Hongkong

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wat je moet weten over de gewoontes van Hong Kong-Chinezen

Hongkong,
China


Hong Kong, uniek door haar geografische ligging en rijke geschiedenis. Haar intermediaire positie tussen onbereikbaar China en het westerse Europa, maken dat zij een belangrijke rol in de wereld toebedeeld is.

Hong Kong?
Hong Kong is opgebouwd uit een schiereiland en ruim 200 eilanden, waarvan de meeste niet veel meer zijn dan een rotspunt. Het ligt nabij de monding van de Parelrivier, die door de provincie Guangdong en de stad Guangzhou (voorheen Kanton) stroomt. Het centrum wordt gevormd door Hongkong Island, dat door de haven wordt gescheiden van het schiereiland Kowloon.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd
Uit eten gaan is erg populair en de favoriete manier om te socialiseren. ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ is de stelregel en je ziet vaak 10-14 personen aan een enkele tafel zitten bij een zakenlunch of maaltijd voor de hele familie. De tafels in Chinese restaurants zijn afgestemd op de grootte van het gezelschap. Het is gebruikelijk om net zoveel gerechten te bestellen als er gasten zijn, wat voor de nodige variatie zorgt. Het draaiplateau (‘lazy Suzan’) in het midden zorgt dat iedereen zichzelf kan bedienen.

Karaoke
Het woord ‘banket’ wordt in westerse kringen nauwelijks meer gebruikt, maar voor de Chinezen heeft dit woord een geheel eigen betekenis. Het is een formeel Chinees diner, soms voor een enkele tafel (maar vaak meerdere), dat wordt aangericht door een persoon of onderneming. Na het banket gaat men vaak over op karaoke, wat in Hong Kong bijzonder populair is. Voor de dagen van karaoke, begaven alleen de meest onverschrokken gasten zich op de vloer om zonder begeleiding een lied te zingen. Nu heeft niemand een excuus om niet mee te doen. Sommige buitenlanders hebben de grootste moeite om met dit soort vermaak mee te doen, maar anderen vinden het prachtig. Je aanzien zal enorm toenemen als je een sprong in het diepe waagt!

Voor elke dag een ander vervoersmiddel
Het reizen door Hong Kong is een waar genot. Je hebt hier de keuze uit meer verschillende soorten openbaar vervoer dan in welke andere stad ter wereld. Betalen voor het openbaar vervoer is het eenvoudigst met een Octopus Card. Dit is een chipkaart die kan worden gebruikt bij alle vormen van openbaar vervoer, alsmede diverse supermarkten en telefooncellen. Je hoeft de kaart niet eens uit je portefeuille of tas te halen – dus je hebt er bijna geen omkijken naar. De chip kan zelfs in een ring of ander sieraad worden verborgen – erg populair bij de plaatselijke bevolking.

Shop till you drop
Het klinkt wat clichématig om te zeggen dat Hong Kong een paradijs is om te winkelen, maar zoals bij clichés vaak het geval is – het is waar! Vroeger kon je hier alleen goedkope producten van twijfelachtige kwaliteit kopen, maar tegenwoordig kun je er voor alles terecht – van supergoedkoop tot schreeuwend duur. Ongeacht of je het leuker vindt om over markten te lopen of om door marmeren warenhuizen te slenteren – je komt hier zeker aan je trekken. De winteruitverkoop (eind december tot februari) en zomeruitverkoop (juli tot september) zijn de beste tijden om dure dingen te kopen, omdat er dan flink wordt gestrooid met kortingen.

Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van Hong Kong? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van deze prachtige stad. ISBN 9789038918334 Euro 9,95.