

NOU, DIT IS NIET MIJN ERVARING BIJ CHINEZEN REISEND NAAR SHANGHAI, DIE HAPINESS DAN. OH MY GOD, WAT EEN GEKRIOEL VAN MEDEPASSAGIERS OM ME HEEN! BIJ HET BOARDEN VAN HET VLIEGTUIG LOOPT IEDEREEN DOOR EN NAAST ELKAAR, INDERDAAD BEST KNAP GEZIEN DE BREEDTE VAN DE GANGPADEN. EN MEN KLIMT ZELFS OVER ELKAAR HEEN OM DE TOEGEWEZEN STOEL TE BEREIKEN. DIT ALLES ZONDER EEN GLIMLACH, MAAR VERBAZINGWEKKEND GENOEG OOK ZONDER ENIGE VORM VAN IRRITATIE NAAR ELKAAR TOE, TERWIJL IK BEST EVEN EEN LUIDE ‘AAAAAH!’ TER GEHORE HAD WILLEN BRENGEN OP DAT MOMENT, HET IS DAT MIJN ‘INNERLIJKE IK’ ZEI DAT IK ME IN MOEST HOUDEN.

BIJ AANKOMST IN SHANGHAI BESLUIT IK METEEN NAAR TAIKANG LU TE GAAN, EEN LEUK ARTY STUKJE IN DE BUURT VAN DE FRENCH CONCESSION AREA. HET ZIJN ALLEMAAL MET ELKAAR VERBONDEN STEEGJES EN ALS JE HET NIET WEET, LOOP JE ER ZO LANGS. HIER ALTIJD EVEN KIJKEN BIJ EEN GEWELDIGE FOTOGRAAF DIE DAAR ZIJN GALLERIE HEEFT EN DAN MET EEN HEERLIJKE CAPPUCCINO IN EEN JAMPOT, TE GRAPPIG, BIJ KOMMUNE OP HET TERRAS. AANGEZIEN MIJN MANDARIJN NIET VERDER REIKT DAN ‘NI HAO’ HEB IK DE CONCIERGE VAN HET HOTEL PRECIES OP LATEN SCHRIJVEN WAAR IK NAAR TOE WIL, ZODAT IK IN DE TAXI ALLEEN MAAR MIJN KAARTJE HOEF TE LATEN ZIEN. GEMAK DIENT DE MENS. OOK NEEM IK METEEN EEN KAARTJE VAN HET HOTEL MEE, MET ZOWEL DE ENGELSE ADRESGEGEVENS ALS DE CHINESE, ANDERS KOM IK NIET GEMAKKELIJK TERUG. ERVARING LEERT ZULLEN WE MAAR ZEGGEN, IK ZAL JE DE DETAILS BESPAREN, MAAR BEN WEL EENS ZES UUR BEZIG GEWEEST HET HOTEL TERUG TE VINDEN. GELUKKIG KOST EEN TAXI TIEN KEER NIETS, IN AMSTERDAM WAS IK EEN KLEIN MAANDSALARIS KWIJT GEWEEST. TAXI’S ZIJN IN SHANGHAI ZIJN UBERHAUPT NOOIT EEN PROBLEEM; DE METERS LOPEN ALTIJD EN JE HOEFT DE CHAUFFEUR OOK NIET TE VRAGEN DEZE AAN TE ZETTEN, ZE RIJDEN LINEA RECTA NAAR JE EINDBESTEMMING EN STOPPEN ONDERWEG NIET BIJ EEN NEEF OF NICHT MET EEN OF ANDERE BUSINESS. KORTOM, HELEMAAL GOED. EN MOCHT JE ER MET DE TAXI CHAUFFEUR TOCH NIET UITKOMEN, DAN IS ER DE UITVINDING! NAMELIJK BELLEN MET 96228 JE VERTELT IN HET ENGELS WAAR JE NAAR TOE WILT EN ZIJ VERTALEN HET VOOR JE AAN DE TAXICHAUFFEUR. WIE DIT HEEFT UITGEVONDEN?! ZO SIMPEL, MAAR ZO’N BRILJANT IDEE. OP DIE MANIER KAN IK ALTIJD LAST-MINUTE MIJN PLAN WIJZIGEN EN DAAR HOU IK WEL VAN ALS IK IN MIJN UP EROP UIT BEN.

