Guangxi en Guizhou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guangxi en Guizhou image

Wow!! Een paar dagen platteland...

Guangxi en Guizhou
China
Corinerick

Wow!! Een paar dagen platteland...

Na de regenachtige aankomst in Yangshuo breekt gelukkig de volgende ochtend de zon door. Om 9 uur staat onze gids ons op te wachten en gaan we onze fietsen voor die dag ophalen. We zijn heel benieuwd hoe de Chinese fietsen en fietsstoeltjes er uit zien. De fietsen vallen ons 100% mee en fietsen prima. De stoeltjes zijn letterlijk stoeltjes die ze vastbinden op de bagagedrager. Met wat stuntwerk zit ook K. vast en kunnen we vertrekken.

We fietsen door authentieke Chinese dorpjes over zeer hobbelige (en van vele gaten voorziene) wegen richting de rivier de Li en het 800-jaar oude dorpje Liu Gong. We komen langs rijstvelden, waar vele mensen en ossen aan het werk zijn. Verder zien we in de dorpjes veel van het normale dorpsleven. Vaak zijn wij ook de attractie als we de dorpjes binnenkomen: Twee zwaaiende blonde jongentjes achterop, die links en rechts ‘Ni Hao’ roepen. Dit levert veel gelach en gezwaai van de plaatselijke bevolking op.

Na ruim 2 uur fietsen staan we aan de oever van de rivier. Nog even een rondleiding door het dorpje en dan stappen we op een ‘drakenboot’ om ons terug te laten varen naar Yangshuo. Een mooie tocht door het Karstgebergte met geweldige uitzichten.

Onze laatste dag in Yangshuo besteden we voornamelijk in en rond ons guesthouse, dat schitterend ligt. ’s Ochtends gaan we nog even bij de plaatselijke winkels en marktkraampjes kijken en laten ons verleiden tot een de aankoop van een aantal souvenirs (nu maar hopen dat onze koffers nog dicht kunnen…)

Als we vertrekken naar Ping’An zijn de weergoden ons niet gunstig gezind: het water komt met bakken tegelijk uit de lucht. Ping’An ligt middenin de bergen en op die bergen zijn de mooiste rijstterrassen gebouwd. De laatste 500 meter naar het dorpje is alleen per voet bereikbaar, via 724 traptreden (geteld door oma). In de regen is deze klim echter geen lolletje. Gelukkig zijn er dragers voor de bagage, dus dat hoeven we zelf niet omhoog te zeulen.

Bij aankomst in ons guesthouse (met werkelijk een schitterend uitzicht) klaart het op, zodat we in de middag toch nog kunnen gaan wandelen. We klimmen eerst nog iets verder de berg op, zodat het uitzicht nog formidabeler wordt. Daarna doorkruizen we de rijstterrassen, lopen door ‘overstekende’ watervallen en door koele bamboebossen. Onderweg zien we talrijke boeren die de terrassen bewerken. Terug in het dorp kopen we nog een lokaal rood wijntje (deze keer helaas niet zo lekker als de voorgaande, maar voor € 1,80 mag je ook niets zeggen) en gaan terug naar ons guesthouse voor onze avondmaaltijd.

De volgende ochtend komt onze gids Xu ons ophalen voor een wandeling naar een oud bergdorpje waar de oorspronkelijke Yao-bewoners nog wonen. De wandeling door de rijstvelden en bossen is wederom erg mooi. Onderweg komen we al veel bewoners tegen en van hen (in tegenstelling tot gisteren, toen we voor elke foto moesten betalen) mogen we wel foto’s maken. Ook zien we hoe een hond geslacht wordt en hoe een slang ontleed wordt. Geen dieren die wij normaal op het menu zien staan… In het dorp aangekomen hebben we het geluk dat we bij een Chinese familie thuis mogen kijken. Onze gids heeft een sigaret geruild voor deze rondleiding. Onder in het huis woont het vee, meestal bestaand uit varken, koe, kippen en honden. Op de eerste verdieping woont de familie. Dit gezin heeft de luxe van een bankstel, tv en koelkast. Voor de rest staan er kleine houten krukjes en is er middenin het huis een haard waar een varken te drogen hangt.

Na deze bezichtiging beginnen we aan onze terugweg naar het dorp Ping’An. Al met al heeft de wandeling wel iets langer geduurd (zo’n 3 uur), maar L. hebben we niet horen klagen. We zijn dus best heel trots op hem!! Zo lang wandelen door de bergen als je nog geen 4 jaar bent!

Terwijl L. en K. zich ’s middags samen met het zoontje van de Chinese eigenaars vermaken met het speelgoed dat in het restaurant te vinden is, genieten B. en C. van een echte Chinese massage.

Morgen zetten wij onze reis verder voort richting het westen: we vliegen van Guilin naar Kunming.

Foto's

070c8.jpg
070c8.jpg
Corinerick