Hongkong reisblogs

28-30 oktober: Hong Kong

montsemario was er(tot 30 okt 2012) Gepost op 30 okt 122 reacties

Na twee heerlijke weken met geweldige ervaringen in China, komen we aan in de grote stad Hong Kong, officieel deel van China, maar toch anders... Je moet immers langs de Chinese douane en krijgt een 'exit' stempel in het paspoort en moet langs de douane van Hong Kong, waar we een 'entry' stempel krijgen waarop aangegeven is dat wij hier 90 dagen mogen blijven. Zodra we de ' grens' over zijn, zien we ie-de-reen met een smartphone hun mobiele telefoons erbij pakken en massaal facebook checken. Hier worden dit soort social networks (alsook Twitter overigens) en andere sites niet geblokkeerd en gecontroleerd door de Chinese overheid. Ook is het (hoewel we de afgelopen weken prima hostals hebben gehad) stiekem heel lekker om in te checken in een luxe hotel waar zelfs ontbijt bij ingegrepen is (jeeeh! nu al zin in een simpel broodje met kaas!).
We zijn op een zondag aangekomen, en dat is blijkbaar een bijzondere dag in HK. HK heeft een grote minderheid: De Filipino's die het harde, slecht betaalde werk doen. En Filipino's hebben een vrije dag per week, de zondag. En op zondag bezetten ze met z'n allen de pleinen en het centrum van Hong Kong. Overigens, 'ze' is hier vrouwelijke Filipina's (waar waren de mannen? We hebben er geen een gezien, of zaten ze in de bar?). De Filipina's brengen de zondag door met luid gekletst, veel gedans en kaarstspellen. Een erg grappig fenomeen.
Een paar dingen die ons meteen opvallen: mensen rijden hier aan de " verkeerde" kant van de weg (door de jarenlange Engelse aanwezigheid hier), geen irritant getoeter van auto's en brommers/motors, geen gespuug op straat, wij worden op straat niet aangekeken als ' bedreigde diersoort', en een dubbeldekker tram! Verder heel veel hoge gebouwen (New York style) en minder drukte in het verkeer dan verwacht (waarschijnlijk omdat veel straten eenrichtingsverkeer zijn).
Hong Kong is voor ons een soort van tussendoortje. Een Westerse enclave in het Verre Oosten. Het voelt 'n stuk minder Aziatisch dan China! Mario dacht dat het op Shanghai zou lijken, maar eigenlijk doet het vooral aan New York denken, met een 'Brittish touch'. En veel Chinese tekens als bonus.
Wat het meest tegenvalt zijn de prijzen. Het is geen Nederland, maar het valt, vergeleken met de prijzen uit 'mainland China, toch tegen. En het eten smaakt minder goed dan in 'het echte' China; het is wat flauwer, met minder karakter.
Omdat we gedacht hadden dat Hong Kong, na de overdracht van de Britten, gewoon een zoveelste stad in China zou zijn, maar dat het toch echt niet blijkt te zijn, zaten we met veel vragen. Dus zijn we naar het History of Hong Kong museum gegaan (ook deels omdat het leek alsof het zo kon beginnen regenen). Dat bleek een geslaagde actie. Het bleek het beste museum te zijn waar we ooit zijn geweest. Veel nagebootste gebouwen en documenten, grote foto's, veel en goede video's. Echt ontzettend goed! (en voor nog geen euro entree).
We hebben hier wat pech gehad met het weer. Alle dagen bewolkt of zelfs mistig. Dat hield in dat een bezoek aan de 'The Peak', DE plek waaruit je het beste uitzicht hebt over de stad, niet betekende wat het eigenlijk had kunnen betekenen. Maar we kunnen niet altijd geluk hebben.
Het uitzicht vanuit de noordzijde van de haven op de zuidzijde van de haven was 's avonds fantastisch. Al die lichtjes en hoge gebouwen...!
Dit tussendoortje eindigt vandaag want we gaan vanavond al naar Hanoi (Vietnam).

groetjes en tot gauw!

ps: foto's op http://www.flickr.com/photos/14971012@N06/

montsemario Positie 3977 (20 p.) Lid sinds 16-07-2011 Foto's en tips: 0 Blogs: 43 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

5, 14 en 15 januari: Phnom Penh
0 3
Gepost op 15 januari
Cambodja Phnom-Penh
6-13 januari: Zon, Zee, Sihanoukville
4 4
Gepost op 12 januari
Cambodja Sihanoukville

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Even een radiostilte gehad ivm de verhuizing, maar ik ben nu even flink aan het bijlezen! :) Mooie verhalen weer, en ook bekende ervaringen in Hong Kong. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen in Vietnam, dus ik ga snel verder lezen!

Door: • Geplaatst op

We willen jullie feliciteren voor jullie verhalen en foto's, we genieten er iedere keer weer van.
Het is net of we er zelf ook zijn, dus het scheelt we hoeven er niet meer heen te gaan.
Grappig dat Hong Kong toch wat westers is en minder chinees. Inderdaad die hoge gebouwen doen je aan New York denken.
We zijn benieuwd hoe jullie Vietnam vinden.
Petons Kees en Nuria

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.