China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

De zondagsmarkt in Kashgar (Xinjiang)

China


Iedereen die van fotograferen houdt kan ik aanraden om de zondagsmarkt in Kashgar te bezoeken.
Kashgar ligt in de westelijke Chinese provincie Xinjiang. Eigenlijk is dit het gebied van de Oeigoeren. Zij zijn overwegend moslim en hebben meer banden met de Turken dan met de Chinezen.
Als je de Zijderoute langs reist kom je zeker in deze stad.
Je komt in een stuk China dat echt anders is. Wacht echter niet te lang want de Chinese regering doet erg haar best om de Oeigoeren-cultuur naar de achtergrond te duwen. De lelijke eenheidsworst-nieuwbouw rukt al steeds meer op en de Oeigoerse cultuur wordt flink onderdrukt - ook al wordt dat door de Chines regering ontkend!
De markt op zondag is een lust voor het oog. Er is een grote veemarkt met vooral schapen, runderen en ezels. Het aantal dromedarissen loopt steeds meer terug.
Daarnaast is er een grote markt met alles wat een mens maar nodig kan hebben. Vooral de eetstalletjes, de kruidendokters en de handwerklieden hebben veel indruk op me gemaakt.
Met brommertaxi's kun je je heel goedkoop en snel laten vervoeren. Het is steeds weer een verrassing wie er bij je in de bak stapt. Alles lopen is waarschijnlijk te vermoeiend, zowel door de grote afstand als ook door de zomerhitte.
Je kunt ook een rondwandeling aanvragen door de oude binnenstad van Kashgar. De uitleg is in het Engels. Jonge studenten doen dan erg hun best om je iets bijzonders te laten zien. Via smalle stegen word je meegenomen naar binnenplaatsen die je zelf niet zou vinden. Je mag ook bij mensen in huis kijken en je ontdekt dan zelf hoe vriendelijk de Oeigoeren zijn. Een aanrader!
Als je een betere indruk wilt krijgen van deze bijzondere stad dan nodig ik je uit om mijn foto's van China te bekijken. Die zijn bijna allemaal in Kashgar en omgeving gemaakt.