China feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in China, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in China, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

18 februari tot 25 februari Lente Feest (Chinees Nieuwjaar)
Het Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefeest genoemd, is het belangrijkste festival voor de Chinese bevolking. Ieder jaar valt het op een andere datum afhankelijk van de nationale kalenderdagen. Chinezen staan erom bekend erg fanatiek en creatief met vuurwerk om te gaan.

25 februari Verjaardag van iedereen (Yan Yat)
Dit feest vindt meestal plaats op de zevende dag van het Lentefestival (meestal in februari). Bij de schepping van hemel en aarde werd op de zevende dag de mens werd geboren. Op deze dag is daarom iedereen jarig.

27 februari Verjaardag van de Jade Keizer
De Chinezen geloven dat oppergod Jadekeizer de heerser is over alle goden in de hemel. Op zijn verjaardag krijgt hij veel offergaven.

5 maart – Lantaarnfestival (Deng Jie)
Feest ter afsluiting van het Lentefestival. Er worden tijdens het feest overal lampjes aangestoken.

5 april – Gravenfeest (Qing Ming)
Een feest om de voorouders te eren. Gezinnen bezoeken de graven van hun voorouders, maken de graven schoon,  leggen bloemen neer en (symbolisch) voedsel.

7 april – Verjaardag Kwan Yin
Verjaardag van Kwan Yin, de boeddhistische legende.

1 mei – Dag van de arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

31 mei t/m 2 juni – Dragon Boat Festival
Herdenking van het leven en dood van de beroemde Chinese geleerde Qu Yuan.

22 september  – Middle Moon Festival
Fire Dragon dansen, genieten van de displays van lantaarns en het eten van cakes onder het maanlicht met familieleden … daar draait het om op deze dag.

1 oktober – Stichting van Volksrepubliek China
Herdenking van de dag dat Mae Zedong op 1 oktober 1949, China als Volksrepubliek benoemde, waar hij zelf president van werd.

22 december 2015 – Winterzonnewende
Het laatste grote feest vóór het Chinese Nieuwjaar. Families komen bij elkaar, eten lekkere hapjes en eren de voorouders.

27 december 2015 – Verjaardag van O-me-t’o-fo
Op deze dag wordt de verjaardag van de boeddha Amitabha gevierd.

Informatie over China

Meer China inspiratie

'482967' door Argonath '482967' door Argonath

ChinaSichuan en Chongqing

ChinaSichuan en Chongqing

De houten huisjes van

Argonath

Slechts weinig toeristen bereiken Larung Gar wanneer ze naar China gaan. Dat komt omdat het zo'n drie dagen reizen ligt vanaf de eerste grote stad: Chengdu. Dat is jammer want Larung Gar is werelds grootste religieuze instituut. En het is werkelijk een plaatje. 10.000 houten huisjes op zo'n 4000 meter hoogte. En om je heen zie je alleen maar monniken. Werkelijk een prachtige "off the beaten path" plek in deze wereld.

'183336' door Riennavaplus '183336' door Riennavaplus

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Breathtaking...

Riennavaplus

's Ochtends om 0430 uit de veren om de mooiste hete ballontocht te maken ooit. Wonderbaarlijk genoeg dreven we met de wind mee boven de Yulong rivier tot op zo'n 200 meter van ons hotel,waar we landden... Hadden beiden een beetje zweverig gevoel de rest van de dag--> zo sprookjesachtig een zonsopkomst in het Karstgebergte.

'401565' door Regien '401565' door Regien

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Blote Billen

Regien

In China kom je de meest aparte gebruiken tegen. Zo zul je regelmatig kleine kinderen zien lopen met 'n gat in hun broek. Dit gebruik wordt in het Chinees kaidangku genoemd, wat letterlijk open-kont-broek betekent. Een gevolg van de kaidangku is dat Chinese kinderen veel eerder zindelijk zijn dan westerse. De belangrijkste reden voor Chinezen om hun kind een kaidangku aan te trekken is dat luiers erg duur zijn. Vanaf het moment dat ik dit bijzondere gebruik voor het eerst zag, wilde ik het al op de foto vastleggen. Godzijdank ben ik geen man! Je zou er toch wat van gaan denken als 'n man met z'n camera op de blote billen van peuters aast! Dit kereltje had ook nog 'n lief klein konijntje bij. Zou het beestje eerst als kinderspeelgoed moeten dienen en daarna als Flappie in de pot belanden?

Bekijk alle foto's en tips