Ningxia en Gansu

'527594' door Bowral '527594' door Bowral

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Monniken in Xiahe

Bowral

Het absolute hoogtepunt van de viering van het Tibetaans nieuwjaar is de ‘onthulling’ van een gigantische thangka. Dit spektakel speelt zich af in de belangrijkste Tibetaanse kloosters. Wij waren erbij toen dit afgelopen februari gebeurde bij het grote Labrangklooster in Xiahe. Begeleid door duizenden gelovigen dragen tientallen monniken in het vroege ochtendlicht de thangka in een soort processie de tegenover het klooster gelegen berg op. Eenmaal bovenop wordt het doek van circa 30 x 20 meter naar beneden uitgerold. Vervolgens schuiven de monniken een geel ‘gordijn’ weg en komt de geschilderde bodhisattva (‘verlicht wezen’) in al zijn kleur en pracht en praal tevoorschijn. Dit is het moment waarop veel gelovigen massaal in een soort extase geraken. De thangka blijft hooguit een kwartier hangen. Hij wordt dan weer opgerold en op de schouders van de monniken teruggebracht naar de hoofdtempel van het klooster. Pas volgend jaar jaar is het weer te zien …

'501106' door jamievanommering '501106' door jamievanommering

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Danxia National Park

jamievanommering

China is zo veel meer dan miljoenensteden, rode lampionnetjes en tempels. Als je door dit immens grote land reist, kom je het ene na het andere spectaculaire natuurverschijnsel tegen. Voor ons was vooral de natuur de reden om tot drie keer toe (twaalf weken in totaal) naar China af te reizen. In de Chinese provincie Gansu, vlakbij de stad Zhangye, belanden we bij dit spectaculaire natuurverschijnsel; de Danxia rocks ofwel Rainbow rocks genaamd. Vooral tijdens het gouden uur zijn de verschillend gekleurde rotsen super spectaculair. Het park wordt niet aangeprezen in de Lonely Planet, ten onrechte! Het zou China niet zou als er geen geasfalteerde weg door het park aangelegd was, maar dankzij deze weg en bussen heb je de mogelijkheid om binnen de beperkte tijd van het gouden uur het park vanuit verschillende hoeken te bekijken.

'345242' door kellybaetsen '345242' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Om Mani Padme Hum

kellybaetsen

De meest bekende Boeddhistische mantra is: ‘Om Mani Padme Hum’. Deze mantra beschermt tegen gevaar, kan zorgen verlichten, angsten verminderen, gebeden verhoren, geeft positieve energie, helpt geduldig te zijn en verbetert concentratie. De monniken in het Labrang klooster reciteren deze mantra dagelijks vele malen. Ze willen deze mantra het heelal in sturen, zodat elk levend wezen baat heeft van dit gebed. Hoewel deze mantra eigenlijk niet te vertalen is, betekent het vrij vertaald “Looft het juweel dat bloeit in het hart van de lotus”. De wonderschone lotus, bloeit op modderige plaatsen. Waar je ook geboren wordt, je zult een lotusbloem worden. Voor jezelf maar ook voor anderen. Afkomst, status, kleur of religie mag geen reden zijn om iemand te veroordelen. Als dat geen mooie boodschap is voor de wereld dan weet ik het ook niet meer.

'338026' door Obiwan '338026' door Obiwan

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Good Morning

Obiwan

Even helemaal alleen 's ochtends boven op een woestijn duin in de Tengger woestijn. Morning has broken like the first morning, Blackbird has spoken like the first bird Praise for the singing, Praise for the morning, Praise for them springing fresh from the world Sweet the rain's new fall, sunlit from heaven, Like the first dewfall on the first grass Praise fore the sweetness of the wet garden, srung in completeness where his feet pass Mine is the sunlight, Mine is the morning, Born of the one light Eden saw play Praise with elation, praise ev'ry morning, God's resreation of the new day - Cat Stevens - www.youtube.com/watch?v=e0TInLOJuUM&feature=related

'527664' door Bowral '527664' door Bowral

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Devotie in Xiahe

Bowral

Gisteren heb ik een foto geplaatst van een aantal monniken die met een thangka op hun schouders de berg op liepen tegenover het Labrang klooster in Xiahe. Deze foto laat het moment zien waarop het gele ’gordijntje’ wordt weggetrokken waardoor de thangka langzaam zichtbaar wordt voor de duizenden pelgrims die al een uur geduldig staan te wachten. Het uitrollen, showen en weer oprollen van de thangka duurt hooguit een halfuur. Daarna gaat het kostbare doek weer in processie naar de hoofdtempel.

'317395' door Obiwan '317395' door Obiwan

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Concentratie

Obiwan

Deze monnik, een van de bewoners van de GaoMiao tempel in Zhongwei, was geconcentreerd bezig met zijn schrijfwerk. De tempel heette oorspronkelijk (vertaald) "nieuwe tempel" en later "Yuhuang Temple". Van de bovenste verdieping kun je bij helder weer de Yellow river, de muur en de woestijn zien.

