kham

'975163' door Graaf '975163' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Groene vallei

Graaf

Xiangcheng bestaat uit een groep Tibetaanse dorpen met mooie witte huizen gelegen tussen gerstakkers in vruchtbare valleien van de Himalaya. In elk dorp ook weer een echt Tibetaans klooster.

'966652' door Graaf '966652' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Chinees jongetje

Graaf

In een van de dorpskernen van Xiangcheng, waar we een Tibetaanse tempel bezochten, zagen we deze jongen spelen. Steeds onze aandacht trekken en erbij willen horen.

'1070252' door Graaf '1070252' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Uitlopers Himalaya

Graaf

Deze bergen zijn de meest oostelijke uitlopers van de Himalaya. Kham wordt ook wel China's oost Tibet genoemd. Hier vind je ook nog een stuk van het Tibetaans Plateau, de hoogvlakte die vrijwel geheel Tibet bestrijkt.

'977463' door Graaf '977463' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Vlaggetjes

Graaf

Deze bergpas met vele vlaggetjes past heel mooi bij mijn verjaardag vandaag. Ik kan wederom niet op de kaart aanwijzen waar het is, de werking was van korte duur. En ik hoop dat de traagheid van de site nog geen synoniem is voor mijn jaartje ouder worden.

'1069702' door Graaf '1069702' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Chinese Tibetan

Graaf

Deze streek in Kham heet ook wel China's oost Tibet. Vroeger was het Tibet, maar is in 1959 als een van de eerste gebieden ingelijfd door China. De meeste bewoners zijn Tibetaans, maar destijds heeft de Chinese overheid Chinezen geld aangeboden om hier te gaan wonen, en de Tibetanen kregen wat "zwijggeld" als compensatie voor de onderdrukking. De Tibetanen hier zijn ook veel rijker en wonen in mooie huizen. Ik sprak daar een man die met nadruk zei: "I am a Chinese Tibetan!" Behoorlijk geïndoctrineerd dus, hij mag zich geen Tibetaan meer noemen. Hier zie je Xiangcheng, dit bestaat uit een groep Tibetaanse dorpen met mooie witte huizen gelegen tussen gerstakkers in vruchtbare valleien van de Himalaya. In elk dorp ook weer een echt Tibetaans klooster.

'1093193' door Graaf '1093193' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Tand des tijds

Graaf

De streek Kham wordt ook wel China's Oost Tibet genoemd, ooit heeft het tot Tibet behoord, maar dit gedeelte werd al veel eerder ingelijfd. Nu is het 60 jaar geleden dat in 1959 het hele land ingelijfd werd door China. Maar dit gedeelte doet ook nog steeds heel Tibetaans aan. Op veel bergpassen zie je de gebedsvlaggetjes. Maar na verloop van tijd doet het wat armoedig aan, de oven met het vuur voor offers is verbrand (of zelf geofferd?). De vlaggetjes blijven hangen tot ze vergaan, ze mogen niet opgeruimd worden.

'962651' door Graaf '962651' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Avondgloed

Graaf

Vanaf Chengdu reden we naar het westen richting Kangding. Deze streek in Kham wordt wel China's oost Tibet genoemd, Net met zonsondergang stopten we even op een bergpas, waar veel gebedsvlaggetjes liggen.

'972473' door Graaf '972473' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Hedendaagse lekkernij

Graaf

Een Chinees Tibetaanse pelgrim voor een oude boeddhistische tempel. Tegenwoordig kan hij zich een ijsje lekker laten smaken. In de tijd dat Tibet door China ingelijfd werd bestonden die nog niet.

'1095436' door Graaf '1095436' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Zonsondergang bij een

Graaf

In de streek Kham, aan de oostkant van het Tibetaans Plateau, reden we tegen de avond richting Kanding over een pas van 4298 meter hoog, waar deze stupa stond. Even werd de stupa beschenen door mooi strijklicht.

'933389' door Graaf '933389' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Monniken tijdens een.

Graaf

De stad Litang ligt op 4014 meter hoogte aan de rand van het Tibetaans Plateau. Hier is een grote Tibetaanse wijk waar ook de enorme Chöde Gompa ligt. Dit prachtige Tibetaanse boeddhistische klooster kun je uitgebreid bezoeken.

'1092069' door Graaf '1092069' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Tagong klooster

Graaf

Je kunt buiten de TAR (Tibet’s Autonome Regio) nog authentieke stukken Tibet bezoeken in west China. De streek Kham wordt China’s Oost Tibet genoemd. Doordat deze streek al eerder is ingelijfd, behoort “het nu gewoon” bij China, en heb je dus ook geen permit nodig. Vanuit Chengdu rijd je naar het westen naar Kangding, dit is een hoofdstad van deze regio. Kham strekt zich ten westen en zuiden van deze stad uit, tot in Tibet. Je vindt hier de prachtige Tagong graslanden en prachtige kloosters. Hier staan gebedsspreuken zoals ‘Om Mani Padme Hum’ in het Tibetaans op de bergen geschilderd (in Tibet zelf staan er alleen maar teksten in het Chinees op de bergen geschilderd), en zijn ze hier veel vrijer in hun geloofsovertuigingen, je mag hier ook gewoon foto’s van de Dalai Lama hebben. De mensen lijken hier veel rijker dan in Tibet zelf, ooit hebben ze geld van de overheid gekregen (Chinezen om zich hier te vestigen en Tibetanen als een soort zwijggeld voor onderdrukking). Ook de kloosters zijn hier veel rijker. Alle kloosters die ik heb bezocht waren net helemaal vernieuwd, of ze zijn nog bezig met restaureren. Prachtig herbouwd en in oorspronkelijke staat teruggebracht. De mensen zijn heel open en aardig, en er zijn gelukkig ook geen tekenen van onderdrukking en zwaar bewapende bezetting zoals in Tibet zelf

'1000648' door Graaf '1000648' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Tibet is slechts een.