EEN PAAR VRIENDEN VERTELT DAT IK NAAR CHINA GING, DUS KWAM VRIJWEL TEGELIJK MET ‘WAT LEKKER! IS SHANGHAI EEN LEUKE STAD? HEB JE NOG WAT TIJD DAAR?’ HET VERZOEK OM EEN PAAR DINGEN MEE TE NEMEN. NEPPERS, NIET MIJN DING, MAAR WIL BEST EEN PAAR NET-ECHT-MAAR-TOCH-NIET-HELEMAAL RALPH LAUREN’S IN MIJN KOFFER STOPPEN. NU WIST IK DAT JE IN HET HELE VERRE OOSTEN NOOIT VER HOEFT TE ZOEKEN, MAAR WAAR IK NU BELAND! 580 NANJING ROAD IS EEN SOORT VAN SHOPPING MALL BESTAANDE UIT MEERDERE VERDIEPINGEN VOL MET KLEINE WINKELTJES, WAAR JE ALLES KAN KRIJGEN. IK ZIE HET MODEL SHIRT WEL LIGGEN MAAR DE KLEUR KOM IK NIET TEGEN, EEN JONG KITTIG CHINEES DING LIJKT HET VAN MIJN GEZICHT AF TE KUNNEN LEZEN ‘DIFLENT SAAAIS, DIFLENT MODEL, MA’AM?’ IK MOET EVEN BLIJVEN WACHTEN, ZE HUPPELT WEG, EN BINNEN NO-TIME STAAT ZE WEER VOOR ME MET DE JUISTE KLEUR, OF IETS WAT HEEL ERG IN DE BUURT KOMT, MAAR HET TOCH NET NIET HELEMAAL IS. OVER DAT LAATSTE BEN IK NIET UIT, ALLES ZIET ER TOCH ECHT WEL CHEAPY UIT ONDER DEZE ZEE VAN TL BALKEN, ZELFS ECHTE JIMMY CHOO’S ZOUDEN HIER EEN HOOG ALBERT CUIJP GEHALTE KRIJGEN. IK GA FLINK ONDERHANDELEN, UITEINDELIJK GAAT HET NATUURLIJK OM EEN VERSCHIL VAN ENKELE EURO’S, MAAR HET SPEL IS ZO LEUK! ZIJ EEN ABSURD HOGE INZET, IK EEN ABSURD LAGE, ZIJ ACTEERT OP ‘GOLDEN GLOBE’ NIVEAU DAT ZE BELEDIGD IS MAAR KOMT MET LAGER BOD, IK DOE OOK EEN PAAR YUAN BIJ DE WIJN EN ZO GAAN WE MINUTEN LANG DOOR, TOT IK NET DOEN ALSOF IK WEGLOOP, EN JA HOOR ZE KOMT ACHTER ME AAN... DONE DEAL! OOK NOG EEN OPDRACHT VOOR PARELS, DUS DOOR NAAR PEARL CITY, WEDEROM ZO’N SHOPPING MALL BESTAANDE UIT VELE VERDIEPINGEN EN WINKELTJES MET EEN GEMIDDELDE OPPERVLAKTE VAN EEN PAAR VIERKANTE METER, DEZE KEER MET EEN KEUS UIT PARELS EN ANDERE SIERADEN. EEN UURTJE LATER STA IK BUITEN, EN HEB IK ALLES WAT OP MIJN BOODSCHAPPEN-LIJSTJE STOND AFGEVINKT.


Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.