Ningxia en Gansu

Ningxia is een gebied van 66.000 vierkante kilometer in het midden van Ningxia en Gansu. Het is een relatief droge regio, dat deels uit halfwoestijn bestaat. De Gele Rivier stroomt door Ningxia. Ten westen ligt de veel grotere provincie Gansu. Ook hier stroomt de Gele Rivier en ook Gansu is droog. De Gobiwoestijn beslaat een groot deel van het noorden van Gansu. Lanzhou is de hoofdstad.

Informatie over Ningxia en Gansu

Beste foto's & tips van Ningxia en Gansu

'527594' door Bowral '527594' door Bowral

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Monniken in Xiahe

Bowral

Het absolute hoogtepunt van de viering van het Tibetaans nieuwjaar is de ‘onthulling’ van een gigantische thangka. Dit spektakel speelt zich af in de belangrijkste Tibetaanse kloosters. Wij waren erbij toen dit afgelopen februari gebeurde bij het grote Labrangklooster in Xiahe. Begeleid door duizenden gelovigen dragen tientallen monniken in het vroege ochtendlicht de thangka in een soort processie de tegenover het klooster gelegen berg op. Eenmaal bovenop wordt het doek van circa 30 x 20 meter naar beneden uitgerold. Vervolgens schuiven de monniken een geel ‘gordijn’ weg en komt de geschilderde bodhisattva (‘verlicht wezen’) in al zijn kleur en pracht en praal tevoorschijn. Dit is het moment waarop veel gelovigen massaal in een soort extase geraken. De thangka blijft hooguit een kwartier hangen. Hij wordt dan weer opgerold en op de schouders van de monniken teruggebracht naar de hoofdtempel van het klooster. Pas volgend jaar jaar is het weer te zien …

'501106' door jamievanommering '501106' door jamievanommering

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Danxia National Park

jamievanommering

China is zo veel meer dan miljoenensteden, rode lampionnetjes en tempels. Als je door dit immens grote land reist, kom je het ene na het andere spectaculaire natuurverschijnsel tegen. Voor ons was vooral de natuur de reden om tot drie keer toe (twaalf weken in totaal) naar China af te reizen. In de Chinese provincie Gansu, vlakbij de stad Zhangye, belanden we bij dit spectaculaire natuurverschijnsel; de Danxia rocks ofwel Rainbow rocks genaamd. Vooral tijdens het gouden uur zijn de verschillend gekleurde rotsen super spectaculair. Het park wordt niet aangeprezen in de Lonely Planet, ten onrechte! Het zou China niet zou als er geen geasfalteerde weg door het park aangelegd was, maar dankzij deze weg en bussen heb je de mogelijkheid om binnen de beperkte tijd van het gouden uur het park vanuit verschillende hoeken te bekijken.

'345242' door kellybaetsen '345242' door kellybaetsen

ChinaNingxia en Gansu

ChinaNingxia en Gansu

Om Mani Padme Hum

kellybaetsen

De meest bekende Boeddhistische mantra is: ‘Om Mani Padme Hum’. Deze mantra beschermt tegen gevaar, kan zorgen verlichten, angsten verminderen, gebeden verhoren, geeft positieve energie, helpt geduldig te zijn en verbetert concentratie. De monniken in het Labrang klooster reciteren deze mantra dagelijks vele malen. Ze willen deze mantra het heelal in sturen, zodat elk levend wezen baat heeft van dit gebed. Hoewel deze mantra eigenlijk niet te vertalen is, betekent het vrij vertaald “Looft het juweel dat bloeit in het hart van de lotus”. De wonderschone lotus, bloeit op modderige plaatsen. Waar je ook geboren wordt, je zult een lotusbloem worden. Voor jezelf maar ook voor anderen. Afkomst, status, kleur of religie mag geen reden zijn om iemand te veroordelen. Als dat geen mooie boodschap is voor de wereld dan weet ik het ook niet meer.

Laat kaart zien