Graaf

Kham wordt wel China's Oost Tibet genoemd. Hier kun je inderdaad vrijuit de Tibetaanse sfeer proeven zonder de Chinese onderdrukking van de Tibetanen in de provincie TAR (Tibet's Autonome Regio). Hier een bergpas aan de rand van het Tibetaans Plateau, ten westen van Chengdu, richting Kangding. Hier een echte Tibetaanse stupa en de gebedsvlaggetjes op de top.

'942075' door Graaf '942075' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Gebedsmolen in...Shan

Graaf

Een vrouw draait de grote gebedsmolen in Shangri-La rond om haar karma te verbeteren. De Chinese stad Zhongdian mag zich sinds enkele jaren officieel Shangri-La noemen. Shangri-La is gebaseerd op het boek van James Hilton – Lost Horizon (1933). Hier kun je volop Tibetaanse souvenirs kopen. Het centrum en het grote klooster zijn wel erg toeristisch. Ik vind deze streek een prettig alternatief voor Tibet, waar ik de sfeer van onderdrukking onplezierig vind.

'928344' door Graaf '928344' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Goudzoekers kampement

Graaf

Hoog in de Himalaya wordt als de sneeuw verdwenen is ongeveer een maand lang gezocht naar een speciale paddenstoel, de "caterpillar fungus". Deze fungus worden als 'wondermedicijn' op straat verkocht voor zo'n 5 - 6 Euro per stuk!! Het staat ook bekend als "Tibetaans goud" of "viagra van de Himalaya", onder deze titel heb ik een uitgebreide blog hierover geschreven.

'965315' door Graaf '965315' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Rand van Tibetaans...

Graaf

Rijdend van Chengdu naar het westen, nabij de grens met de TAR (Tibetaans Autonome Regio) kom je steeds hogere bergen tegen. De Himalaya en het Tibetaans Plateau lopen nog een stuk door in China.

'1117511' door Graaf '1117511' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Tibetaans eten in...S

Graaf

Shangri-La is een grote stad met een prachtig authentiek Tibetaans oud centrum. De Chinese stad Zhongdian mag zich officieel Shangri-La noemen. Shangri-La is gebaseerd op het boek van James Hilton – Lost Horizon (1933). Hier kun je Tibetaans eten en volop Tibetaanse souvenirs kopen. Het centrum en het grote klooster zijn wel erg toeristisch. Ik vind deze streek een prettig alternatief voor Tibet, waar ik de sfeer van onderdrukking onplezierig vind.

'988930' door Graaf '988930' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Kinderspel

Graaf

Leuk om kinderen te observeren terwijl ze aan het spelen zijn. "Het paard is stuk, en nu onderzoeken ze wat er aan de hand is". De jockey heeft een enorme pet met veel mogelijkheden op.

'1110993' door Graaf '1110993' door Graaf

Chinakham

Chinakham

China's Oost Tibet

Graaf

De streek Kham en het westelijk deel van de provincie Yunnan, grenzend aan de TAR (Tibet Autonome Regio) worden ook wel China's Oost Tibet genoemd. Vroeger was dit ook Tibet, en deze bergen horen al bij het Tibetaans Plateau.

'923478' door Graaf '923478' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Strijklicht

Graaf

Onderweg naar Kanding kwamen we net tegen de avond over een hoge pas. Dit gebied is China's oost Tibet, het grensgebied met de TAR. Hier kom al helemaal in de Tibetaanse sfeer.

'944177' door Graaf '944177' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Wuivende gerst

Graaf

Xiangcheng bestaat uit een groep Tibetaanse dorpen met mooie witte huizen gelegen tussen gerstakkers in vruchtbare valleien van de Himalaya. Heb geprobeerd om het effect van de wind in het gerst op de foto te krijgen. Met deze foto ga ik er even tussenuit, hopelijk zal de site komende tijd weer iets verbeteren, want momenteel is het wel heel vaak Ach Jee:)

'1000199' door Graaf '1000199' door Graaf

Chinakham

Chinakham

Chinese Tibetaan

Graaf

We maakten een praatje met een inwoner van deze streek, over o.a. de Tibetaanse wijken van de steden hier, en de man zei trots "I am a a Chinese Tibetan". Ergens trots dat hij Tibetaan is, maar zich vooral bewust dat hij nu Chinees is. De streek Kham wordt China’s Oost Tibet genoemd. Doordat deze streek al eerder is ingelijfd, behoort “het nu gewoon” bij China, en heb je dus ook geen permit nodig. Vanuit Chengdu rijd je naar het westen naar Kangding, dit is een hoofdstad van deze regio. Kham strekt zich ten westen en zuiden van deze stad uit, tot in Tibet.