Guangxi en Guizhou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guangxi en Guizhou image

China; hoe was het? (deel 2)

Guangxi en Guizhou
China
Yuri

China; hoe was het? (deel 2)

(vervolg deel 1)
Na een dagje lekker uitslapen in Beijing en nog wat relaxt rondbanjeren over de rustige autovrije (!) Wangfujing shopping street vlakbij ons hotel namen we de binnenlandse vlucht naar Guilin. Omdat we in het binnenland meer taalproblemen verwachtten (mijn eerste reis naar China 7 jaar geleden was o.a. naar Nanjing waar men toen echt geen woord Engels sprak) en niet veel tijd hadden, hadden we deze dagen in het binnenland van tevoren in overleg met www.chinaonline.nl vast laten leggen (op advies van RR’s). Dus in Guilin werden we opgepikt in een luxe Volkswagen Santana 3000. Onderweg reden we langzaam maar zeker het schitterende Karstgebergte in, ik vind het een beetje iets hebben van het gebied in Zuid Thailand waar ook het ‘James Bond’ eiland uit “The Man With The Golden Gun” ligt.
In de buurt Yangshuo werden we in het pikkedonker afgedropt bij een hotelletje aan de Li rivier midden tussen de enorme Karstpieken. Het adres alleen al: “At foot of the Wanggong Hill, Fenglou Village”, en dan weet iedereen waar het is, geweldig! Na een overheerlijke kip ananas rijsttafel met een grote fles bier kwamen we bij een warm openhaardvuur in gesprek met een freelance reisfotograaf en een redactrice van een Belgisch tijdschrift. Ook zij verbaasden zich enorm over de schoonheid van het gebied, maar ook over de te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Hij waarschuwde voor mensen die zich voor te veel geld wilden laten fotograferen. Nu ben ik geen voorstander van geld geven aan mensen voor foto’s, maar omdat hij er zijn brood mee verdient begrijp ik dat.
‘s Morgens had ik eerst nog wat opstartproblemen maar het openen van de gordijnen van onze kamer met ‘riverview’ was adembenemend. Na een heerlijk ontbijt begonnen we al op tijd met een leuke fietstocht (met gids) door de rijstvelden en langs de hoge Karstpieken. Een relaxte bamboevlottocht (natte voeten gegarandeerd) over de Li rivier mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Grappig dat een handjevol lokale verkopertjes je om ’s morgens 10 uur al een fles bier proberen te verkopen en dan erg verbaasd zijn als je “no thanks” zegt.
We beklommen ook de zogenaamde Moon Hill voor een schitterend uitzicht (luchtballon varen is verboden sinds het ongeluk vorig jaar, dus mooi uitzicht krijgen is wat inspannender). Aangezien een Karstgebergte altijd ook onder de grond doorgaat bezochten we ook een van de vele grotten. Dit laatste kun je achterwege laten, want de grotten zitten dus helemaal vol met rondrennende Chinezen met flitsende camera’s. ’s Middags verkenden we op eigen houtje te voet de ‘middeleeuwse’ omgeving op het platteland en zagen we o.a. aalscholvervissen in Yangshuo zelf.
Na wederom een goede nachtrust gingen we de dag erop al erg vroeg naar het gebied van de Drakenrug rijstterrassen op bijna drie uur rijden. Ik heb heel wat rijstvelden gezien in Thailand, Java en Bali maar dit hoogstandje slaat alles, zelfs op de meeste steile hellingen weten ze rijst te verbouwen inclusief irrigatie natuurlijk. Het dorp zelf, Ping’An, is dan ook alleen te voet bereikbaar, via vele ongelijke trappen. Je kuiten zul je voelen! Normaal is de temperatuur in deze tijd van het jaar rond de 15 graden, tijdens ons verblijf kwam die niet boven de 5 uit en voor het eerst in vijf jaar was er weer eens een bui sneeuw en hagel in Ping’An (tijdens ons verblijf). Maar wederom vrijwel geen westerlingen dus daar teken ik voor! Vanuit Ping’An bezochten we nog een ander aanliggend Zhuang dorpje en zagen we o.a. dat ze een heel ander soort schrift hebben.
Na een zeer intensieve dag met heel veel trappen reden we door naar het centrum van Guilin waar onze chinaonline.nl tour ophield. Hier bezochten we, na een kort tripje met de bus, bij zonsondergang o.a. de Tempels van de Maan en de Zon.
Wel moesten we nog even een taxi regelen naar Guilin airport. Ook hier was het eerste antwoord dat taxi’s niet mogelijk waren i.v.m. de vakantieweek, maar na wat aandringen en wat extra geld was het geen probleem. Dus na een te korte nachtrust en met een Nederlandse Sultana Fruitbiscuit als ontbijt, want alles was nog dicht om 05:30, vlogen we via Guangzhou naar Shanghai. Langs Shanghai, waar voor het eerst smog zagen deze vakantie, reden we door naar Suzhou, het Venetië van China, waar vrienden van Jeroen wonen. Wat een leuke stad! We genoten hier ook van een Chinese voetreflex- en verdiende kuitmassage, waarna we het nachtleven onveilig wilden maken. Na een valse start in de lege kroeg met de naam Pulp Fiction (mijn favoriete film) kwamen we terecht in een echte Chinese discotheek met jonge bij het interieur horende danseressen, zangeressen die niet helemaal zuiver zongen, Chinese toeristen, lokale maffia en veel foute muziek. Zelfs de hit “life = life” (van Opus) kwam voorbij. Wat een hilarisch einde van een geweldige vakantie!

Foto's

de8d6.jpg
de8d6.jpg
Yuri
39b76.jpg
39b76.jpg
Yuri
39b76.jpg
39b76.jpg
Yuri
40ee7.jpg
40ee7.jpg
Yuri
40ee7.jpg
40ee7.jpg
Yuri