Hongkong

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hongkong image

Hongkong

Hongkong
China
Tsjikatilo

Duizenden ogen

Duizenden ogen staren me aan. Kleine mondjes maken happende bewegingen…zou het de jetlag zijn? Ik knipper een paar keer en richt mijn blik nogmaals op de starende ogen. Ik sta midden op de Goldfish market in Hongkok. De duizenden ogen zitten in zakjes met water en lucht en hangen aan uithangborden op straat. Het zijn de ogen van vissen, kreeftjes, en andere voor mij soms ondefinieerbare beestjes., maar voornamelijk goudvissen vullen het geheel. Allen hebben ze een prijs. Lijkt me trouwens niet fijn om naar je buurman te kijken die er toch een stukje lelijker uit ziet, maar schijnbaar wel het dubbele moet opbrengen.

Hongkong met een flinke jetlag…wat een begin van mijn Reisreporterreis. Naast de duizenden starende ogen, rennen ook nog eens aan alle kanten Chinezen me voorbij. De schouderduw (die bij mij ongeveer in mijn zij terecht komt) doet me uit mijn roes ontwaken. In deze miljoenenstad is het geven van ruimte geen optie…het nemen ervan wel. Volgens mij is het zelfs de enige optie. Zo stond ik bijvoorbeeld nog geen half uur daaarvoor bij de metro ongeveer tegen het glas van de schuifdeur aangeplakt, presteren minstens 4 Chinezen het alsnog om voor me te komen staan en eerder in de metro staan dan ik. …Hoe ze het doen??

Ik staar nog eens diep in de ogen van een hele dikke goudvis. Hij kijkt me net zo wazig aan als ik hem waarschijnlijk en we lijken elkaar te begrijpen. Dan ontstaat er een tsunami in zijn kleine wereldje. Een chinees met een dikke jampotglazenbril heeft hem te pakken. Hij schud het zakje nog eens goed tot de ogen van de goudvis zijn kant op stuiteren en hij de vis goed in de ogen kan kijken. Een goedkeurende keelklank doet de dame van het winkeltje zijn kant op rennen. Het zakje met de vis verdwijnt in een witte plastic zak. Wat geld gaat over en weer en de plastic zak verdwijnt uit mijn beeld. De vis gaat ergens geluk en voorspoed brengen.

Ik ga ook geluk kopen besluit ik…. En wel in de vorm van een grote beker Starbucks koffie en daarna lekker aan de DimSum…even landen hoor!