China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Pruimenbloesem tulou

China


Al eerder liet ik jullie foto’s zien van de tulou waar we logeerden tijdens onze rondreis door de provincie Fujian, waar 46 tulouclusters liggen.
Tulou’s zijn aarden huizen gelegen tussen rijst-, thee- en tabakvelden. Ze zijn enkele verdiepingen hoog en gebouwd rondom een rond of vierkant binnenplein, waar 800 mensen konden wonen. Ze dienden als verdedigingsbouwwerken en hadden slechts één ingang en alleen buitenramen boven de eerste verdieping. De huizen werden bewoond door een hele clan en functioneerden zo als dorpseenheden. Hierdoor stonden ze bekend als ‘een klein koninkrijk voor de familie’ of ‘bruisende kleine stad’.

Wij vonden het wat vreemd om naar een groot kantoor te gaan om entree te betalen voor het tulougebied. De regering wil graag op de hoogte zijn waar men zich bevindt, dus gewapend met paspoort melden we ons, samen met vele Chinezen. Zij bezoeken tulous die speciaal zijn opengesteld voor toeristen.
Gelukkig zijn de tulou’s waar wij verblijven origineel. Men woont, slaapt en eet er en verzorgt de gasten met eigengemaakte maaltijden.

Hier zie je een van de bekendste tulou's, het Tianluokeng Tulou cluster. Het ligt ongeveer 60 kilometer vanaf Nanjing. Er staan vijf gebouwen vanaf 1662 gebouwd, een vierkant, de rest ovaal en rond. Volgens de Chinezen ziet het geheel eruit als een bloeiende pruimenbloem. Het aantal kamers varieert van 22 tot 32 op iedere verdieping.

Dit is een uitzichtpunt, links gaat een weggetje steil naar beneden. Gelukkig blijven de meeste Chinezen boven, waar ze uitgebreid foto’s maken met het cluster op de achtergrond.