China reisblogs

Becoming Chinese.. Part I

Marlindeandco was er(tot 23 jun 2010) Gepost op 23 jan 100 reacties

JA HOOR.. We zijn er een keer niet met Kerst en dan krijg je ineens berichten binnen van ‘eerste witte kerst sinds 1981 – skiën in Limburg’ etc. GREAT!!
Kerst en Oud & Nieuw zaten er dus aan te komen. Op zoek naar een kerstboom in China dan maar! Nadat ik een paar mooie kerstbomen op ‘google images’ had gevonden en deze aan de Staff had laten zien, werd er na 1,5 uur schreeuwen en discussiëren in het Chinees mij verteld dat Xiao Lin (kleine Lin, onze jongste kok) wel wist waar we zo’n 3-hoekige boom konden scoren.
Ik sprong snel achterop de motor bij Lin (wat ook voor heel wat gegiechel zorgde omdat mensen nu misschien wel zouden denken dat kleine Lin een witte geest / blanke dame had veroverd). We bleven maar scheuren op dat ding, tot uiteindelijk Lin (die overigens geen woord Engels spreekt) vol enthousiasme in het Chinees tegen me begon aan het schreeuwen. Het was duidelijk.. we hadden een bos bereikt. Hij gooide de motor in een lagere versnelling en begon driftig om zich heen te kijken terwijl hij om de 3 sec. hau / boe hau (goed / niet goed) vroeg. Ik dacht alleen maar.. waar zijn we aan begonnen?! Het werd toen al snel duidelijk dat ik een goede boom moest uitzoeken en hij die samen met god know’s who wel even illegaal naar beneden zou halen. Omdat we de politie hier te vriend moeten houden hebben we toch maar voor nep-bomen gekozen..

Omdat we hier bijna alleen maar westerse gasten hebben moesten we uiteraard een kerst menu in elkaar zetten. Met TopChef Co is het uiteindelijk gelukt een 3 gangen menu voor ruim 40 gasten op tafel te zetten. Chaos alom! Ondanks WEKEN van voorbereiding en meerdere malen oefenen snapt de hele Staff niets van het hele 3-gangen-fenomeen.. Soep als voorgerecht?? Dat gaat er totaal niet in bij Chinezen. Soep is om over je rijst heen te gooien.. Smaken moeten samen komen, niet achter elkaar! Uiteindelijk hebben we er 12 man personeel op gezet en zijn we zelf ook de hele avond aan het rennen geweest.. Dan lig je ’s avonds in je bed en dat denk je.. goh! Hoe was mijn kerst eigenlijk..

Oud & Nieuw was een stuk relaxter. Alhoewel de Koopmans oliebollenmix al dagen in huis lag.. natuurlijk weer VEEL te laat begonnen met bakken. Wij dachten.. yammie.. zo laat mogelijk, dan zijn ze vers! Dat werkt dus niet zo met oliebollen.. weten wij veel!
WEER plaatjes laten zien aan de koks hoe de oliebollen eruit moesten gaan zien, maar toen we na een paar minuten gingen kijken kwamen we erachter dat we het toch echt zelf moesten gaan doen! Met een paar Nederlandse gasten uiteindelijk zelf in de keuken gestaan.. ook wel eens leuk na al die maanden want je raakt natuurlijk best verwend met je privé koks.
We hadden een groot vuur gemaakt in de courtyard en daar zaten we met alle gasten gezellig omheen. Wij hadden vuurwerk ingeslagen voor alle gasten zodat we met zijn allen 2010 in konden knallen! Uiteraard is er een Chinese Romeinse kaars in mijn hand ontploft.. nu snappen we pas waarom Chinees vuurwerk verboden is in Nederland.

Verder hebben we natuurlijk weer een nieuwe lijst met dingen die ze ons hebben gevoerd!
Laatst stond er weer een grote schaal op tafel met een Gigantische vissenkop. Bon Appetite!
En jajajaja (sorry doglovers) We hebben hond op!
En thank god.. het was echt NASTY! Om 11 uur ’s avonds kwam 1 van de koks ons halen om mee te gaan naar de kamer waar de koks slapen. Het eerste wat ik dacht toen ik binnen kwam was.. uuhhhhh zijn ze helemaal crazy?! Er staat daar gewoon een wok op een brandend vuurtje midden in hun slaapkamer.. maar goed, dit is China en alles went hier. Toen ik echter zag wat ze aan het wokken waren werd het nog een stapje gekker. Hond jaja! Inclusief vel en darmen. Dan denk je toch.. dit is m’n kans, want op de markt bestel je het niet zo snel (als je ziet hoe goor die markten hier zijn). Dus daar ging ik dan om 11 uur ’s avonds NUCHTER met hond tussen m’n chopsticks!

Over honden gesproken.. Op een gegeven moment liep er hier op het terrein van The Giggling Tree de hele dag een hond rond.. wij vonden het fantastisch.. beetje mee spelen, niemand wist van die was.. hadden hem Sefaan gedoopt (eten in chinees).. voor de grap.. Kwam 1 van onze barbaarburen eraan met een vriend en een touw.. Begonnen ze met zijn 2en achter Sefaan aan te rennen.. wilden ze hem vangen! Ik gillen ‘boe hou boe hou’! ‘niet goed niet goed’! Wie weet wat hij van plan was.. lekkere late night snack misschien?!

Ook zijn we laatst naar een bruiloft geweest van iemand uit het dorp. Helemaal fantastisch natuurlijk.. Het hele dorp zat in 1 of ander afthans hotel in groepen van 10 rondom ronde tafels. Het ene na het andere ondefinieerbare gerecht kwam voorbij. Je zou denken dat we inmiddels wel getraind zijn, maar als je buurman vissen ogen in je kommetje schept, moeten zelfs wij nog even slikken. En interessant dat de mensen het vonden… 2 buitenlanders aan tafel, er werd echt voortdurend op ons gelet en dan vooral wat we aten en of we wel genoeg aten. Op een gegeven moment kwam er een bak met levende garnalen op tafel. Leuk en aardig, totdat er 1 ontsnapte en als een gek over de ronde tafel begon te springen. Ook stonden er op elke tafel bakken met sigaretten.. Al met al een geweldige ervaring. Het mooiste van de hele bruiloft was toch wel het eind. Synchroon trekt iedereen een plastic tasje uit z’n binnenzak en beginnen ze allemaal de hele tent leeg te roven. Chaos!! Er werd geen rijstkorrel meer overgelaten.. ballonnen werden van de muur gerausd, noem maar op! Heerlijk ongegeneerde schraalheid!

CHECK PART II FOR THE REST..

Marlindeandco Positie 27290 (0 p.) Lid sinds 23-01-2010 Foto's en tips: 0 Blogs: 4 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Becoming Chinese.. Part II
0 0
Gepost op 23 januari
China
Settling in..
0 0
Gepost op 23 januari
China
Leaving for China..
0 0
Gepost op 23 januari
China

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.