Guangxi en Guizhou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guangxi en Guizhou image

Surrealistisch droomlandschap in de Yangshuo regio - tussen de Chinese toeristen - Guangxi en Guizhou, China

Guangxi en Guizhou
China
Don-chris

Surrealistisch droomlandschap in de Yangshuo regio - tussen de Chinese toeristen - Guangxi en Guizhou, China

Toen wij in 2011 onze vakantie gingen plannen wilden we een combinatie van cultuur en relaxen, en dat in slechts drie weken. Nu hadden we al aardig wat landen in Azie gezien en China hebben wij altijd aan ons voorbij laten gaan, mede door de imponerende grootsheid van het land. Na lang puzzelen kwamen wij tussen een combinatie van anderhalve week op een eiland in Maleisie (China heeft niet echt mooie tropische eilanden) en anderhalve week Hong Kong en Yangshuo – mede mogelijk gemaakt door de budget tickets van Air Asia. Wij kozen voor Yangshuo om meerdere redenen: 1) het is een van de mooiste gebieden van China met haar karakteristieke Karst gebergten, 2) het is een van de armere regionen van China en nog vrij onontwikkeld waarmee je het traditionele leven van China nog mee kan maken, en 3)met 750 km van Hong Kong is het zeer goed te bereiken en centraal gelegen zodat je met dagtrips een grote regio kan bezoeken.

Vers uit het relatief Westerse Hong Kong kwamen wij in de grensstad Shenzen al direct met China en de Chinezen in aanraking. Het contrast kon niet groter: waar Hong Kong redelijk geordend is, modern, schoon en ontwikkeld kwamen we het station van Shenzen uit in chaos, vervuiling, schreeuwende Chinezen en overal Chinese tekens. En probeer dan maar eens de goede bus te vinden. Ondanks (!) de hulp van diverse niet Engels sprekende Chinezen vonden we uiteindelijk de nachtbus die ons naar Yangshuo zou brengen. Helaas voor ons was de semi-luxe nachttrein richting Guillin volgeboekt en moesten wij het doen met de suïcidale buschauffeur samen met 48 Chinezen in stapelbedden. Het was zo’n avontuur waar je later erg hard om kan lachen maar op zo’n moment nog niet. Na 11 uur doorgeraasd te hebben kwamen we aan in Yangshuo, en oh wat ging er een extase door ons heen.

Yangshuo is een klein dorp in een wereldberoemde regio voornamelijk om de karakteristieke karstgebergten. Het is er erg groen, met veel rivieren en kleine meren en de gehele regio ademt een rural sereniteit uit. Vanuit het dorp is het zeer goed te doen om met een fiets of een scooter de regio te verkennen. Je waant je direct in een traditioneel deel van China waar mensen nog leven van de rijst teelt en een relatief simpel leven hebben. De mensen zijn er erg gastvrij en als je interesse toont laten ze je hun huis zien, wat vaak niet meer is dan een veredelde schuur waar de gehele familie inclusief de huisdieren en kippen voor een oude televisie verzameld zit. Zo hebben wij een uurtje thee gedronken en een Chinese vorm van Idols gekeken met een familie, waarbij er tot humor van iedereen een kip bij mij op schoot kwam zitten (op zulke momenten hoef je niet dezelfde taal te spreken). Dit alles met op de achtergrond de Karstgebergten in de meest bizarre vormen, vormt het een zeer magische omgeving die moeilijk in woorden te beschrijven is. Het bijzondere was hoe de inwoners zich aangepast hadden aan de bijzondere geologie en op de meest onmogelijke manieren hun huizen hadden gebouwd tussen de bergen – dit zorgde soms voor een zeer surrealistische droomervaring dat je je afvroeg “is dit écht?”. Ook de tochten op bamboevlotten over de rivieren zorgt voor een serene ervaring waarbij je je waant in een van de schilderijen in een Chinees restaurant. Al met al een zeer bijzondere omgeving die heel veel indruk maakt.

Het heerlijke aan Yangshuo is dat het een traditionele uitstraling heeft en centraal gelegen is. De regio is zeer divers en met georganiseerde dagtrips kom je al snel in zeer diverse gebieden. Zo hebben wij een dagtrip gedaan naar de Dragon's Backbone Rice Terassen, welke op drie uur rijden in de bergen liggen. Deze regio wordt bevolkt door traditionele volkeren welke nog op een zeer traditionele manier leven en hun eigen gewoontes, gerechten en manieren van rijst verbouwen hebben . Ook dit was zo mooi dat het niet in woorden te omvatten is, en toen ik op de top van de berg stond te midden van de bijzondere rijst terrassen ging er een ongekend geluksgevoel door mij heen waarbij ik niets anders kon uitbrengen dan ‘wow’.

Yangshuo is een bekende regio en is ook door toeristen ontdekt, alleen toen wij er waren hebben wij weinig westerse toeristen ontdekt – wel veel Chinezen die de regio zien als een nationale trots en vanuit de fabriekssteden met vanuit ‘de partij’ georganiseerde reizen het agrarische ideaalbeeld komen bezoeken. Normaliter schuwen wij van toeristengebieden, maar de ervaring in Yangshuo was vooral een soort antropologische studie van Chinezen die een dagje los mogen gaan. In principe verschilt de Chinese toerist weinig van de Japanse, waarbij ze volgzaam in een groep een toeristische spot in vijf minuten en met veel foto’s afwerken om vervolgens met hoog tempo naar de volgende te gaan. Wij verbaasden ons echter over schijnbaar typisch Chinese dingen, zoals de grote feestelijke maaltijden van de meest ‘bijzondere’ gerechten (en ja, er staat bij veel restaurant hond, slang, wasbeer, schildpad en ongeveer al het andere waar vlees aan zit, op het menu) en gigantische hoeveelheden drank, het onritmisch dansen op Eurohouse en het geluidsvolume dat altijd op standje schreeuwen en bulderlachen staat. Nu komt dit misschien wat cynisch over, maar wij hebben genoten want dit is tenslotte ook het echte China.

Al met al was Yangshuo een zeer indrukwekkende ervaring en een absolute aanrader, zowel als deel van een rondreis door China of – zoals wij – als je in een kort tijdsbestek toch een karakteristiek, traditioneel deel van China wil zien. Met de nachtbus/trein of het vliegtuig (via Guillin) is het vanuit Hong Kong zeer goed te bereiken. Wij vlogen vervolgens vanuit Guillin naar Maleisië om op de Perhentians (zie andere reisblog) bij te komen van deze enerverende ervaring, waarmee we in drie weken een vrij unieke reis hadden die mij mijn hele leven bij zal blijven.

Foto's

9bf3e.jpg
9bf3e.jpg
Don-chris
208f4.jpg
208f4.jpg
Don-chris
c25eb.jpg
c25eb.jpg
Don-chris