Hubei foto's & tips

'308652' door herman m '308652' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Klederdracht

herman m

Deze man met zijn bijzondere hoofddeksel heb ik gefotografeerd tijdens een cruise op Yangzi-rivier in China, tussen Yichang en Chongqing. ’s Avonds werd er aan boord veel gedaan aan entertainment. Op de bewuste avond was er een show waarbij het boordpersoneel kleding van verschillende Chinese etnische groepen toonde. Men kon slechts een bescheiden deel van de klederdracht van de in totaal 56 officieel erkende etnische groepen laten zien.

'240573' door estherab '240573' door estherab

ChinaHubei

ChinaHubei

Stiekem toch kijken!

estherab

Tijdens een driedaagse boottocht over de Yangzi (op een boot met alleen Chinezen) hadden we de mogelijkheid om met kleine bootjes de Three Little Gorges te bezoeken; onze bootman vond het blijkbaar wel wat vreemd en sloeg ons stiekem gade. Twee van die rare 'chinezen'

'252047' door herman m '252047' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Verjaagd

herman m

Door de aanleg van een grote stuwdam in de Yangtze-rivier in combinatie met een 550 km lang stuwmeer zijn vele oude steden en dorpjes verdwenen. Deze worden "verslonden" door het sterk stijgende water van het stuwmeer. Voor 5 miljoen Chinezen, die van huis en haard verdreven worden, betekent dit een regelrechte ramp. Zij worden als het ware verjaagd naar nieuwe steden die hoog boven de oevers van de rivier worden opgetrokken, zoals deze stad tussen Yichang en Chongqing.

'229658' door herman m '229658' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Avondschemering

herman m

Tijdens een vierdaagse cruise over de Yangzi-rivier in China, tussen Yichang en Chongqing, passeer je o.a. de drieklovendam en verschillende bruggen. Deze foto is genomen vanaf de voorplecht van het schip op het moment dat de zon achter het berglandschap schuil ging en het begon te schemeren. Het rivierwater schittert in de laatste zonnestralen van de dag en geeft aan de rivier een bijzondere sfeer. De Yangzi-rivier wordt ook wel de Blauwe Rivier of Jangtsekiang genoemd en is de langste rivier in Azië en de derde rivier in lengte op de wereld, na de Amazone in Zuid-Amerika en de Nijl in Afrika. De rivier is ongeveer 6380 km lang. De rivier is een belangrijke vervoersslagader voor China en verbindt het binnenland met de kust. Het verkeer via de rivier omvat commercieel vrachtvervoer van bulkgoederen (zoals steenkool) en productiegoederen. Ook passagiersvervoer is in zwang. Overstromingen van de rivier zijn lange tijd een probleem geweest. De riviervloed doodde in 1954 rond de 30.000 mensen. Andere zware overstromingen waren die van 1911 (die rond 100.000 slachtoffers eiste), 1931 (145.000 doden) en 1935 (142.000 doden).

'426260' door koenenhe '426260' door koenenhe

ChinaHubei

ChinaHubei

Een Chinese...spoorwe

koenenhe

Dit was een van eerste Chinezen die we tegenkwamen, nadat op de grens met Mongolie het onderstel van de treins was verwisseld. Mongolie en China hebben een verschillende spoorbreedte, in het verleden een van de manieren om te voorkomen dat de vijand snel je land kon veroveren door via het spoor wapens en manschappen aan te voeren.

'302615' door Dragonfly '302615' door Dragonfly

ChinaHubei

ChinaHubei

Van opzij

Dragonfly

zelfstandig door China reizen is niet gemakkelijk. De treinstations hadden geen Engelse of westerse benamingen dus deden wij alles via de tekens. We belandde fout een keer en moesten een paar uur wachten op de volgende trein. Tijd genoeg om mensen te kijken. Deze man is zwerver en plaatste ik al eens eerder. Dit is een andere bewerking.

'68122' door herman m '68122' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Mystiek...rivierenlan

herman m

Tijdens een cruise van Yichang naar Chongqing over de Yangzi rivier voeren wij door de spectaculaire drie kloven Qutang, Wu en Xiling

'118762' door herman m '118762' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Mysterieus

herman m

De natuurlijke lichtomstandigheden geven het Chinese landschap ter hoogte van de drie befaamde kloven, waar de Yangtze-rivier zich doorheen worstelt, bij vlagen een mysterieus aangezicht.

'65041' door herman m '65041' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Genot van een Chinese

herman m

Deze man heeft duidelijk geen moeite met het wegwerken van zijn noedels.

'210851' door estherab '210851' door estherab

ChinaHubei

ChinaHubei

Zondagochtend...tafer

estherab

Een zondagmorgen in Wuhan. Onder de brug over de Yangzi-rivier, genoten de bewoners van hun welverdiende zondagsrust. Voor een spelletje Majong, een praatje of zomaar wat zitten. Als er dan opeens twee toeristen opduiken, dan moet er natuurlijk wel even opgekeken worden.

'65027' door herman m '65027' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Mooie klederdrachten.

herman m

Tijdens een cruise op de Yangzi-rivier genoten wij van een fraaie show van het personeel aan boord. Zij droegen kledingstukken uit verschillende streken van China.

'118765' door herman m '118765' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Dame met parasol

herman m

Tijdens een cruise op de Yangtze-rivier werden wij geamuseerd met diverse dans- en zangoptredens. In een van de acts trad deze Chinese dame met parasol op.

'118742' door herman m '118742' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Scheepskoks

herman m

Deze scheepskoks bereiden de maaltijd ten behoeve van de gasten, die een cruise maken over de Yangtze-rivier. Deze foto is gemaakt in de omgeving van de stad Yichang.

'118746' door herman m '118746' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Eten in overvloed

herman m

Marktkramen met een diversiteit aan voedsel in de omgeving van de stad Yichang aan de Yangtze-rivier.

'118771' door herman m '118771' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Dansoptreden

herman m

Een folkloristische act tijdens onze cruise op de Yangtze-rivier tussen Yichang en Chongqing.

'87003' door koenenhe '87003' door koenenhe

ChinaHubei

ChinaHubei

Baby-transport

koenenhe

Opa als oppas

'118751' door herman m '118751' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Schutten

herman m

Bij de Drieklovendam in de Yangtze-rivier moeten de schepen diverse sluizen passeren om een groot hoogteverschil te overbruggen. Het is indrukwekkend om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

'118758' door herman m '118758' door herman m

ChinaHubei

ChinaHubei

Cruiseschepen

herman m

Het landschap langs de Yangtze-rivier in de omgeving van de Drieklovendam is spectaculair. Deze foto is gemaakt aan het begin van de eerste kloof van de in totaal drie die gepasseerd worden op het traject Yichang-Chongqing.