China reisblogs

Xiamen, een nieuw stukje China -2

Laura1986 was er (tot 15 mei 2011) Gepost op 13 jul 120 reacties

Op de Chinese pedalen

De volgende dag is het tijd voor een typisch Hollandse bezigheid: fietsen. Maar niet zomaar fietsen, we huren een tandem. Een populaire toeristische bezigheid, zo blijkt al snel.

Vanaf het expositie centrum Huizhan Zhongxin aan de oostkust van Xiamen fietsen we helemaal naar beneden langs de kust tot het Hulishan Fortress in het zuiden.

Een aanrader: de fietspaden zijn van uitstekende kwaliteit en de paden liggen pal langs de stranden, waardoor een verfrissende duik tussendoor geen enkel probleem is!

Zorg wel dat je een fietsslot meekrijgt bij vertrek, zodat je onderweg met gerust hart kunt gaan lunchen of diverse bezienswaardigheden kan bezoeken. Het Hulishan-fort bijvoorbeeld, een van de belangrijkste verdedigingswerken van China uit de 19e eeuw. Hier is onder andere het grootste kanon van Duitse makelij ter wereld te vinden: het Krupp kanon (14 meter lang, 50.000 kg zwaar!).

Het Zuid-Chinese Paradijs

Wat je ook zeker niet mag missen, is het eiland Gulangyu (gratis met de ferry heen, betaling van 8 rmb -dat is ongeveer 0,80 eurocent - per persoon bij terugtocht).

Gulangyu eiland (oppervlakte van 1 km²), ook wel het Zuid-Chinese Paradijs genoemd, oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op toeristen dankzij tal van bijzondere bezienswaardigheden en leuke marktjes.


Zo modern als Xiamen met zijn hoogbouw en zakenlieden op vele plekken oogt, zo lijkt het alsof de tijd op Gulangyu eiland heeft stilgestaan. Het eilandje bestaat enkel uit voetgangersgebied, wat het een zeer aangename plek maakt voor een dagje ‘out of town’.

Bij het naderen van het eiland valt direct het grote stenen beeld op (15,7 meter!), dat uitkijkt over zee. Dit beeld stelt Zheng Chenggong voor, een nationale held uit de Chinese Ming-dynastie die de Hollanders uit het naburige Taiwan verdreef.

Bij een uitstapje naar Gulangyu hoort ook een bezoek aan het beroemde Piano Museum en het vogelpark. En laten we het beklimmen van Sunlight Rock vooral niet vergeten. Want, zoals het bordje onderaan deze rots ons belooft: “You have not been to Xiamen unless you have climbed Sunlight Rock”. Dit moeten wij dus zeker doen!

Echter hadden wij het slechte idee deze 93 meter hoge rots rond het middaguur te beklimmen, wat in verband met de hitte zorgde voor de nodige bijkom-pauzes tussendoor.

Het uitzicht dat we uiteindelijk hebben, maakt echter alles goed! Ook hiervandaan weer een spectaculair vergezicht over Gulangyu eiland en op de skyline van Xiamen. Niet voor niets is Gulangyu in de running om geplaatst te worden op de UNESCO Werelderfgoed Lijst.

Oude én nieuwe China

Da dagen vliegen voorbij. De Nanputuotempel, het historische Gulangyu eiland, authentieke pagodes en tempels, de vriendelijkheid van de mensen....wat hebben we genoten! De stad heeft het oude én nieuwe China in zich, en straalt ondanks haar grootte een ontspannen en relaxte sfeer uit.

Andere Europese toeristen zijn we amper of niet tegengekomen. Dat het nog onontdekt is, bleek ook wel uit de reacties van de lokale bevolking. Wij zijn menigmaal nagekeken, aangestaard of op de foto gezet. Wij zullen binnenkort dus in menig Chinees fotoalbum prijken!

Laura1986 Positie 6677 (0 p.) Lid sinds 25-05-2011 Foto's en tips: 6 Blogs: 2 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Xiamen, een nieuw stukje China
0 0
Gepost op 13 juli
China

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.