Hunan reisblogs

Dag 1: Sjiek én shabby China

Jitske56 was er (tot 15 aug 2008) Gepost op 15 aug 110 reacties

Je rijdt in twee uur van de stad Changsha naar het Dongtingmeer. Maar wat een wereld van verschil!


Hutong
Changsha is voor Chinese begrippen niet zo groot: maar 6 miljoen inwoners. Vol wolkenkrabbers, zoals het een beetje stad in China betaamt. Alles wat oud is wordt gesloopt, inclusief de hutongs, de oude volkswijkjes waar een paar families bij elkaar wonen. Wij westerlingen spreken schande van de afbraak – en dat is het meestal ook. Maar als je in zo’n wijk hebt rondgelopen snap je wel waarom de inwoners graag verhuizen naar een flat: de kames in een hutong zijn piepklein en vochtig, de paden onverhard en vies. Wij kicken op de charme van de armoede, zij op een nieuwe tegelvloer.

Souvenirland
Anne, de fotograaf van het Panda-artikel, heeft haar slag geslagen in de winkelstraat van Changsha. Ze showt trots een feestjurk en een gebloemde lakjas. Goedkoop en toch modieus. Je kunt echt geweldig shoppen in China. Niet alleen voor kleren in sjieke Mexx-achtige winkels; China is ook het beste souvenirland dat ik ken. Bijzondere nepantiek, echte parels, Mao-horloges, namaak- merkartikelen. Tip: bezoek in Beijing vooral de parelmarkt en de antiekmarkt; ding gerust tot een derde af.

Slim
De overgang naar het stadje Jiangjiazui is plezierig, afgezien van de steeds harder wordende bedden en de slechtere koks. Geef mij maar een dorp met van die restaurants waar je op mini-krukjes buiten je mie slurpt. Ons eerste interview is met meneer Tang, de plaatselijke visserijbobo. Een man met slimme oogjes en charisma. Geen wonder dat ‘ie het hier ver heeft geschopt.

Noot:
Jitske reisde voor een artikel over de Yangtze in Panda (dec. 2006) met fotografe Anne van Gelder naar China. De blog bestaat uit drie dagverslagen. Bekijk ook de webfilms die ik bij een volgend bezoek maakte met cameraman Shaun Leyden: http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/wnf_video/?act=video.result.

Jitske56 Positie 37247 (0 p.) Lid sinds 18-07-2011 Foto's en tips: 24 Blogs: 5 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Fietsenstalling in Beijing
blogfoto nr. 2
Baby geboren in het dorp Wujiazui? Vuurwerk!
blogfoto nr. 3
Oogst van bio-mandarijnen in Wujiazui
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dag 1: Moord en doodslag voor soja
3 3
Gepost op 16 augustus
Brazilië Amazone
Dag 2: De boom van Michael Jackson
3 1
Gepost op 16 augustus
Brazilië Amazone
Dag 2: Karaoke in de Chinese polder
4 0
Gepost op 14 augustus
China Hunan

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.