Bizar: Chinese holbewoners image
Marieke282

Bizar: Chinese holbewoners

Deze nederzetting bevindt zich misschien wel op een van de bijzonderste plekken ter wereld. De honderd inwoners van Zhongdong Miao Village weigerden woningen van de Chinese overheid en bouwden op 1800 meter hoogte hun eigen huisjes op een wel heel merkwaardige plek; midden in een grot.(Foto: Avantgardica)De bewoners van het hooggelegen dorpje Zhongdong in de provincie Guizhou, China, zijn misschien wel de enige mensen die het hele jaar in een grot wonen. De ruimte van 230 bij 115 meter biedt onderdak voor twintig gezinnen. Door de ingang van de grot komt genoeg zonlicht en frisse lucht, en de van bamboe gemaakte huizen bieden het gehele jaar door voldoende beschutting.

(Foto: Carsten Peter)De inwoners weven stoffen, malen rijst en verzorgen hun varkens en koeien. Ook de kinderen hoeven zich niet te vervelen. Voor hen is er een basketbalveldje aangelegd en ze hebben tafeltennistafels om op te spelen. De meeste huisjes hebben geen dak; door de grot hoeven ze zich immers geen zorgen te maken om regen.

(Foto: Carsten Peter)Helaas is het niet gemakkelijk om bij de grot te komen. Het dorp ligt 1800 meter boven de zeespiegel en is alleen te voet bereikbaar. Doordat de inwoners minimaal een uur moeten lopen om in de bewoonde wereld te komen, heeft de gemeenschap steeds meer moeite om te blijven bestaan. Ook werkt de Chinese regering niet echt mee. Zo sloten de autoriteiten in 2008 de dorpsschool waar 186 leerlingen les kregen. De reden hiervoor was dat ‘China niet een gemeenschap van holbewoners is’. Nu moeten de kinderen minimaal twee uur lopen om onderwijs te krijgen.

(Foto: metro.co.uk)Om de verbinding met de bewoonde wereld wat te verbeteren, proberen de bewoners de lokale overheid ervan te overtuigen dat er meer infrastructuur moet komen tussen de grot en de weg. Dit moet het dagelijks leven van de dorpelingen verbeteren.