'340659' door Obiwan '340659' door Obiwan

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Vroeg op

Obiwan

Ondanks dat ik dacht als eerste wakker te zijn na een nacht in de Tenger woestijn waren onze rijdieren al druk in de weer om de vochtige bladeren op te peuzelen. Langzaam trekt de dauw op en kunnen we in het zonnetje ontbijten. Onvergetelijke ervaring.

'358440' door nsjacobs '358440' door nsjacobs

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Dampend kopje yakthee

nsjacobs

Uitgenodigd bij een Tibetaanse nomadefamilie in de tent, mogen we al gauw genieten van een kopje thee met vers gemolken yakmelk erin. Smaakt gelukkig prima tegen alle verwachting (en alle verhalen over de yakmelk zelf) in. Alles vergezeld van de traditionele vers geknede tsampa.

'350026' door kellybaetsen '350026' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Glimlach

kellybaetsen

Als ik door de hoofdstraat van Langmusi loop, zie ik een geweldig opaatje op een stoel zitten. Met een brede lach op zijn gezicht bekijkt hij alles wat er voorbij komt lopen of rijden. Ik gebaar vriendelijk of ik een foto van hem mag maken en hij knikt. Als ik hem de foto laat zien, krijg ik een bemoedigend klopje op mijn schouder en hij zwaait me lachend na. Vijftien minuten later kom ik een reisgenoot tegen en laat de foto zien. "Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik mocht het niet", zegt hij. Tja, alles met een glimlach is mijn motto.

'352755' door kellybaetsen '352755' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Rennen

kellybaetsen

Dit jongetje zag ik ineens aan komen rennen in het Labrangklooster, gevolgd door een aantal vriendjes. Ze hadden de grootste lol met zijn allen! Je ziet veel jonge monikken in het Labrangklooster en gelukkig mogen ze gewoon kind zijn want dat is toch het allerbelangrijkste. Dat een kind, kind mag zijn. Dit jongetje had duidelijk veel plezier met zijn vriendjes.

'332948' door Obiwan '332948' door Obiwan

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Had je wat ?

Obiwan

Zhongwei gaat nou bepaald niet gebukt onder de last van veel toeristen. Wij waren de enige en mensen namen ook rustig de tijd om eens naar ons te kijken. Dat geeft mij dan de gelegenheid om ze mooi vast te leggen echter of ze dat nu wel of niet leuk vinden is vaak niet te zien. Ze maken er in ieder geval geen punt van hoewel deze man wat zuur kijkt. Het geld wat hij vast heeft is in ieder geval geen poseer salaris.

'348844' door kellybaetsen '348844' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Verlegen

kellybaetsen

Xiahe staat bekend om het Labrangklooster maar de omgeving is ook schitterend! Op de graslanden van Ganjia zie je kleine kloosters, rondtrekkende nomaden en authentieke dorpjes. Als ik na een bezoek aan een klooster naar beneden loop, zie ik een vader met zijn kleine zoontje lopen. Het schattige kereltje is erg verlegen en weet niet goed wat hij van zo'n grote blanke vrouw moet denken. Vader is maar al te enthousiast en probeert zijn zoontje achter zijn rug vandaan te halen. Heel verlegen laat hij zijn gezichtje even zien terwijl hij de hand van zijn vader niet los laat. Ik geef hem groot gelijk.

'450392' door MiekeDeHaas '450392' door MiekeDeHaas

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Duurzaam varkens...ho

MiekeDeHaas

Op het platte land In China hebben de varkens al de ruimte om lekker te luieren. De kippen kunnen ook heerlijk scharrelen. Ze hoeven niet binnen een bepaalde tijd vetgemest te zijn. Oké, er zit een varken achter de tralies, maar ook die wordt vast geregeld los gelaten en heeft zo te zien alle ruimte. Het was een prachtig tafereel om te zien en het vee werd hier duurzaam gefokt. Graag even vergroten

'406479' door Everlasting '406479' door Everlasting

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Glam-Mag

Everlasting

I wonder what he is showing his son and what he is saying, The father wears the typical white cap of the Hui people, his son typical western clothes. Yinchuan, old-town

'442872' door MiekeDeHaas '442872' door MiekeDeHaas

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Twee mannen op pad.

MiekeDeHaas

Deze twee mannen kwamen we tegen tijdens een wandeling door de stad. Op de achtergrond zie je goed ingerichte winkels. Zij hadden volgens mij geen cent te makken. Op het platte land in het zuiden heerst veel armoede. Zij kwamen duidelijk van het platte land. Met welk doel...dat weet je niet.

'410428' door sgtravel '410428' door sgtravel

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Nomads land

sgtravel

De Sangke graslanden zijn het thuis van de Tibetaanse nomaden, die hier in de warme maanden van het jaar wonen in een blacktent met hun famillie. Uiteraard mogen de paarden niet onbreken waarmee de de vlaktes verkennen

'406359' door Everlasting '406359' door Everlasting

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Even Uitrusten!

