Hongkong reisblogs

China - Hong Kong: Over hoge gebouwen en kleine kastelen

Puckske was er (tot 11 nov 2010) Gepost op 22 dec 102 reacties

Met een nachtbus gaan we naar Hong Kong (HK). Ondanks dat deze eilandengroep sinds 1997 officieel bij China hoort moeten we een grens over. HK heet namelijk de Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China en wordt als aparte regio behandeld. Het Chinese visum geldt niet voor deze regio’s en we moeten dus door de douane.
Hierna gaan naar de “echte” stad. Kowloon en Hongkong Island vormen samen het centrum van HK. Hier is het allemaal te doen. Het is nog een uurtje bussen vanaf de grens en we zien onderweg de reden van deze metropool. Havens. Hong Kong betekent dan ook “geurige haven”.
In het centrum aangekomen is er van deze havens niet veel meer te zien. De stad lijkt verdacht veel op New York, met zijn wolkenkrabbers en rechte straten. Westerlingen lopen er hier genoeg rond, evenals elke andere bevolkingsgroep. De grootste verschillen zijn de Chinese tekens en het feit dat iedereen hier aan de verkeerde kant rijdt.
Onze hotelkamer is ieniemieniepiepsieklein, met zijn 2m bij 3m, inclusief badkamer, maar we waren hier al op bedacht en zijn tevreden, omdat het erg schoon en modern is. Vanwege onze nacht in de bus houden we het vandaag een beetje rustig en lopen wat rond. Even wennen aan deze gigantisch drukke stad, waar op iedere straathoek een Indiër staat die je copy-watch (nephorloge) of een kleermaker probeert aan te smeren.

Omdat HK officieel niet onder het Chinese visum valt moeten we een nieuw visum aanvragen. Dat is dan ook een van de eerste dingen die we zullen doen. Het kost namelijk weer een aantal dagen voor dit geregeld is.
Natuurlijk brengen we ook een bezoekje aan de Victoria Peak. Dit is het hoogste punt van HK-Island en je hebt hier prachtig zicht over het centrum. Actief als wij zijn besluiten we om niet weer de peak tram naar beneden te pakken, maar te gaan lopen. Het is al donker als we vertrekken en we lopen een lang stuk. Te ver, waarschijnlijk hebben we een afslag gemist ergens en lopen dus vele kilometers meer dan nodig. Ach ja, is goed voor de lijn.

Een van de belangrijkste redenen voor mij om naar HK te willen is Disney. Als rasechte Disney-fan kan een bezoekje aan dit park natuurlijk niet ontbreken. En zo, eind oktober, is het, dankzij de Haunted Halloween nights nog specialer. De parades en enkele attracties zijn nu in Halloween stijl, lekker griezelen! Het park heeft behalve Space Mountain geen achtbanen, maar we vermaken ons prima met andere attracties, de shows en de parades. Als afsluiter is hier vanavond een vuurwerkshow, aangevuld met een lichtshow op het kasteel. Zo’n afsluiter zagen we eerder in Disney, maar alleen met oud & nieuw. Hier is het iedere avond! Schitterend, een prachtige afsluiter van een heerlijke dag.

Het is alweer onze vierde dag en we kunnen onze visa ophalen. We mogen China gelukkig nog een keer in, maar niet voordat we zoveel mogelijk van HK hebben kunnen zien. Zo is er bijvoorbeeld nog the Symphony of Lights. Een lichtshow, waar vele gebouwen en kantoren in HK aan meedoen. Als je op de kade staat is het een mooie show. De gebouwen worden verlicht op de maat van de muziek. Heel speciaal op dit zo te zien, een gave combinatie van muziek en techniek. Na de show lopen we over de Avenue of the Stars, om de skyline van HK eens goed te bekijken. Hier zijn we niet de enige, de Chinese toeristen zijn ook hier, we beginnen er al aan gewend te raken.
Op onze voorlaatste dag in HK zoeken we een rustigere plek op en gaan op weg naar Lantau Island. Dit is weer een van de 236 eilandjes van de regio HK en hier zit een prachtige kabelbaan die ons naar een gigantische buddha brengt. De Tian Tan Buddha is de grootste zittende bronzen buddha ter wereld, en dat lijkt ons niet overdreven. Van verre zien we hem al zitten. Op deze berg zit ook het Po Lin klooster en we lopen hier lang rond, terwijl we ons verbazen over de wierook. Dit is de eerste keer in ons leven dat wij wierookstokken zien van ruim een meter hoog en 10cm in doorsnee. Het zal vast lang branden, maar brengt wel enorm veel rook met zich mee. We hoesten en proesten ons een weg door het klooster.
Ons idee om ook hier naar benden te gaan lopen blijkt in dezelfde rook op te gaan. Het lijkt niet goed mogelijk om van hieruit weer terug naar beneden te lopen, dus we sluiten in de lange rij aan om weer met de Ngong Ping 360 kabelbaan terug naar beneden te gaan. Terwijl het donker wordt werpen we een laatste blik over Lantau Island.

Deze laatste dag brengen we de tijd die we hebben door in het Kowloon Park waar het een drukte vanjewelste is. Op zondag komen hier de immigranten van HK samen om van hun vrije dag te genieten. Overal zien we kleedjes met daarop vrouwen die aan het kletsen en eten zijn. Een gezellige boel zo, tussen de fonteinen en de dieren van de kleine dierentuin van het park. Er is hier op zondag ook een kong fu samenkomst en we besluiten dit eens te bekijken. Wat een geluk dat ze vandaag een showtje geven. We zien een “leeuwendans”, een tweepersoonskostuum is de leeuw. De jongens in het pak springen in het rond, vliegen door de lucht en dansen op hoge palen. Deze leeuwen kunnen wat ons betreft zo bij het circus. Wij doen het ze niet na.
Met deze show zit onze tijd in HK er echt op. We reizen op eigen gelegenheid naar “de grens” en gaan “weer terug” naar China. Een slaapbus zal ons naar de volgende bestemming brengen. Dagdag Hong Kong.

Puckske Positie 27400 (0 p.) Lid sinds 14-07-2008 Foto's en tips: 10 Blogs: 8 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Vanaf Victoria Peak
blogfoto nr. 2
Mini-kasteeltje
blogfoto nr. 3
Star Ferry, dè manier om je te verplaatsen van Kowloon naar HK-island
blogfoto nr. 4
De leeuwendans
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

China - Yangshuo: Over karstpieken en bamboobootjes
3 1
Gepost op 26 december
China Guangxi en Guizhou
China - Xi'an & Shanghai: Over moslims en teveel Chinezen
3 4
Gepost op 04 november
China Shanghai

Reacties bij deze blog

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Leuk om zo'n uitgebreide beschrijving van Hongkong te lezen!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Gezellig verhaal. Dit is nog even nagenieten. Leuke foto's

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.