Hongkong reisblogs

Chinees Nieuw Jaar in Hong Kong: Kung Hei Fat Choi!

Florabella was er (tot 31 mrt 2006) Gepost op 05 mei 101 reacties

Chinees Nieuw jaar in Hong Kong wordt uitbundig gevierd! Het gaat voornamelijk om samen zijn met familie en vrienden, en alles staat in het teken van geluk en good fortune: eten, woorden die je niet mag zeggen (het ongeluksgetal 4), kleding, alles heeft een betekenis. Een paar voorbeelden: het is belangrijk om je huis schoon te maken voor het nieuwe jaar begint, maar... als je een beetje wilt vegen in het nieuwe jaar is dat ook oké, alleen mag je dan niet door de voordeur naar buiten vegen, want dat betekent ongeluk of zelfs dat je een familielid wegveegt. Om 00:00 uur stipt worden ramen en deuren geopend om het oude jaar eruit te laten en het nieuwe jaar te verwelkomen. Kinderen kunnen geen kwaad doen, alles wordt getolereerd de eerste dag van het nieuwe jaar, omdat men gelooft dat als je huilt op deze eerste dag, dat je de rest van het jaar zal huilen. En zo zijn er nog veel meer tradities en bijgeloof! Veel mensen nemen dan ook een week vakantie tijdens het begin van het nieuwe jaar en brengen veel tijd door met familie, maar dat kan ook weer niet elke dag, want sommige dagen brengen ongeluk als je met je familie bent. Voor mij was dat geen probleem, aangezien ik hier in de wijde omgeving geen familie heb!

Ondanks dat ik niet mee kan doen in het traditionele familie gebeuren heb ik wel zoveel mogelijk geprobeerd om op de Hong Kong Chinese manier de dagen door te brengen. Op oudejaarsdag naar de New Year Fair in Victoria park (Causeway Bay). Dat was me wat, hele families trekken naar deze soort braderie. Het was super druk en er hingen borden in de lucht met de route die je moest lopen, heel efficiënt! Helaas regende het, dus ineens werden allemaal paraplus opgestoken. Ik stak er sowieso al boven uit qua lengte, maar met die paraplus tegen met hoofd, voetje voor voetje vooruit lopend heb ik snel de uitgang gezocht! En aangezien ik toch niet van plan was een hondje te kopen was het leuk geweest daar! Het nieuwe jaar is het jaar van de hond en zorgt er voor dat vele mensen een puppie aanschaffen, heel zielig natuurlijk, want die beestjes worden na een paar weken achter gelaten of naar een asiel gebracht. Dus zie je overal borden met: ‘een hond is niet voor nieuw jaar, maar voor altijd’.

Zondag 29 januari 2006, het begin van het jaar van de hond en het jaar 4704 van de Chinese Kalender. Op deze eerste dag van het nieuwe jaar ben ik naar de Che Kung temple geweest. Dit is een plek om je wensen te uiten en toekomst te laten voorspellen. Heel veel mensen bezoeken dit soort tempels en ze waren dan ook 24 uur per dag open op de dag voor en na de jaarwisseling. Het ritueel bij deze tempel ging als volgt: eerst sta je in een rij om op een trommel te slaan, je doet wat klein geld in een potje en slaat de trom een paar keer. Op deze manier weet Che Kung (de god die in de tempel zit) dat je eraan komt. Vervolgens brand je de wierook en zwaai je ermee richting de tempelingang. Het wierook stuk heb ik even laten zitten, omdat ik daar de vorige keer (bij de Won tai sin tempel) niet zo goed in bleek te zijn... (had een gat in mijn shirt gebrand), vervolgens haal je een doosje op met houten stokjes die elk een nummer hebben. Je gaat de tempel in, knielt op een kussentje voor Che Kung (enorm groot, in brons aanwezig) en stelt in gedachte een vraag of je doet een wens en schudt net zo lang met het doosje tot er een stokje uit valt. Je noteert het nummer en zo ga je door tot dat je jouw belangrijkste vragen hebt gesteld. Je loopt terug om je stokjes in te leveren en krijgt in ruil daarvoor de spreuk die hoort bij elk nummer dat je genoteerd hebt. Die spreuken zijn allemaal in het Chinees, dus ik werd er niet echt wijzer van, maar uiteraard waren een eindje verderop de fortune tellers en vond ik al snel een tolk die mij in het Engels uit kon leggen wat het Chinese jaar van de hond voor mij in petto heeft... Maak jullie geen zorgen, dit wordt een topjaar voor mij: Ik werd gefeliciteerd met mijn carrière, ik kan trouwen in augustus en mijn eerste kind kan al voor het eind van het jaar geboren worden. Dat luchtte op!

De volgende avond stond in het teken van het vuurwerk. Veel en mooi vuurwerk boven de haven; het galmde lekker tegen alle wolkenkrabbers waardoor je het idee had dat de boel aan het instorten was! De boze geesten zijn wel weggejaagd nu!

De dag erna was de laatste dag dat iedereen vrij had. Hoe kun je een feestdag tijdens Chinees Nieuw jaar beter besteden dan naar Mainland China gaan! Het duurt ongeveer 40 minuten met de trein en dan ben je in Shenzhen, een stad net over de grens (te vergelijken met Tijuana, Mexico). De trein stopt, er wordt wat omgeroepen in het Chinees en iedereen stapt uit. Ik zoeken naar de grens... blijkt dat de trein defect was en we nog een halte moesten. Dus wij de trein weer in! Ging daarna allemaal heel makkelijk, visum aan de grens gekocht en we waren in China! Vervolgens gedaan waar Shenzhen bekend om staat: de shopping mall; allemaal nep-artikelen, afdingen en dan heb je ineens Puma`s voor 4 euro! rond 18.00 uur weer terug naar Hong Kong, want als het donker wordt schijnt Shenzhen een beetje louche te zijn. De terugweg heeft iets langer geduurd (3 uur)... aangezien een paar duizend Chinezen ook graag terug naar Hong Kong wilde... om de volgende dag weer te werken.

Chinees Nieuwjaar in Hong Kong is een geweldige belevenis en zoals de Chinezen zeggen: "Kung Hei Fat Choi" (may prosperity be with you)!

Florabella Positie 8213 (0 p.) Lid sinds 21-03-2010 Foto's en tips: 4 Blogs: 2 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Op zoek naar de uitgang van de New Year Fair in Victoria park (C
blogfoto nr. 2
Drukte bij de tempels tijdens Chinees Nieuwjaar.
blogfoto nr. 3
Bidden, offeren en wierook bij de tempel.
blogfoto nr. 4
Vanuit Shenzen volg je de borden met 'Hong Kong' naar de juiste
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Hoi Florabella,

Zo, uit je post ben je veel wijs geworden van het leven in Hong-Kong en China. Je schreef ook over stukje nep-artikelen. Niet alles is nep. Gelukkig maar.

groetjes/choi kin.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.