Everlasting

Shopping in the new modern-mall for this man was hard work. While his wife continues to shop amongst the bright lights and neon signs, he takes a well-deserved rest with his pipe. I can't help thinking about the changes he must have seen in his life. Yinchuan

'410596' door sgtravel '410596' door sgtravel

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Kijk over Labrang

sgtravel

Een Pelgrim kijkt uit over het schitterende klooster complex van Labrang in de plaats Xiahe. Tijdens de hoge kora heb je geweldige uitzichten over het klooster en de omgeving, en is zeker een aanrader als je hier bent!!!!

'356598' door kellybaetsen '356598' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Gluren bij de buren

kellybaetsen

Deze jonge monnik was zo nieuwsgierig dat hij even wilde gluren bij de buren. Hij nam een flinke aanloop om vervolgens een kijkje te nemen over het muurtje. Het lukte hem helaas niet de eerste keer maar uiteindelijk kreeg hij het toch voor elkaar.

'346706' door kellybaetsen '346706' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Tikkie!

kellybaetsen

Xiahe wordt ook wel klein Tibet genoemd en wordt omsloten door uitgestrekte graslanden. Het Labrangklooster is het grootste Geelkapmutsen-klooster buiten Tibet waar ongeveer duizend monniken verblijven. 's Ochends graan vele pelgrims de kora lopen rond het klooster. Twee maal per dag wordt er door een Engelssprekende monnik een rondleiding verzorgd in het klooster. Een dergelijke rondleiding is erg aan te raden ondanks het feit dat je er niet veel van verstaat. Gesloten deuren gaan namelijk open en je ziet erg mooie Boeddha's en gebedsruimtes waar je op eigen gelegenheid niet mag komen. Op een van de vele binnenpleinen zag ik een groepje jonge monniken spelen en zo te zien hadden ze erg veel plezier. Zo zie je maar dat overal ter wereld tikkertje of pakkertje wordt gespeeld. Jonge monnik of niet, kinderen moeten nou eenmaal plezier hebben.

'355457' door kellybaetsen '355457' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Jonge monnik

kellybaetsen

In Xiahe staat een van de grootste kloostercomplexen van China, het Labrang klooster. Op het hoogtepunt woonden er bijna 4000 monniken. Tegenwoordig wonen er ongeveer 1000 monniken en nog 500 novieten. Het klooster is het meest actieve en omvangrijke klooster van het Lamaïsme binnen én buiten Tibet. Er zijn dagelijks religieuze activiteiten en sommige daarvan zijn ook toegankelijk voor het publiek. Het klooster is tevens ook een Boeddhistische school en bevat zes instellingen of faculteiten. Mede hierdoor zie je opvallend veel jonge monniken in het Labrang klooster.

'407016' door Obiwan '407016' door Obiwan

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Back in time

Obiwan

In Zhongwei geen enkele toerist gezien. Althans niet 1 van buiten China. Een aantal locals vonden ons toch wel heel interessant en bleven soms gewoon even 10 minuten staan kijken. We zaten hier op de stoep wat te drinken en deze mannen kwamen recht tegenover ons staan met hun communistische Mao jasjes. Communiceren alleen met gebaren maar ze hadden er best schik in. Je waant je hier echt weer even terug in de tijd. Waarom voer ik eigenlijk nog coordinaten in? Ik zie er niets van terug. Of doe ik iets verkeerd?

'495077' door Argonath '495077' door Argonath

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Woestijn Oase

Argonath

Vanuit het centrum van Dunhuang kun je het al zien. Immense zandduinen die in China de mooie naam 'Zingende zand duinen' hebben. Te midden van deze duinen bevindt zich een prachtige oase genaamd yueyuquan. Als je omhoog klimt, dan kun je de oase in volle glorie bekeken. Wees echter wel gewaarschuwd, want Chinezen hebben er nogal een handje van om mooie dingen om te bouwen tot kermis attracties. Verwacht dus geen authenticiteit, maar geniet van de duinen, het bijzondere paviljoen en het uitzicht vanuit de duintoppen!

'455450' door jamievanommering '455450' door jamievanommering

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Tibetaans China

jamievanommering

We wilden dit jaar eigenlijk vanuit Nepal door Tibet naar China reizen, maar dat bleek niet in ons backpackers-budget te passen. Gelukkig vind je in het westen van China (de provincies Sichuan, Gansu & Qinghai) een prima alternatief voor Tibet; een gebied vol weidse grasvlaktes, hoge besneeuwde pieken, yaks en een bevolking die Tibetaans spreekt i.p.v. Chinees. Dit gebied behoorde vroeger tot Tibet. In de provincie Gansu ligt het prachtige Tibetaanse klooster Labrang, waar zo'n 1200 monniken leven. Op deze foto zie je pelgrims aan de gebedsmolens draaien die zich rondom het kloostercomplex bevinden, een ritueel dat de plaatselijke bevolking elke dag herhaalt. Ook in het kloostercomplex is het een drukte van jewelste en hoor je overal monniken mantra's zingen. Een zeer bijzondere plek.